Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Philips - Let s make things better

Cristian Banu

Oriunde ai fi, acasa, în fabrici, birouri, pe strada sau în aeroporturi, este greu sa-ti imaginezi un loc de unde Philips sa fie absent. Unele produse sunt bine ascunse în interiorul altora, cum ar fi circuitele integrate sau CD-romurile. Multe dintre ele îsi modifica rapid dimensiunile (gânditi-va de exemplu la televizoarele cu ecran plat, care acum pot fi chiar agatate de perete). Jumatate din companiile aflate în primele 10 în topul producatorilor de PC-uri le vând împreuna cu monitoare Philips.Bazele companiei ce avea sa devina unul dintre cei mai mari producatori de echipamente electrocasnice din lume au fost puse în 1891 de Gerard Philips, care a înfiintat la Eindhoven, în Olanda, o companie pentru producerea "lampilor incandescente si a altor produse electrice". Initial, firma s-a concentrat pe producerea de lampi cu filament de carbon, devenind pâna la începutul secolului XX, unul dintre cei mai mari producatori europeni.

Dezvoltarea noilor tehnologii de iluminat a creat premisele pentru cresterea companiei care, în 1914 îsi înfiinteaza propriul laborator de cercetare pentru fenomenele fizice si chimice, punând astfel bazele expansiunii ulterioare a companiei.

Pâna la începerea Primului Razboi Mondial fusesera deschise filiale în Statele Unite si Franta, apoi în 1919 în Belgia pentru ca anii 1920 sa duca la o explozie a numarului acestora. Tot în aceasta perioada, Philips începe sa înregistreze patente de inovatii si în domenii ca Razele X sau receptoarele radio. Astfel are loc diversificarea gamei de produse. Dezvoltând primul tub cinescopic pentru razele X, o dezvoltare fireasca a fost pentru Philips cercetarea în domeniul televiziunii, primele experimente având loc în 1925. Productia de aparate de radio a început în 1927, cinci ani mai târziu înregistrându-se deja un milion de bucati vândute. Anul urmator avea sa înceapa productia de aparate radiologice în SUA.

Primul aparat de ras electric avea sa fie lansat în 1939, la vremea aceea compania având 45000 de angajati si vânzari de 152 milioane de guldeni.

În anii 1940 si 1950 stiinta si tehnologia cunosc un avânt fara precedent, iar Philips tine pasul cu societatea. Astfel apar capetele rotative pentru aparatul de ras, noi modele de tranzistori si circuite integrate care vor conduce la dezvoltarea de noi si noi produse cu dimensiuni din ce în ce mai reduse. De asemenea, Philips a avut o contributie majora în dezvoltarea înregistrarii, transmiterii si redarii imaginilor de televiziune. În 1963 avea sa produca caseta audio compacta, iar în 1965 primle circuite integrate.

Seria inovatiilor avea sa continue în acelasi ritm si în anii 1970. Astfel au aparut lampile PL si SL cu un consum redus de energie; alte inovatii semnificative au avut loc în domeniul procesarii, stocarii si transmisiunii de imagini, sunete si date, Philips fiind cea care a inventat discul optic compact.

Dezvoltarea însa nu avea loc numai pe verticala, ci si pe orizontala. Astfel, în 1972 Philips înfiinteaza PolyGram, iar în 1974 achizitioneaza MagnaVox si Signetics (1975) din Statele Unite.

În 1981 Philips achizitioneaza divizia de televizoare a GTE Sylvania si cea de becuri de la Westinghouse (1983). Compact discul avea sa fie lansat comercial în 1983. În 1984 se va produce televizorul cu numarul 100 milioane, iar în 1995 aparatul de ras electric Philishave, cu numarul 300 milioane.

Anii 1990 aveau sa aduca restructurarea companiei si transformarea ei într-o companie a carei principala menire este sa îmbunatateasca viata oamenilor.

Philips este împartita astazi în 5 divizii:

"Consumer electronics"

Este unul dintre cei mai mari producatori de televizoare din lume, recunoscut pentru inovatiile aduse de-a lungul timpului. A fost primul producator care a introdus conceptul de televizor cu ecran lat. Gama de produse mai cuprinde toate produsele pe discuri optice, DVD si CD, fiind unul dintre cei mai mari producatori de playere DVD. De asemenea, este lider de piata la monitoare PC, în special cele cu display LCD. Tot pentru acest sector, Philips are o bogata oferta de echipamente periferice : unitati DVD, CD-RW, camere video proiectoare.

Tot în cadrul acestei divizii sunt si produsele din gama comunicatiilor: telefoane mobile, telefoane DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications).

"Domestic Appliance and Personal Care"

Este una dintre cele mai profitabile divizii Philips, cu vânzari de peste 2,246 miliarde euro în 2001. Are patru unitati: "Shaving & Grooming" (aparate de ras electrice, aparate pentru tuns etc.), "Body Beauty & Health" (epilatoare si aparate de ras, produse de îngrijirea parului, pielii si a corpului, periute de dinti electrice etc.), "Food & Beverage" (aparatura de bucatarie), "Home Environment Care" (aparate de calcat, aspiratoare)

"Philips lighting"

Produsele acestei divizii pot fi gasite pretutindeni, de pilda în 30% din birouri, 65% dintre marile aeroporturi ale lumii, 30% din spitale, 55% din stadioanele lumii. Din gama de produse fac parte toate tipurile de lampi (incandescente sau cu halogen), lampi normale si compacte, lampi pentru automobile, lampi industriale speciale etc.

"Philips Medical Services"

Printre produsele cu utilizare medicala se numara echipamentele de radiologie cu raze X, echipamente cu ultrasunete, tomografie computerizata, medicina nucleara, positron. De asemenea, construieste aparatura de monitorizare a pacientilor, aparatura de resuscitare precum si o serie de servicii de consultanta.

"Philips Semiconductors"

Aceasta divizie are 14 fabrici, 20 centre de proiectare, patru laboratoare si mai mult de 100 de birouri. Ele sunt situate în Europa, Asia- si Statele Unite.

Publicat în : Mari corporatii  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: