Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dupa alegerile parlamentare, Tarul Putin si-a instaurat dictatura personala

Andrei BĂDIN

, scrie Michael McFall, profesor al Universitatea Stanford, analist al Fondului Carnegie pentru pace pe plan international, într-un articol publicat în cotidianul rusesc "Nezavisimaia Gazeta". Iar previziunea lui McFall facuta înaintea alegerilor din 7 decembrie a fost confirmata pe deplin de rezultatele alegerilor din Federatia Rusa si mai ales de practicile folosite pentru atingerea scopului vizat de Vladimir Putin., scrie Michael McFall, profesor al Universitatea Stanford, analist al Fondului Carnegie pentru pace pe plan international, într-un articol publicat în cotidianul rusesc "Nezavisimaia Gazeta". Iar previziunea lui McFall facuta înaintea alegerilor din 7 decembrie a fost confirmata pe deplin de rezultatele alegerilor din Federatia Rusa si mai ales de practicile folosite pentru atingerea scopului vizat de Vladimir Putin.

Partidul Rusia Unita, dirijat de Kremlin, a obtinut aproape 40 la suta din sufragiile electoratului într-un vot controlat si dirijat de stat prin toate mijloacele ceea ce a dus si la victoria formatiunii politice dirijate din umbra de Putin, în încercarea reusita de altfel de a-si subordona si ultima institutie care nu îi facea toate voile - Parlamentul de la Moscova. Iar partidele democratice, de dreapta, Iabloko si Uniunea Fortelor de Dreapta nu au reusit sa treaca de pragul electoral de cinci la suta. Una din cauzele acestui esec al partidelor sustinute de Hodorovski este si faptul ca acestea nu au gasit o solutie pentru o alianta si o unificare.

Concluzia este asadar evidenta : Rusia a redevenit o dictatura, fie ea chiar si una de catifea.

Toate partidele care au intrat în cursa în aceste alegeri trebuiau sa primeasca "blagoslovirea" Kremlinului, pentru ca oligarhii sa le dea bani si pentru ca ele sa-si poata cumpara timp de emisie si nu doar pentru clipuri publicitare, ci si pentru oglindirea campaniilor lor electorale în jurnalele de stiri.(...) Aceste alegeri au devenit, într-adevar, unele "dirijate" si chiar în mod foarte abil. În concluzie,presedintele rus a slabit si a distrus tot ce putea sa reprezinte o contrapondere la puterea sa.

Atunci când Putin a venit la putere, doar trei posturi de televiziune - ORT, RTR si NTV - aveau o audienta cu adevarat nationala, din punctul de vedere al influentei politice asupra cetatenilor. Înlaturându-l de pe scena politica pe Boris Berezovski, Putin a impus un control cu adevarat eficient asupra ORT, postul de televiziune cu cea mai mare audienta nationala. RTR apartinea statului în proportie de suta la suta, astfel ca el a putut fi "îmblânzit" si mai usor. Impunerea controlului asupra NTV s-a dovedit o problema ceva mai dificila, deoarece acest post de televiziune era unul privat (...) În final, împotriva principalului proprietar al postului NTV, Vladimir Gusinski, au fost formulate mai multe acuzatii, în urma carora acesta si-a pierdut proprietatea. A urmat apoi arestarea lui Mihail Hodorkovski care avea, mai degraba, menirea de a încerca sa-l distruga pe magnatul rus în calitate de forta economica si politica din interiorul Rusiei, pentru a pune punct unui alt capitol din planul strategic pe termen lung al lui Putin, menit sa impuna un regim politic care sa nu se supuna poporului si care nu se limiteaza la fortele politice autonome.

 

Urmeaza nationalizari si demiterea premierului?

 

Actiunea în forta întreprinsa împotriva companiei Iukos, care era pe punctul de a intra în rândul corporatiilor transnationale, ramâne un subiect la ordinea zilei. Dar presa de la Moscova merge mai departe si crede ca, de fapt, este vorba de faptul ca Putin doreste sa-si subordoneze si partea economica. Kremlinul are nevoie cu orice pret de bani pentru realizarea viitoarelor obiective de stat. Dupa cum se considera astazi în anturajul imediat al presedintelui rus, "partea leului" din veniturile provenite din sectorul petrolier si al gazului trebuie sa intre în visteria statului. Gazprom, Lukoil si Iukos trebuie sa fie, de azi înainte, promotorii intereselor de stat si nu ale companiilor respective, mai ales în planul politicii externe.

Deocamdata în cercurile influente de la Moscova se vorbeste de iminenta debarcare a premierului Mihail Kasianov, cel care nu a avut "linia" Kremlinului în scandalul Iukos. "Planul" nu prevedere o debarcare a acestuia de catre Putin ci din partea noii Dume, supuse însa fostului agent KGB în Germania-. Adica, crearea unui scenariu de aparenta democratie. Numai ca în mod evidentPutin a devenit noul stapân al Rusiei.

Cum va reactiona Occidentul?

Ce reactie va avea Occidentul la refacerea dictaturii în Rusia nu este deloc clar în acest moment. Presedintele Bush nu s-a aratat prea hotarât sa avertizeze Rusia cu toate ca Washingtonul a reactionat dur la arestarea lui Hodorovski. Probabil ca America încearca cumva sa îndulceasca tonul dupa ce Rusia a înghitit galusca cu schimbarea lui Șevarnadze. Dar în mod evident pe termen mediu si lung, Washingtonul si celelalte cancelarii occidentale trebuie sa tina Rusia sub presiune caci semnalele care vin de la Moscova nu sunt încurajatoare. Deja în jurul lui Putin s-a strâns toata crema fostelor KGB si GRU, serviciile de informatii ale Securitatii si respectiv Armatei. Iar recent, Putin l-a numit în functia de coordonator al tuturor serviciilor secrete pe Anatoli Kvasnin, sef al Statului Major al Armatei si fost sef al GRU, generalul care ne amintim a ocupat Pristina prin surprindere în urma cu mai multi ani.

Deocamdata însa putem vorbi doar de reactia presei ocidentala. Cea europeana, nu se sfieste sa vorbeascanumai despre o "fraudare fara furturi" a alegerilor din Rusia ci si despre planuita modificare constitutionala care i-ar permite, în anul 2008, lui Vladimir Putin sa ramâna în functie si de-a lungul unui al treilea mandat prezidential. "Neue Osnabrucker Zeitung" aminteste de sistemul personal creat de Putin :" comunistii sunt la pamânt, televiziunea subordonata, Consiliul Federatiei (Camera Superioara a Parlamentului) afunctionala (prin derogarea de prerogative, bine ticluita în timp de Kremlin), la fel cum lipsiti de puteri sunt si guvernatorii guberniilor. Lumea economica nu zace sub presiune doar de când cu afacerea Yukos; cecenii cu pornirile lor teroriste legitimeaza politica violenta a presedintelui; în fine, Constitutia Rusiei îi ofera liderului de la Kremlin atributiuni la care omologii de la Casa Alba sau Palatul Elysee ai lui Putin nici nu îndraznesc sa viseze".

 

"Siloviki" revin în forta

 

Dupa ce Vladimir Putin s-a instalat la Putere în 2000, fostii agenti ai KGB-ului au revenit în forta. Liberalii spun chiar ca politia de stat a renascut astfel în Rusia. Iar "siloviki" (greii puterii) sunt cei care acum fac cartile. Ei sunt fosti ofiteri KGB,din militia sovietica sau militari.

Olga Kristanovskaia, un reputat sociolog de la Moscova, care I-a urmarit pe acesti siloviki spune ca în fruntea listei ei se afla doua figuri importante de la Kremlin : Viktor Ivanov si Igor Sechin, ambii fosti agenti KGB. Alti siloviki fac parte din Consiliul de Securitate al lui Putin. În fapt, se spune ca acestia ar forma noul "politburo" de la Kremlin si ca ar controla multe segmente ale societatii ruse. Printre acestea sunt guberniile, create de Putin la mijlocul mandatului sau de presedinte. Cinci din cele sapte gubernii create sunt conduse de siloviki, care la rândul lor si-au ales subordonatii din aceeasi categorie. Silovikii sunt prezenti si în functii importante în ministere, de cele mai multe în postul de adjuncti ai ministrului.

Silovikii nu actioneaza numai în sânul Puterii. Kristanovskaia spune ca acestia prefera si companiile private, unde actioneaza ca "celule latente" si în momentele importante, ca ,de pilda, în campaniile electorale, scot capul si fac ceea ce trebuie. Adica, strâng date compromitatoare despre adversarii politici. "Daca în trecut aveam un stat socialist totalitarist acum avem unul capitalist totalitarist", concluzioneaza situatia din Rusia sociologul citat.

 

Generalii lui Putin

 

Primul mandat al lui Vladimir Putin a fost marcat de o ampla militarizare a structurilor de putere din Rusia. Astfel, numirea la nivel înalta unor generali în functii de ministrii sau de reprezentanti prezidentiali în 5 din cele 6 state federale a atras atentia si îngrijorarea publica, însa se pare ca situatia este mult mai dramaticaîn ceea ce priveste esalonul imediat inferior (secretari de stat si sefi de departament). Mai mult de 35% din secretarii de stat numiti din 2000 pâna în 2003 au facut parte din structurile militare sau de securitate.

În 2003, mai mult de 25% din elita politica rusa era formata din reprezentanti ai securitatii si armatei. Acestia sunt mult mai numerosi decât oamenii de afaceri (doar 11%). Numarului ofiterilor care fac parte din elita politica rusa în timpul regimului Putin este mult superior regimurilor precedente:

Regimul Gorbaciov: 4%

Eltân: 11% în primul mandat

style="mso-tab-count: 1">                17% în cel de-al doilea

Putin: 25%

Proportia ofiterilor în Duma de stat este de 9%, în Consiliul Federal 15%, în Guvern 33% si în Consiliul de Securitate 58%.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 10

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: