Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Schröder debarcat din fruntea propriului partid

Andrei BĂDIN

Germania- se afla într-o profunda criza. Nu numai una economica si sociala ci mai ales una politica, prin debarcarea lui Schröeder din fruntea SPD. Analistii spun ca acesta este începutul sfârsitului pentru social democrati. Urmeaza alegerile. Întrebarea este daca acestea vor fi anticipate si nu în 2006, asa cum este prevazut.Revolta din SPD

 

Cancelarul german, Gerhard Schröeder si-a dat demisia din functia de presedinte al Partidului Social Democrat. Decizia cancelarului a survenit dupa ce a fost criticat dur în ultimele luni nu numai de opozitie, dar mai ales din ce în ce mai dur de propriul partid. Demisia sa are darul mai curând de a face ca SPD sa treaca mai usor prin alegerile care vor avea loc în urmatoarea perioada si se spera ca, prin disparitia lui Schröeder din fruntea partidului, acesta si-ar putea curati oarecum imaginea.

Reformele sociale incluse în Agenda 2010 adoptata de Schröeder s-au lovit de refuzul propriilor rânduri, atât din partid cât si din electoratul social-democrat. Schröeder se va concentra asupra sarcinilor guvernului lasând partidul în mâinile lui Franz Munterfering care prezideaza majoritatea social-democrata în Bundestag.

Demisia lui Schröeder din fruntea SPD nu a calmat însa spiritele, asa cum spera cancelarul. Presedintele SPD din landul Saar, Heiko Maas, a îndraznit sa sugereze, în declaratii facute ziarului Bild am Sonntag, ca retragerea lui Schröeder pune în chestiune "leadership"-ul partidului si, prin urmare, viitoarea sa candidatura la postul de cancelar. Deputatul Hans-Peter Barles a afirmat la rândul sau: "nu este suficient. Deocamdata au strâns cureaua si îsi tin respiratia. Exista însa responsabili care trebuie sa plece din cabinet". Presedintele SPD din landul Renania, Harald Schartau, a lansat un apel la recuperarea sensibilitatii sociale, în timp ce tinerii social democrati cer o cotitura în cursul reformelor.

Un prim sondaj dupa demisia lui Schröeder indica ca doar 20% dintre social democrati cred ca SPD si-ar putea îmbunatati imaginea. Iar multi analisti vorbesc de alegeri anticipate. Iar social democratii insista si pentru o remaniere guvernamentala, ceea ce arata ca revolta din cadrul partidului nu s-a încheiat.

 

Crestin democratii se pregatesc

 

Liderul conservatorilor germani, Angela Merkel, a lansat un apel membrilor partidului sau sa se pregateasca sa preia puterea, afirmând ca era guvernelor rosu-verde s-a încheiat.

"Bate un vânt de schimbare. Nimeni nu stie când se va întâmpla, în 2006, sau înainte. Oricând va fi, însa, noi vom fi pregatiti", a spus Merkel la Leipzig, la o reuniune a crestin democratilor germani. "Trebuie sa-l oprim pe Schröeder înainte sa faca 'tara- kaputt', dupa ce a calcat în picioare Pactul de Stabilitate", a afirmat ea.

Chiar daca alegerile vor fi în 2006, Angela Merkel vrea sa pregateasca partidul din timp si de aceea, poate, ea a pledat pentru strângerea rândurilor în jurul "pachetului celui mai profund" din ultimii ani, elaborat de fostul presedinte german, Roman Herzog, si expertul în finante, Friederich Merz.

Pe scurt, UCD îsi propune, daca va reajunge la putere, sa liberalizeze total piata fortei de munca si sa elimine negocierile în acest domeniu, astfel încât patronii si angajatii sa încheie acorduri directe, fara angrenarea sindicatelor. "Doar cu imigratia nu ne vom rezolva problema demografica", a avertizat Herzog. "Ori urmam exemplul europenilor de a avea copii, ori ne vom confrunta cu o populatie îmbatrânita", a spus el.

 

Antisemitism în UCD?

 

Reuniunea de la Leipzig a readus în actualitate cazul deputatului Martin Hohmann dat afara din partid deoarece a spus ca evreii sunt "poporul vinovat" de crimele bolsevice. Hohmann s-a bucurat de sprijinul reprezentantului UCD din Renania, Leo Lennartz, care a acuzat conducerea partidului ca l-a judecat pripit pe Hohmann - în opinia sa un patriot - fapt ce a declansat proteste vehemente ale auditoriului, care l-au redus la tacere. La rândul sau, delegatul landului Saxonia Inferioara, Jurgen Gansauer, a declarat ca masurile adoptate de conducerea partidului "discrediteaza UCD", Hohmann fiind considerat un erou în circumscriptia lui electorala.

Recesiunea economica, adversarul SPD

Germania, tara cu cea mai mare economie din zona euro, a intrat în recesiune în 2003 pentru prima data în ultimii zece ani, în contextul în care cresterea nesatisfacatoare a exporturilor nu a reusit sa contrabalanseze consumul scazut de pe plan intern, informeaza Financial Times.

Statisticile federale arata ca Produsul Intern Brut (PIB) din Germania- s-a redus cu 0,1%, în 2003, dupa cresterile modeste de numai 0,2% în 2002, respectiv de 0,8% în 2001."Am înregistrat o redresare modesta dupa doi ani de crestere aproape nula, dar acest salt nu va însufleti suficient economia", a subliniat analistul Rainer Guntermann de la Dresdner Kleinwort Wasserstein.

El a apreciat ca avansul nu este destul de mare pentru a sprijini redresarea pietei muncii, anticipând si pe viitor o rata ridicata a somajului, care va submina în continuare încrederea consumatorilor în economia nationala si, implicit, consumul.

Al treilea an succesiv de stagnare economica a majorat deficitul bugetar din Germania la patru procente din PIB, proportie care depaseste pentru al doilea an consecutiv limita de trei procente din PIB permisa prin regulamentul Uniunii Europene.

2004, un an mai bun?

"Vestea cea mai importanta este ca, în sfârsit, am trecut valea lacrimilor", a anuntat la 28 ianuarie, Ministrul Economiei si Muncii, Wolfgang Clement, la prezentarea la Berlin a previziunilor guvernului pentru anul în curs. Produsul Intern Brut va creste în medie cu 1,7% dupa ce a înregistrat 0,1% în 2003, investitiile în bunuri si echipamente vor creste cu 3%, dupa ce au scazut anul trecut cu 4%, exporturile vor ajunge la 5,8% dupa ce au crescut cu doar 1,1%, iar importurile vor spori cu 5%, fata de 2% în anul 2002. Desi, în prima parte, aceasta masura a relansarii economice se va datora puternicului impuls pe care îl va înregistra economia mondiala, ministrul Clement crede ca acest imbold va contagia si piata interna unde, pentru prima data de multi ani, consumul casnic va înregistra o crestere concreta de 1,3%. Singurul factor de risc major care ar putea pune în pericol aceasta evolutie ar fi, în opinia guvernului, o consolidare exagerata a euro, eventualitate în fata careia Banca Centrala Europeana va trebui sa raspunda, potrivit ministrului, în mod cuvenit.

 

Majoritatea germanilor, nemultumiti

 

Dincolo de batalia politica din Germania-, lucrurile sunt foarte grave. Faptul de a vedea cum sunt puse în locurile de munca, pensiile, sau bursele la facultate, a facut ca 88% din populatie sa-si piarda încrederea în stat si 100% dintre germani sa creada ca situatia economica se va agrava si mai mult în anul 2004, se arata într-un editorial publicat de ziarul spaniol ABC, care citeaza un sondaj recent. "Este portretul unei Germanii pesimiste, pâna acum necunoscuta, care se extinde inclusiv la selectionata de fotbal: doar unul din cinci chestionati a fost de parere ca echipa germana are sanse la Campionatul European din Portugalia", scrie sursa citata.

Nemtii au motive serioase de îngrijoare. În 2005, 1,7 milioane de germani vor trai sub pragul saraciei al ONU, ceea ce reprezinta 7 % din populatie. În 2004, jumatate de milion de copii vor primii subventii sociale, ceea ce face ca numarul total al minorilor care primesc alocatii sa depaseasca un milion si jumatate. Criza financiara va obliga ca la Berlin sa se puna în vânzare cladiri precum Teatrul Metropol sau vechiul sediu al Senatului.

În Republica Federala Germania, numarul familiilor înglodate în datorii a avansat spectaculos în 2003. Comparativ cu 2002, numarul celor care s-au adresat consilierilor financiari specializati în acest domeniu a crescut cu peste o treime, declara Claudia Kurzbuch, sefa Asociatiei Federale pentru Consilierea datornicilor. În prezent, mai mult 3 milioane de familii germane sunt înregistrate cu datorii si credite foarte mari.

"Stuttgarter Nachrichten" subliniaza faptul ca cele întâmplate acum reprezinta o înfrângere pentru politica guvernului de la Berlin.

ONU a recomandat oficial Germaniei, în octombrie 2003, mai multa transparenta si reglementare a activitatilor extraparlamentare ale deputatilor din Bundestag pentru a diminua nivelul coruptiei.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 12

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: