Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

SUA: Surprize la partialele democratilor

Andrei BĂDIN

Senatorul democrat de Massachusets, John Kerry, a câstigat majoritatea primarelor Partidului Democrat. El l-a devansat clar pe favoritul sondajelor, Howard Dean, care s-a si retras din cursa, la fel ca si fostul general Wesley Clark. Batalia pentru nominalizarea candidatului democrat la prezidentiale se va transa în iunie la Boston însa analistii cred ca, daca Kerry merge în acelasi ritm, lucrurile sunt clare. Singurul sau adversar este acum John Edwards.

Pe de alta parte, presedintele Bush a aprobat crearea unei comisii care sa cerceteze informatiile referitoare la arsenalul militar irakian, principalul motiv invocat de Casa Alba când a declansat cel de al doilea razboi din Golf. Pentru a arata ca este dechis fata de o astfel de ancheta, Bush a numit în comisie adversari democrati dar si unul din propriul partid. Nu se stie când vor fi date publicitatii rezultatele anchetei, opinia majoritara fiind ca acestea nu vor putea fi formulate pâna la alegerile din noiembrie. Ceea ce înseamna ca presedintele vreaca aceasta tema sa nu fie una pentru campanie. Iar daca armele irakiene vor fi invocate poate linistit sa raspunda ca nu se poate pronunta, ancheta nefiind terminata.John Kerry are vânt în pupa dar batalia e departe de a fi câstigata

 

Senatorul democrat de Massachusets, John Kerry, a câstigat majoritatea primarelor Partidului Democrat. El l-a devansat clar pe favoritul sondajelor, Howard Dean, care s-a si retras din cursa, la fel ca si fostul general Wesley Clark. Batalia pentru nominalizarea candidatului democrat la prezidentiale se va transa în iunie la Boston însa analistii cred ca, daca Kerry merge în acelasi ritm, lucrurile sunt clare. Singurul sau adversar este acum John Edwards.

Pe de alta parte, presedintele Bush a aprobat crearea unei comisii care sa cerceteze informatiile referitoare la arsenalul militar irakian, principalul motiv invocat de Casa Alba când a declansat cel de al doilea razboi din Golf. Pentru a arata ca este dechis fata de o astfel de ancheta, Bush a numit în comisie adversari democrati dar si unul din propriul partid. Nu se stie când vor fi date publicitatii rezultatele anchetei, opinia majoritara fiind ca acestea nu vor putea fi formulate pâna la alegerile din noiembrie. Ceea ce înseamna ca presedintele vreaca aceasta tema sa nu fie una pentru campanie. Iar daca armele irakiene vor fi invocate poate linistit sa raspunda ca nu se poate pronunta, ancheta nefiind terminata.

 

Sondaje contradictorii

 

În urma cu aproximativ o luna, Bush parea imbatabil: sondajele îl dadeau învingator fiindca economia parea sa înregistreze o redresare, somajul era în scadere, iar Saddam Hussein fusese capturat în cele din urma. Dar la alegerile primare a reiesit un nou personaj, un erou al razboiului din Vietnam care proclama deja: "Bush, tatal si fiul, ramân doar pentru un mandat". Potrivit ultimului sondaj Gallup, Kerry are sapte puncte avantaj fata de Bush. Lucrurile s-ar putea schimba din nou. Este suficient sa fie capturat Bin Laden sau ca somajul sa scada simtitor pentru ca Bush sa redobândeasca forta.

Este greu de facut o analiza clara în acest moment de vreme ce sondajele americane dau rezultate contradictorii, nu numai în privinta lui Bush dar si a bataliei pentru nominalizarea candidatului democrat la prezidentiale. Reamintim ca favoritul sondajelor era Howard Dean, fostul guvernator al statului Vermont, însa acesta a devenit doar un outsider în lupta, retragându-se între timp.

 

Electorii din Wisconsin- au relansat lupta

 

Electorii din Wisconsin- au relansat primarele democratilor în 17 februarie, plasându-l pe John Edward foarte aproape de favoritul de pâna acum, John Kerry. John Kerry si John Edwards au ramas practic cei doi candidati asupra carora se focalizeaza atentia în cursa pentru nominalizarea democrata la prezidentialele din SUA. Momentul în care se pot alege apele va fi 2 martie, "super martea" când vor avea loc alegerile preliminare în zece state.

Kerry provine dintr-o familie relativ înstarita din New England-, leaganul elitelor si al aristocratiei intelectuale americane. Edwards nu pierde nici o ocazie de a aminti ca provine dintr-o familie de albi saraci din Sud iar catatal sau era muncitor textil. Kerry are în spate aproape 20 de ani de cariera neîntrerupta în politica, de când a fost demobilizat dupa ce a luptat în Vietnam si este senator de Massachusetts, statul cu profunde traditii liberale, al familiei Kennedy.

Kerry este casatorit cu Tereza Heinz, fosta sotie a senatorului republican, John Heinz, care a murit într-un accident de avion în 1991. Tereza este considerata a fi mostenitoarea celei de a treia averi ca marime din Statele Unite, datorita imperiului de ketchup al acestuia. John Kerry a fost criticat atunci când a divortat si s-a casatorit cu Tereza.

 

Surprizele din octombrie

 

Într-un interviu imaginar, ca si cum ar fi fost acordat de fostul presedinte Richard Nixon din Purgatoriu, vechiul colaborator al acestuia, reputatul editorialist William Safire, aminteste ca "lucrul care decide într-o competitie cu rezultat incert este modul în care reactioneaza candidatii la asa numitele surprize din octombrie, ce pot aparea în ultima clipa". Ce tip de surprize? "Nixon imagineaza câteva: ce se va întâmpla daca va fi prins Bin Laden sau daca Rihab Taha, care a condus programul de arme bacteriologice al regimului Saddam, spune totul despre antraxul lui Saddam sau se agraveaza pierderile de vieti omenesti din Irak? Sau daca izbucneste un nou scandal la Casa Alba sau legat de unul dintre candidati, un incident sau un infarct? Sau daca se prabusesc pietele, are loc un alt atentat terorist, sau chinezii ataca insula Quemoy- din strâmtoarea Taiwan?".

Surprizele au început sa apara. Kerry a pus sub semnul îndoielii dosarul militar al presedintelui, ceea ce a facut ca anturajul lui Bush jr. sa dea publicitatii datele despre serviciul militar al acestuia. De partea cealalta, Kerry a fost acuzat de o relatie extraconjugala în 2001. Dezvaluirea a fost facuta de un site pe internet, acelasi care a dezvaluit si scandalul Clinton-Lewinsky. Deocamdata, povestea nu a ajuns în paginile ziarelor americane dar este de asteptat sa apara.

 

Unificarea democratilor, solutia câstigatoare

Consilieri de campanie sustin ca exista indicii considerabile ca oamenii voteaza cu John Kerry, chiar daca nu sunt de acord cu unele dintre pozitiile sale politice si chiar daca nu resimt vreo afinitate speciala fata de acest nord-estic stângaci. Acest lucru indica pe de o parte, gradul în care sentimentele anti-Bush sunt folosite de democrati. Dar un asemenea electorat instabil bazat doar pe o legatura firava nu se stie daca va avea succes. Acelasi aspect apartine mai multor candidati democrati. Un sondaj realizat de canalul american CBS pe un esantion de alegatori pro-democrati care au votat via Internet - dintre care se presupune ca o mare parte erau în favoarea lui Howard Dean - a aratat ca acestia si-au schimbat rapid intentiile de vot în ultima zi, cea a scrutinului propriu-zis, optând pentru senatorul Kerry.

Senatorul democrat de Georgia, Zell Miller, explica de ce, pentru prima data, îsi va da votul unui republican. "Daca voi avea zile pâna atunci, în noiembrie 2004, democratul din mine va face un lucru pe care nu l-a facut în anul 2000: va vota cu George W. Bush. În cele din urma, am ajuns la concluzia ca George W. Bush este omul necesar la locul potrivit si la momentul potrivit. Cu atât mai mult cu cât candidatii din propriul meu partid mi-au înlesnit sarcina".

Militantul în favoarea ecologiei si drepturilor consumatorilor Ralph Nader a anuntat ca intentioneaza sa candideze din nou la alegerile prezidentiale americane, care vor avea loc în luna noiembrie, relateaza BBC. La ultimele alegeri, Nader a candidat din partea Partidului Ecologist, iar anul acesta va candida ca independcent. Multi membri ai Partidului Democrat dau vina pe Nader, spunând ca la scrutinul de acum patru ani a luat voturile care altfel s-ar fi dus la candidatul lor Al Gore, ceea ce a usurat victoria lui George Bush.

 

Bush iese la atac

 

Presedintele SUA George W. Bush a iesit în fata opiniei publice pentru a explica motivele declansarii razboiului din Irak. În emisiunea "Meet the Press" difuzata de postul de televizune NBC el a declarat ca declansarea razboiului a fost justa. "Am plecat de la ideea ca vom gasi depozite de armament. Inspectorul Kay a relatat ca Saddam dispunea de capacitati pentru fabricarea armelor. Cu arme ar fi fost un pericol, dar a fost un pericol si cu capacitatea de a le fabrica", a afirmat presedintele. "Am analizat toate informatiile secrete de care dispuneam si care ne demonstrau cu claritate ca Saddam Hussein era un pericol pentru SUA. El ar fi putut la un moment dat sa fabrice o bomba atomica cu care sa ne santajeze", a precizat seful Casei Albe, care si-a subliniat mandatul: "Politica mea externa se bazeaza pe convingerea ca America are o mare raspundere în ce priveste conducerea lumii. Raspundere în combaterea terorismului, în abordarea clara a primejdiilor ce-i ameninta pe toti, în proliferarea libertatii".

De altfel, Bush pare a fi în contraofensiva. Karl Rove, strategul sau în vârsta de 53 de ani, pune la cale ofensiva pe care analistii o caracterizeaza ca fiind modelul Gulliver. Tactica lui Rove este de a-l prezenta pe Bush ca "presedinte de razboi" si insista ca acesta sa sustina în continuare "razboiul contra terorismului". Rove a adus si piese noi în echipa "Bush-Cheney '04" printre care fostul guvernator de Montana, Marc Racicot, de origine franceza, care este cunoscut ca un foarte bun colector de fonduri pentru campanie.

Sprijin al arabilor americani pentru Bush-Cheney '04

Numerosi arabi bogati din Statele Unite au decis sa contribuie la finantarea campaniei electorale a presedintelui american, George W. Bush. Presedintele a obtinut aceasta noua sursa de finantare, în pofida unor sondaje care atestau o scadere a popularitatii lui Bush în rândul minoritatii arabe. George W. Bush a fost criticat de comunitatea araba din Statele Unite, care se simte izolata în contextul luptei împotriva terorismului si, totodata, este nemultumita de politica administratiei în conflictul israeliano-palestinian. Bush "a salvat Irakul (...), dar si celelalte tari din regiune", a declarat Mori Hosseini, de origine iraniana, care a reusit sa strânga 200.000 de dolari pentru campania presedintelui.

Publicat în : Cover story  de la numărul 12

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: