Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Medicina regenerativa

Marina HERGHELEGIU

La întâlnirea de anul acesta a Societatii Europene de Cardiologie, medicul brazilian Hans Fernando Rocha Dochmann, de la Spitalul Pro-Cardiaco din Rio de Janeiro, a raportat obtinerea unor rezultate foarte promitatoare, tratând patru pacienti cu insuficienta cardiacafoarte severaprin injectare cu propriile lor celule stem. Îmbunatatirea functiei cardiace a fost atât de importanta încât nu au mai fost necesare transplanturile de cord considerate initial ca unica sansa de supravietuire a pacientilor.La întâlnirea de anul acesta a Societatii Europene de Cardiologie, medicul brazilian Hans Fernando Rocha Dochmann, de la Spitalul Pro-Cardiaco din Rio de Janeiro, a raportat obtinerea unor rezultate foarte promitatoare, tratând patru pacienti cu insuficienta cardiacafoarte severaprin injectare cu propriile lor celule stem. Îmbunatatirea functiei cardiace a fost atât de importanta încât nu au mai fost necesare transplanturile de cord considerate initial ca unica sansa de supravietuire a pacientilor.

Celulele stem sunt celulele de origine ale unor tesuturi dar care se pot diferentia si pe linia unor alte tesuturi decât cele din care provin. În aceasta categorie intra atât celulele maduvei osoase si celulele sângelui periferic, cât si celulele embrionare a caror capacitate de diferentiere ajunge pâna la 200 alte linii celulare diferite. Aceasta proprietate a celulelor stem a fost denumita plasticitate evolutiva .

Terapia care utilizeaza celulele stem a fost denumita medicina regenerativa si are toate sansele ca în viitor sa înlocuiasca tehnica de tratament prin transplantul clasic. Din pacate, întregul domeniude cercetare a celulelor stem este controversat din cauza sursei principale: astfel de celule provin din embrioni obtinuti din clinicile de fertilizare. Din fericire, primele experiente realizate pe soareci carora li s-au injectat celule sexuate nefertilizate sunt foarte promitatoare. Utilizarea pe viitor a acestui tip de celula ar putea înlatura protestele celor care sustineau ca folosirea celulelor embrionare în terapia regenerativa echivaleaza cu uciderea fiintelor umane care s-ar putea dezvolta din embrionii respectivi.

Terapia cu celule stem se experimenteaza în prezent în diverse centre medicale din întreaga lume. Exista cel putin 10-15 astfel de studii clinice în derulare. Cei patru pacienti brazilieni apartin unui grup mai mare format din 14 pacienti cu insuficienta cardiaca aflati în stare critica, pe care doctorul Dochmann si colegii sai de la Centrul texan de Știinte medicale din Houston le-au raportat în aprilie ca având o evolutie favorabila.

Tratamentul a constat în prelevarea de celule stem din maduva osoasa propriea pacientului si injectarea lor în ventriculul cardiac stâng, principala camera cardiaca de pompare a sângelui. Mecanismul principal prin care celulele stem regenereaza tesutul lezat nu este cunoscut. Exista doua ipoteze teoretice care încearca sa explice ce se întâmpla la locul de injectare. Una sustine ca celulele stem se diferentiaza atât în celule miocardice cât si în celule vasculare refacând astfel miocardul si vascularizatia sa la locul injectarii. Cealalta ipoteza sustine ca celulele stem injectate declanseaza un lant de reactii biochimicecare îmbunatatesc functia celulelor din zona de injectare.

Pe lânga transplantul "autolog" de celule stem (transplantul de celule stem prelevate chiar de la pacientul tratat) se mai experimenteaza alte doua tehnici terapeutice folosind acest tip de celule.Una, care se foloseste si de tehnica de clonare celulara, este cea a inducerii genetice a unei linii evolutive care permite regenerarea unui pacemaker normal în cordul bolnav, ceea ce ar înlocui pacemaker-ele mecanice folosite în prezent catratament al unor tulburari de conducere a impulsului electric la nivelul inimii.O alta tehnica este cea care foloseste celule stem dintr-o sursa externa. Studiul acestei tehnici este doar la început, astfel ca mai sunt necesari probabil peste zece ani de studiupentru a putea fi aplicata clinic.

Rezultate încurajatoare s-au obtinut si în domeniul bolilor neurologice. Injectarea celulelor sanguine din cordonul ombilical la soareci carora li se indusese un accident vascular cerebral, s-a soldat cu migrarea celulelor injectate spre zona bolnava si initierea regenerarii portiunii lezate.

Toate aceste tehnici de terapie sunt doar experimentale în prezent. Dar rezultatele excelente obtinute pâna acum dau speranta ca, în viitor, multe dintre afectiunile care astazi nu pot fi tratate decât cu multa întârziere, din cauza perioadei lungi de asteptare pe listele de transplant de organe, sau nu pot fi tratate eficient cu tehnicile terapeutice uzuale astazi, vor avea o alternativa terapeutica în domeniul medicinii regenerative.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: