Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Serbia, din nou, sub zodia lui Milosevici

Andrei BĂDIN

Parlamentul sârb a ales un nou guvern, care îl are în frunte pe fostul presedinte, Vojislav Kostunica. Guvernul este format din Partidul Democratic din Serbia, partidul liberal G17 Plus si coalitia Miscarea Sârba de Reînnoire si Noua Serbie si este sprijinit de Partidul Socialist, fapt care a provocat numeroase reprosuri internationale si care pune sub semnul întrebarii o colaborare, în viitorul apropiat, între cabinetul de la Belgrad si Occident. Cabinetul lui Kostunica are un vicepremier, liderul G17 Plus Miroljub Labus si 17 ministri. Proaspatul premier a declarat ca guvernul sau se va ocupa, în principal, de economie, coruptie, institutii, suprematia legii, statutul sârbilor kosovari, relatiile sârbo-muntenegrene din cadrul uniunii statale si integrarea europeana. Însa, spun observatorii scenei politice de la Belgrad,absenta cea mai semnificativa de pe lista de prioritati a lui Kostunita este cooperarea cu tribunalul pentru crime de razboi. Acest lucru va avea drept consecinte, în afara de racirea relatiilor cu Occidentul, si oprirea investitiilor straine în Serbia, fapt care va afecta serios relansarea economica promisa de Kostunica si care, pe termen scurt si mediu, va afecta nivelul de trai al populatiei - si asa într-o criza profunda, dupa anii de razboi care au afectat fosta Republica Federativa a Iugoslaviei.Parlamentul sârb a ales un nou guvern, care îl are în frunte pe fostul presedinte, Vojislav Kostunica. Guvernul este format din Partidul Democratic din Serbia, partidul liberal G17 Plus si coalitia Miscarea Sârba de Reînnoire si Noua Serbie si este sprijinit de Partidul Socialist, fapt care a provocat numeroase reprosuri internationale si care pune sub semnul întrebarii o colaborare, în viitorul apropiat, între cabinetul de la Belgrad si Occident. Cabinetul lui Kostunica are un vicepremier, liderul G17 Plus Miroljub Labus si 17 ministri. Proaspatul premier a declarat ca guvernul sau se va ocupa, în principal, de economie, coruptie, institutii, suprematia legii, statutul sârbilor kosovari, relatiile sârbo-muntenegrene din cadrul uniunii statale si integrarea europeana. Însa, spun observatorii scenei politice de la Belgrad,absenta cea mai semnificativa de pe lista de prioritati a lui Kostunita este cooperarea cu tribunalul pentru crime de razboi. Acest lucru va avea drept consecinte, în afara de racirea relatiilor cu Occidentul, si oprirea investitiilor straine în Serbia, fapt care va afecta serios relansarea economica promisa de Kostunica si care, pe termen scurt si mediu, va afecta nivelul de trai al populatiei - si asa într-o criza profunda, dupa anii de razboi care au afectat fosta Republica Federativa a Iugoslaviei.

 

Partidul lui Milosevici face jocurile

 

Partidul Radical Sârb condus de VojislavSeselj si-a adjudecat 81 de locuri, din cele 250 câte numara parlamentul, la alegerile de la sfârsitul anului trecut. Împreuna cu cei 22 de alesi ai Partidului Socialist din Serbia, condus de Milosevici, reprezinta o forta care trebuie sa fie luata în seama în Parlamentul de la Belgrad. La rândul lor, democratii controleaza 124 locuri, ceace înseamna ca nu au majoritatea.

"The Economist" concluzioneaza ca "rezultatul alegerilor a aratat ca electoratul este împartit practic în doua: circa 2,1 milioane de alegatori au votat partide mai mult sau mai putin pro-occidentale, în timp ce aproape 1,4 milioane au sprijinit fie Partidul Radical Sârb (SRS, ultranationalist, condus de Vojislav Seselj), fie Partidul Socialist al lui Slobodan Milosevic, fostul presedinte al Serbiei. Ultranationalistii lui Seselj vor constitui majoritatea larga în Parlamentul de la Belgrad, detinând 81 de locuri, dar chiar si asa,nu au nici o sansa sa formeze un guvern majoritar, ci va fi nevoie de o coalitie".

Analistul Aleksa Djilas a apreciat ca Serbia "este o tara- învinsa, în care zelul ideologic s-a epuizat". Având perspectiva unei coalitii instabile, majoritatea analistilor politici cred ca, într-un an, Serbia va participa din nou la alegeri anticipate si ca multi alegatori dezamagiti vor refuza sa îsi mai exercite dreptul de vot, ceea ce va duce la cresterea adeptilor ultranationalistilor, iar la un moment dat Partidul Radical va putea forma un guvern majoritar.

Parlamentarii sârbi l-au ales pe candidatul Partidului Democrat din Serbia, Dragan Marsicanin, în functia de presedinte al parlamentului. Alegerea lui Marsicanin a esuat în doua rânduri, când Partidul Democrat s-a abtinut de la vot. Sprijinul acordat de partidul socialist al lui Slobodan Milosevici a pus capat impasului.

Ambasada Statelor Unite la Belgrad a emis o declaratie privitoare la evenimentele politice. "Suntem îngrijorati ca un nou guvern sprijinit de Partidul Socialist va fi instabil si incapabil sa conduca eficient Serbia în directia buna", se afirma în declaratia data publicitatii înainte de formarea guvernului Kostunita. Aceasta a avertizat ca reformele trebuie accelerate si ca relatiile vor depinde de deciziile noului guvern. La rândul sau, Francis O'Donnell, seful biroului ONU din Belgrad, a declarat ca instabilitatea politica stirbeste credibilitatea internationala a Serbiei si afecteaza relatiile cu ONU si comunitatea internationala în general. El a remarcat faptul ca o agentie ONU si-a suspendat deja operatiunile din republica din cauza ca guvernul a fost incapabil sa semneze un acord. "Daca aceasta stagnare continua, întregul plan al sistemului ONU de furnizare a asistentei pentru dezvoltare din urmatorii cinci ani va fi afectat", a afirmat O'Donnell. El a avertizat blocul reformist sa nu formeze o alianta cu Partidul Socialist al lui Slobodan Milosevic, fapt care nu l-a impresionat însa deloc pe Kostunica.

 

100 de milioane de dolari, pretul platit de Kostunica

 

Purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Richard Boucher, a declarat ca autoritatile de la Washington sunt pregatite sa colaboreze cu noul guvern de la Belgrad, dar a adaugat ca sprijinul SUA depinde de progresul reformelor, suprematia legii si cooperarea cu tribunalul pentru crime de razboi. El a confirmat ca secretarul de Stat Colin Powell i-a telefonat lui Kostunica pentru a-i spune ca mentinerea ajutorului din partea administratiei de la Washington va depinde de certificarea anuala, în fata Congresului, a cooperarii Belgradului cu tribunalul pentru crime de razboi.

Congresul american a pregatit, ca ajutor economic pentru Serbia, suma de 100 de milioane de dolari. Belgradul însa renunta de bunavoie la aceasta suma importanta, deoarece Congresul si Senatul de la Washington conditioneaza acordarea ajutorului de colaborarea Belgradului cu Tribunalul penal international de la Haga pentru judecarea crimelor de razboi din fosta Iugoslavie. Mai mult, Congresul american cere imperios sprijinul guvernului sârb pentru extradarea generalului Ratko Mladic.

Însa cooperarea dorita de Occident a noului guvern sârb cu Tribunalul International nu pare a fi pe placul cabinetului de la Belgrad. Sa ne reamintim ca Vojislav Kostunica, când era presedinte, a vrut sa împiedice, în urma cu trei ani, predarea lui Slobodan Milosevic Tribunalului penal international. Pentru a-si lamuri si mai clar pozitia, Kostunica a declarat ca nimic nu-i este mai strain decât intentia de a coopera cu Tribunalul de la Haga.

 

Acuzatii de coruptie la adresa noilor ministri

 

Trei membri ai cabinetului Primului Ministru sârb Vojislav Kostunica au fost criticati, la doar câteva zile de la primirea portofoliilor, relateaza "Balkan Times". Ministrul Justitiei, Zoran Stojkovic este un fost judecator comunist, care a condamnat dizidenti la ordinele fostului presedinte iugoslav, Iosip Broz Tito, iar ministrul de interne, Dragan Jocic a fost condamnat, în 1981, pentru jefuirea unei tutungerii. Noul secretar al comisiei legislative a guvernului, Zoran Balinovac, s-a aflat printre cei care au elaborat legea anti-terorism din 2000 a fostului presedinte sârb Slobodan Milosevic, lege îndreptata împotriva oponentilor politici ai dictatorului, mai noteaza sursa citata.

 

Stabilitatea Serbiei si a Balcanilor

 

Marti, 9 martie, a început la Belgrad procesul a sase sârbi, acuzati de a fi participat la faimosul masacru de la Vukovar, din 1991, soldat cu moartea a 192 de prizonieri. Unii oficiali sârbi vad în aceasta actiune o dovada a intentiei autoritatilor sârbe de a judeca crimele de razboi în tara, fapt ce confirma înca o data pozitia lui Kostunica.

Comentatorii politici cred ca, înainte ca Occidentul sa izoleze Serbia, sa tina cont si de faptul ca stabilitatea Serbiei contribuie decisiv si la cea a regiunii Balcanilor. Dar, în mod evident, au de-a face si cu refuzul lui Kostunica de a negocia colaborarea cu Tribunalul International si este greu de crezut ca Occidentul ar putea accepta puseurile nationaliste ale lui Kostunica.

Pe fondul scandalului legat de legaturile noului guvern cu Partidul Socialist al lui Milosevici, alte subiecte sunt fierbinti la Belgrad. Oficiul European Anti-frauda (OLAF) si Ministerul Sârb al Afacerilor Interne au stabilit ca mai multe fabrici de zahar erau folosite pentru reambalarea zaharului importat si apoi exportat în UE cu declaratii de origine false si cu tarife scutite de taxele vamale. Scandalul a facut ca membrii Comisiei Europene sa suspende importurile de zahar din Serbia. Analistii de la Belgrad cred ca si alte produse exportate de sârbi ar purta aceeasi soarta. Pe fondul racelii cu Occidentul, a situatiei economice catastrofale si a acestui ultim scandal, Serbia poate merge spre haos.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 13

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: