Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Monica Tatoiu: "Eu pot face mai mult decât cei care au condus pâna acum Capitala."

Geanina CRETU

Monica Tatoiu: "eu voi fi prima femeie - primar al Bucurestilor. Va fi un act de dreptate sociala, pentru ca noi, femeile, reprezentam "jumatatea" statistica a acestui oras. Va fi, în acelasi timp, rezultatul unei optiuni corecte a alegatorilor - femei si barbati - care, sunt convinsa, cred cu putere ca Bucurestiul are nevoie acum de un adevarat gospodar. Or, nici cei mai înraiti misogini nu ne neaga noua, femeilor, aceasta calitate."

Ce v-a determinat sa candidati?

Imaginea, starea de astazi a Bucurestilor. Mânia care îmi inunda mintea si sufletul atunci când eu, locuitor al acestui oras, vad peste tot, pe strazile sale semnele degradarii, haosului, neputintei. Convingerea ca eu pot face mai mult decât cei care au condus pâna acum Capitala. Dublata de crezul ca aici, în Bucuresti, este nevoie în primul rând de administratori de prima mâna, de buni gospodari, nu de oameni dedicati, cu precadere, intereselor si orgoliilor politice.

 

De ce ati ales PUR ca partid care sa va sustina candidatura? Doar pentru sprijinul politic? Daca nu, care sunt valorile care va leaga de doctrina umanista?

Sprijinul politic a urmat firesc faptului ca multe dintre ideile, convingerile, idealurile mele le-am regasit în programul politic al acestui partid. Valorile morale, sociale, economice pe care le promoveaza Partidul Umanist din Romania sunt si valorile în care eu cred cu toata convingerea. Am fost, sunt si voi fi o militanta îndârjita pentru dezvoltarea sociala, pentru bunastarea omului, a familiei, o aparatoare a demnitatii umane.

 

Nu aveti experienta politica. Cum credeti ca va veti descurca într-o competitie în care contracandidatii sunt politicieni redutabili?

Lipsa de experienta politica este, pentru mine, un avantaj. Spun asta pentru ca, la noi, pentru multi din pacate, experienta politica înseamna demagogie, înseamna jocuri politicianiste. Prefer, deci, sa-mi lipseasca din arsenalul electoral promisiunile fara acoperire, duplicitatea, cinismul vis-a-vis de asteptarile oamenilor. În privinta adversarilor mei, va asigur ca nu am complexe, ori inhibitii. Aceasta, pentru ca sper ca bucurestenii sa-si doreasca pentru casa lor comuna - Bucurestii - mai putina politica "experimentata" dâmboviteana, cât, mai curând, o administratie eficienta, corecta, în slujba orasului. La asta ma pricep, aceste lucruri am demonstrat ca stiu sa le fac bine.

 

Ce sanse credeti ca aveti într-o societate traditionala care nu a avut niciodata o femeie în functia de primar al Capitalei?

Chiar daca suntem înca o societate traditionala, transformarile au început, schimbarile de mentalitati apar încetul cu încetul. De aceea, eu voi fi prima femeie - primar al Bucurestilor. Va fi un act de dreptate sociala, pentru ca noi, femeile, reprezentam "jumatatea" statistica a acestui oras. Va fi, în acelasi timp, rezultatul unei optiuni corecte a alegatorilor - femei si barbati - care, sunt convinsa, cred cu putere ca Bucurestiul are nevoie acum de un adevarat gospodar. Or, nici cei mai înraiti misogini nu ne neaga noua, femeilor, aceasta calitate.

 

Participarea intensa la emisiuni de divertisment nu credeti ca v-a afectat imaginea de manager serios si ocupat?

Doua observatii. Prima - este legata de atributul "intens". Nu, nu am participat deloc în asemenea proportii la emisiuni de divertisment. Am participat, e drept, pot spune intens, la diverse emisiuni ce au tratat aspecte legate de economia, de societatea, de viata noastra. A doua observatie: divertismentul, omenescul în general, nu se afla deloc în dihotomie cu munca, cu atributele unui manager. Sa stii sa râzi, sa te bucuri de viata nu exclude deloc eficienta muncii tale. Dimpotriva. Cred ca românii s-au saturat de figurile încrâncenate, de morga falsa, pompoasa, fabricata în culise pentru a-i convinge pe oameni de "seriozitatea" mesajului politic. Normalitatea înseamna destindere, bunavointa, un strop de zâmbet. În privinta calitatii unor emisiuni de divertisment la care am fost invitata, asta e o alta chestiune. Ca oaspete al unui studio TV nu poti, însa, sa-ti asumi decât o parte din nereusita unei emisiuni. Restul apartine realizatorilor.

 

Care sunt, în opinia dumneavoastra, problemele mari ale Capitalei?

Birocratia si coruptia, starea drumurilor, curatenia, siguranta cetateanului.

 

Ce parere aveti despre amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului în Parcul Carol, subiect intens dezbatut în ultimele saptamâni?

Sunt o sustinatoare a edificarii Catedralei Mântuirii Neamului - proiect cu autentice motivatii ale spiritualitatii noastre nationale. În privinta amplasarii acestui proiect am de facut o singura mentiune: indiferent de locul ales, constructia nu trebuie sa aduca atingere altor locuri cu valoare istorica si sentimentala pentru bucuresteni.

Daca veti câstiga alegerile, va veti retrage din functia detinuta la Oriflame România?

Desigur. Nu poti fi si angajat al companiei internationale Oriflame si primar general al Capitalei. Problema este, de altfel, rezolvata de legea româna ce stabileste incompatibilitatea functiilor publice cu o seama de alte functii din domeniul public si privat.

 

ÎI considerati pe Traian Basescu un adversar serios?

Toti candidatii la functia de primar general se bucura de consideratia mea.(A consemnat: Geanina Cretu.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 12

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: