Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Asasinarea unui premier

Laura GAFENCU

lang=RO style="FONT-SIZE: 16pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Asasinarea premieruluisârb Zoran Djindjici a socat nu numai Serbia, ci întreaga lume. Liderii politici s-au declarat întristati si socati de ceea ce i s-a întâmplat primului ministru sârb.

lang=RO style="FONT-SIZE: 16pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Asasinarea premieruluisârb Zoran Djindjici a socat nu numai Serbia, ci întreaga lume. Liderii politici s-au declarat întristati si socati de ceea ce i s-a întâmplat primului ministru sârb. Autoritatile de la Belgrad au declarat stare de urgenta si audeclansat imediat o ancheta pentru a-l gasi pe asasinul lui Djindjici. Dupa primele rezultate ale anchetei se pare ca Zoran Djindjici a fost asasinat de membrii clanurilor mafiote. Acestea erau unii dintre principalii aliati ai fostului presedinte al Serbiei, Slobodan Milosevici. Autoritatile de la Belgrad sustin ca în aceasta tara exista peste 50 de capi ai mafiei care se ocupa cu o serie de afaceri ilegale: de la trafic de arme si droguri, pâna la spalari de bani Se pare ca cei care conduc mafia în Serbia erau nemultumiti de fsptul ca Zoran Djindjici pornise o adevarata lupta împotrivalor. Un alt motiv pe care mafia l-ar fi avut pentru lichidarea premierului sârb este faptul ca acesta l-ar fi tradat pe aliatul lor, Slobodan Milosevici.

lang=RO style="FONT-SIZE: 16pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Principalul suspect în asasinarea lui Djindjici este MiloradLukovic, seful clanului Zemun, unul dintre cele mai mari clanuri mafiote din Serbia.Lukovic este de negasit, chiar daca pe urmele sale au fost mobilizate toate efectivele politiei sârbe. În timpul razboaielor din fosta Iugoslavie, Lukovic a fost membru al fortelor paramilitare conduse de celebrul terorist Arkan. Ulterior el a devenit seful unitatii speciale de politie, Beretele Rosii, pozitie în care s-a aflat pâna în 2002. Desi a fost unul dintre preferatii lui Milosevici, Lukovic a reusit sa atraga si simpatia actualei puteri de la Belgrad. Si asta pentru ca, în anul 2000, a refuzat sa ordone Beretelor Rosii sa deschida focul asupra manifestantilor care iesisera pe strazi pentru a sarbatori victoria opozitiei democratice asupra lui Slobodan Milosevici. Principalul motiv al asasinarii lui Djindjici este, potrivit autoritatilor de la Belgrad, faptul ca el declansase o lupta acerba împotriva coruptiei si urma sa-i aresteze pe unii dintre principalii membi ai gruparii. Zemun.

lang=RO style="FONT-SIZE: 16pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Rezultatele anchetei au relevat faptul ca asasinarea lui Djindjici a fost comisa de mai multe persoane. Unii martori oculari sustin ca asasinii erau îmbracati în albastru si au fugit de la locul crimei în trei masini BMW si Mercedes. Masinile nu au fost înca gasite. Potrivit anchetatorilor, premierul sârb ar fi fost ucis cu gloante de calibru mare, dintr-o cladire situata la aproximativ 200 de metri de sediul guvernului. O alta ipoteza lansata de anchetatori, sustine faptul ca un al doilea ucigas ar fi tras asupra lui Djindjici chiar din cladirea alaturata sediului Guvernului.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 2

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: