Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Eu cu cine votez ?

Ada MESEŞAN

Dincolo de toate jocurile politicianiste meschine dintre PSD si ADA, cetateanul de rând a înteles esenta: partidul de guvernamânt s-a trezit cu un rival nebanuit si care devine din ce în ce mai credibil. Nu datorita neaparat marilor sale calitati, ci, în primul rând, batjocurii la care a fost supus omul de rând de catre PSD.Cu un an înaintea alegerilor generale din 2004 a aparut prima alternativa credibila la guvernarea PSD: Alianta PNL-PD, autointitulata "Alianta pentru Dreptate si Adevar" (abreviata ADA, dar recunoscuta mai ales prin impetuosul "DA").

Desi Alianta este condusa si compusa de oameni politici vechi (ca sa nu spunem consumati), ceea ce probeaza criza de sistem prin care trece toata clasa politica din România, ea a fost surprinzator de bine primita de opinia publica, dezamagita de politicienii care (nu) o reprezinta. Paradoxal, dar si amuzant totodata, primul partid care s-a grabit sa "salute" crearea ADA a fost chiar PSD care a convocat un Congres al baronilor partidului, în aceeasi zi (28 septembrie) în care se lansa Alianta PNL-PD. În loc sa le vorbeasca colegilor sai din teritoriu despre problemele de fond ale formatiunii sale (coruptia lor si saracirea noastra) presedintele PSD, Adrian Nastase, a perorat cinci ore despre pericolul pe care îl reprezinta pentru partidul unic, noua formula politica. Nici daca liberalii si democratii ar fi angajat cea mai scumpa si performanta firma de publicitate nu s-ar fi bucurat de atâta reclama gratuita câta le-a furnizat un întreg PSD.

Reactia supradimensionata a liderilor PSD, de panica si suparare, a încurajat electoratul sa priveasca cu interes alternativa ADA. Dar, una este interesul, curiozitatea alegatorilor, si alta este încrederea pe care trebuie sa o câstige membrii Aliantei. Reactia pozitiva, pentru început, de care s-a bucurat aparitia ADA în ochii alegatorilor a probat saturatia oamenilor fata de politicile de saracire continua si de dezmatul coruptiei dezvoltate si consacrate de PSD. Al doilea element care a sustinut simpatia electoratului dezamagit, pentru ADA, l-a constituit tandemul de conducere: Traian Basescu si Theodor Stolojan. Personalitati total contradictorii care parca ilustreaza expresia "nu încap doua sabii în aceeasi teaca", cei doi lideri au probat un lucru extrem de simplu: daca vrei, poti! Într-o luna si jumatate de existenta a Aliantei, Basescu si Stolojan s-au transformat în oameni-institutie, remorcând cele doua partide, PD si PNL care parca disparusera în anii de opozitie. Problema este ca nici acum PD si PNL nu dovedesc ca exista cu adevarat pe scena politica, paradoxal, PSD fiind cel care întretine aceasta impresie.

 

Pâna în ziua nasterii Aliantei, 28 septembrie, liberalii s-au comportat precum o mireasa sclifosita obligata sa faca o mezalianta cu un tractorist. Dupa crearea ADA si alegerea structurii centrale de conducere (doi copresedinti si 14 vicepresedinti repartizati în mod egal între partide) tensiunile casnice au continuat. În loc sa polemizeze constructiv în jurul conceperii de programe sociale, economice sau politice, liberalii si democratii s-au încordat pe tema carui partid îi revine functia de purtator de cuvânt, functie de mare vizibilitate mediatica. Alegerea finala, nefericita, a dat câstig de cauza liberalilor care l-au desemnat pe Calin Popescu Tariceanu, persoana simpatica în particular dar extrem de rigid si neconcludent în comunicarea curenta. Un prim pas a fost ratat, liderii Aliantei uitând ca ei urmeaza sa-i convinga de calitatile ADA nu doar pe patroni si intelectuali, ci mai ales pe oamenii simpli, primii care au fost zdrobiti de guvernarea PSD. În plus, liderii PNL, exagerat de îngâmfati, continua sa treaca cu nepasare peste abordarea unor probleme de interes direct pentru cetatean (cum ar fi spre exemplu solutii de ridicare a nivelului de trai) preferând sa bârfeasca neconvingator deciziile abuzive ale Guvernului si ale PSD. Nici democratii nu exceleaza, dimpotriva, par din ce în ce mai dezorientati si mai dependenti de seful lor, Traian Basescu, transformându-se într-un ecou al opiniilor lui.

Partidele sunt formate din oameni, iar acesti oameni, liberali si democrati, nu au învatat înca sa lupte. În primul rând pentru cei care i-au trimis în Parlament si, în al doilea rând, pentru cei care nu i-au votat înca, dar care ar dori sa traiasca într-o societate pur si simplu normala. Daca nu ar fi existat Traian Basescu si Theodor Stolojan, nu ar fi existat nici singura alternativa credibila la PSD, Alianta PD-PNL. Pentru aducerea la aceeasi masa a oamenilor care compun cele doua partide, cei doi presedinti au fost obligati sa recurga la un adevaratsantaj: ori liberalii si democratii accepta o actiune politica împreuna, ori cei doi lideri se retrag din functii. Orgoliile uriase ale unor membri PNL si PD (mai ales de la Centru) care îsi imagineaza ca presa trebuie sa-i sustina neconditionat pentru ca sunt mult mai democrati decât subalternii lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, iar electoratul trebuie sa-i voteze pentru ca are, altfel, o oferta extrem de cruda (PSD sau PRM) sunt nejustificate. Mass-media nu sustine un partid sau o alianta, ci sustine necesitatea crearii unei societati sanatoase. Electoratul în schimb, care s-a fript ani de zile votând aceeasi oameni, a dovedit fata de ADA o bunavointa neasteptata, în conditiile dispretului tot mai accentuat pe care îl are, pe buna dreptate, fata de ipochimenii politici, si asteapta oferta. Nu crizele de sensibilitate ale liberalilor sau bâlbâielile democratilor. Care a fost oferta? Ofensiva comuna împotriva imposturii si coruptiei din PSD dusa de Theodor Stolojan si Traian Basescu si criticile aplicate ale liberalei Mona Musca si ale democratului Emil Boc la adresa partidului unic. În rest, liniste. Liniste sparta, spre norocul ADA, de... Partidul Social Democrat: referendumul organizat de Cabinetul Nastase pentru votarea noii Constitutii.Ironica mai este si soarta asta!

style="mso-tab-count: 1">           

Prima batalie electorala cu PSD a fost pierduta cu brio de tânara ADA. Dincolo de faptul ca partidele componente ale Aliantei nu au avut o pozitie unitara fata de neregulile semnalate în timpul referendumului (democratii acuzând destul de vocal fraudele comise de "sosonarii" PSD în vreme ce liberalii le-au considerat ca fiind "nesemnificative") capacitatea de mobilizare a membrilor PD si PNL în momente electorale a fost, ca de obicei, extrem de diferita. În nota obisnuita, liberalii au fost cu totul absenti, mediatic si organizatoric, în vreme ce democratii s-au tinut scai de PSD, inclusiv în cadrul Biroului Electorat Central (BEC). Concluzia este simpla: cu exceptia pozitiilor apropiate adoptate de Traian Basescu si Theodor Stolojan pe tema referendumului, practic, PD si PNL au avut pozitii diferite pâna pe 21 octombrie, la momentul validarii rezultatelor referendumului de catre BEC. A fost nevoie de o sedinta a staff-ului PNL convocata de Stolojan pentru ca liberalii sa adopte aceeasi pozitie belicoasa precum democratii lui Basescu (de a contesta desfasurarea frauduloasa a referendumului). Adevarata Opozitie democratica a fost reprezentata, din nou, ca în ultimii trei ani, de mass-media si de organizatiile neguvernamentale.

 

Insistentele unor analisti politici bine platiti de Cabinetul Nastase care insinueaza ca nu au cum sa conlucreze doua partide cu doctrine diferite, unul liberal si unul social-democrat, sunt de o ipocrizie agasanta. Alegatorilor putin le pasa de doctrine si ideologii, ei asteapta solutii directe care sa scoata societatea din mizeria generalizata. Solutiile necesare ar putea fi gândite si propuse electoratului de PNL si PD, cu atât mai mult cu cât cele doua partide au mai fost la guvernare deci, nu le lipseste experienta. Și nici imaginatia si bunavointa. Presedintele democrat Traian Basescu a anuntat deja ca, daca ADA va ajunge dupa 2004 la guvernare, va apela la specialisti din afara partidului, daca nu îi are în interior. Iar Theodor Stolojan a demonstrat ca actioneaza ca un manager eficient si nu ca un politician veros care prefera sa ofere functii unei clientele politice coruptibile. Anvergura celor doi presedinti se dovedeste în stare sa capaciteze si oamenii partidelor. Traian Basescu le-a ordonat democratilor sai sa conlucreze fara comentarii cu liberalii, în teritoriu, si sa stabileasca împreuna liste comune PD-PNL pentru alegerile din anul 2004. Tot Stolojan si Basescu au demarat turneele prin tara, spre disperarea liderilor, baronilor si "sosonarilor" din PSD: liberalul Stolojan, în timpul saptamânii, democratul Basescu, în week-end. Miscarea politica efectuata de liderul PD, de a-l numi presedinte executiv al partidului pe deputatul de Cluj de numai 36 de ani Emil Boc, aflat la primul mandat legislativ, a constituit un mesaj extrem de ofertant adresat electoratului tânar si dinamic: votezi Partidul Democrat, votezi o noua perspectiva politica, deschisa si celor tineri. Mai ramâne ca tot PD, de sorginte social-democrata, sa conceapa un program social solid care sa ajute milioanele de cetateni transformati de PSD în cersetori-asistati. Discret activ, conform structurii sale, Theodor Stolojan promoveaza public un liberalism moderat (privatizare obligatorie însotita de reconversie profesionala) care sa-i faca pe românii speriati de asa-zisa economie de piata dezvoltata de 14 ani, sa înteleaga ca societatea capitalista este sanatoasa si necesara, în primul rând pentru cetateanul de rând.

Și apar din nou, de dupa colt, liderii PSD care se încapatâneaza, fara sa-i invite nimeni, sa faca publicitate neplatita Aliantei PNL-PD si, implicit, sa demonstreze electoratului ca ADA poate usor sa câstige alegerile din 2004 (daca liberalii si democratii vor actiona de acum încolo coerent si eficient). Tentativa PSD de a stopa înscrierea oficiala a Aliantei la Tribunalul Municipiului Bucuresti, prin intermediul unui oarecare cetatean Lucescu (procuror în procesul cuplului Ceausescu) pe motiv ca simbolul ei, "DA" reprezinta un mesaj subliminal este puerila. PSD a ridicat, practic, Aliantei, mingea la fileu.

Dincolo de toate jocurile politicianiste meschine dintre PSD si ADA, cetateanul de rând a înteles esenta: partidul de guvernamânt s-a trezit cu un rival nebanuit si care devine din ce în ce mai credibil. Nu datorita neaparat marilor sale calitati, ci, în primul rând, batjocurii la care a fost supus omul de rând de catre PSD. Este de datoria Aliantei PNL-PD sa demonstreze, în acest ultim an, ca alegerile se pot câstiga nu prin pierderea lor de catre partidul aflat la guvernare, ci prin oferte si solutii viabile care sa normalizeze, în sfârsit, o tara aflata la granita Europei.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: