Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Renasterea Imperiului - partea a II a

Andrei BĂDIN

Dupa ce fostul agent KGB în Germania, Vladimir Putin, a preluat frâiele Puterii în Federatia Rusa, s-a putut observa ca fostii colegi din cladirea Lubiankai revin în posturi cheie. Dar nu numai atât. Rusia încearca acum sa se afirme în plan international ca o mare putere.În paralel, ofensiva este atât una politica, cât si economica. Recentul scandal NATO-Slovacia indica faptul ca serviciile secrete ruse nu si-au pierdut înca influenta în fostele tari comuniste. Iar daca ne amintim si de numirea de catre premierul bulgar Simion Saxa de Cobourg a unui fost înalt ofiter din Securitatea bulgara într-un post cheie din serviciile secrete, puzzle-ul pare ca prinde forma. 

Rusia-Ucraina-Slovacia

 

Secretarul general al NATO, George Robertson, a avertizat mai multe tari invitate sa adere la Alianta Nord Atlantica ca integrarea lor va fi amânata datorita faptului ca nu prezinta credibilitate pentru pastrarea secretelor militare ale organizatiei cu sediul la Bruxelles. Robertson s-ar fi referit în mod special la Slovacia si Bulgaria. Mai mult decât atât, putin timp mai târziu, George Robertson le-a cerut subalternilor sai sa evite contactele cu oficialitatile slovace. Relatiile dintre Slovacia si NATO trec printr-o perioada de neîncredere si potrivit cotidianului rus "Izvestia",cauza acestei situatii o reprezinta "legatura strânsa" dintre serviciile secrete slovace si cele din Rusia si Ucraina. Scandalul a aluat amploare când premierul slovac, Mikulas Dzurinda, a facut demersuri pentru demiterea sefului Biroului National de Securitate, Jan Moizis, acuzat ca submineaza securitatea statului slovac. Ministrul slovac al apararii, Ivan Simko, a fost de partea lui Moizis, ceea ce a dus la demiterea sa. Cei doi, Moizis, si Simko, erau considerati membri "pro-NATO" ai cabinetului slovac de ministri si se bucurau de o încredere incontestabila din partea liderilor Aliantei. Iar supararea lui Robertson a fost cu atât mai mare atunci când i-a sunat pe premierul slovac, iar acesta nu I-a raspuns, raspunzându-i prin secretara ca va suna el. Fapt care nu s-a întâmplat.

 

Firmele rusesti care vroiau sa controleze sistemul informatic - cuiul lui Pepelea

 

Scandalul de la Bratislava are însa puncte neclare care duc spre Moscova. BNS elibereaza permise pentru firmele care doresc sa participe la licitatii ce vizeaza obtinerea unor mari comenzi de stat, în principal cele ale sistemelor informationale, care asigura activitatea guvernului, a organizatiilor financiare de stat si a sistemului de control asupra securitatii granitei slovaco-ucrainene.

Potrivit informatiilor publicate de "Izvestia", Jan Moizis a refuzat sa permita accesul la aceasta afacere directorilor unei firme slovace, al carei management avea legatura cu serviciile secrete rusesti si ucrainene. BNS al Slovaciei nu se mai bucura demult de încredere din partea partenerilor din cadrul blocului nord-atlantic. BNS-ului slovac a mai fost implicat în ascultarea telefoanelor unor importanti politicieni si jurnalisti din opozitie, în trafic de informatii, dar si în legaturi apropiate cu serviciile secrete din Ucraina si Rusia. Iar dezvaluirile nu se opresc vorbindu-se de faptul ca demnitarii propulsati în posturi cheie în Administratie ar avea "radacini" la Institutul de Studii Internationale din Moscova, considerat o oficina a fostului KGB.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: