Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Noua conducere de la Beijing- o reala schimbare în politica chineza?

Angelica LAZĂR

lang=RO style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Sfârsitul de saptamâna care a trecut a marcat un nou "început" pentru aparatul politic de conducere al Chinei. Sâmbata, 15 martie, lang=RO style="FONT-SIZE: 12pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-size: 7.5pt">Jiang Zemin, 76, s-a retras în umbra politica pentru a face loc lui Hu Jintao, 60, deja sef al Partidului Comunist chinez si mostenitor declarat al decedatului Deng Xiaoping ca presedinte al republicii

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">Cine pleaca

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">Jiang Zemin a fost reales de catre delegatii Congresului National al Poporului ca sef al Comisiei guvernamentale în sarcina careia se afla conducerea armatei de 2,5 milioane de soldati a Chinei. Jiang conduce si o comisie similara din cadrul partidului si nu a dat semne ca ar intentiona sa renunte la nici una dintre aceste functii. Dealtfel, asteptarile larg exprimate înclina catre o mentinere a unei largi influente din partea acestuia în politica statului, a carui guvern va trebui sa faca fata implicarii din ce în ce mai profunde a Chinei în afacerile internationale, precum si cresterii instabilitatii ca urmare a reformelor economice, pe plan intern.

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt"> 

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">Zhu Ronji, prim-ministru si principal factor de raspundere în politica economica a predat portofoliul lui Wen Jiabao, lasând în urma reputatia unui reformator iritabil, recunoscut pentru adresarea directa, sensul umorului si maiestria în administrarea sarcinilor economice, care a jucat un rol determinant în recuperarea economiei chineze dupa criza asiatica. lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt"> 

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">Cine vine

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">Numirea noului cabinet chinez, care a urmat instalarii lui Hu, constituie un crescendo în primul transfer ordonat de putere din cei 54 de ani de comunism în China. Noului cabinet îi revine sarcina de a continua politica de liberalizare economica a Chinei, dar si de a mentine un control politic strâns al partidului comunist. lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt">

lang=RO style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-size: 7.5pt"> 

O prezentare succinta a figurilor proeminente ale actualei puteri chineze îl are în frunte pe Hu Jintao, presedinte, ales cu o covârsitoare majoritate de 2937 voturi pentru si 4 împotriva, Wen Jiabao, prim ministru si numarul unu ca responsabilitate în administrarea economiei, ales de asemenea cu 2906 voturi pentru, 3 împotriva si 16 abtineri. Enumerarea continua cu Li Zhaoxing, fostul Ambasador al Chinei în Statele Unite si Ambasador al Chinei la ONU ca Ministru de Externe, Cao Gangchuan general militar implicat în programul spatial al Chinei ca Ministru al Apararii, Jin Renquing ca Ministru de Finante si Zhou Yongkang ca Ministru al Securitatii Publice.

 

Zeng Qinghong, cel mai apropiat colaborator al lui Jiang a fost numit vicepresedinte. El ar putea constitui un rival al lui Hu, având reputatia ca fiind cel mai bine conectat tânar lider al partidului si un expert al jocurilor politice.

 

Care va fi diferenta de viziune

Putine schimbari reale sunt asteptate de la noua conducere chineza.

 

Reforma politica a constituit un subiect tabu de la evenimentele petrecute în piata Tiananmen în 1989, dar noua generatie care vine la putere este fara îndoiala mult mai expusa curentelor de opinie internationale decât predecesorii sai. De aceea se asteapta din partea acestora mai multa toleranta la critica si o presa mai libera, în special daca aceasta este vazuta ca ajutând la eradicarea coruptiei înfloritoare ce afecteaza imaginea partidului.

 

În chestiunea Taiwan-ului, considerat în continuare ca o provincie renegata a Chinei, nu se asteapta o pozitie schimbata din partea noii conduceri. Analistii estimeaza ca aceasta va fi la fel de suspicioasa în privinta presedintelui Taiwanului, Chen Shui-bian si chiar mai precauta în asumarea unor riscuri care ar putea duce la pierderea initiativei diplomatice.

 

Pe plan intern, provocarea majora o constituie preluarea conducerii unei societati de 1,3 miliarde de oameni, aflata într-o stare crescânda de nemultumire datorata luptei continue cu somajul, saracia rurala si celorlalte constrângeri atrase de reforma economica si competitia indusa prin aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului.

 

Datorita necesitatii mentinerii stabilitatii pe plan intern, dar si climatului international în care se situeaza China la moment, opinia expertilor internationali înclina spre a pronostica probabilitatea unor schimbari majore în politica dusa de noul guvern ca fiind foarte redusa.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 2

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: