Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Papa Ioan Paul al II-lea: 25 de ani de pontificat

Dragoº TÃBÃRAN

Cândva, dictatorul sovietic Iosif Stalin îsi întreba, usor retoric, usor ironic, subordonatii care îl avertizau despre puterea Vaticanului"ce tot vorbiti, câte divizii are si papa asta?" Vaticanul nu are divizii blindate, submarine sau avioane de atac, dar liderul Bisericii Romano-Catolice este conducatorul unui miliard de crestini catolici, pune în miscare idei si energii politice, influenteaza destinele unor state, are un cuvânt de spus în politica internationala. Revendicându-se de la Puterea Divina, episcopul Romei, urmasul lui Petru, conducatorul Bisericii Romano-Catolice, în fine, Papa, este un om foarte puternic si în planul puterii omenesti. Prin participarea la marile evenimente istorice din timpul pontificatului sau, Ioan Paul al II-lea este unul dintre cei mai puternici lideri ai sfârsitului de secol XX si ai începutului secolului XXI.Un Papa deosebit

 

Cândva, dictatorul sovietic Iosif Stalin îsi întreba, usor retoric, usor ironic, subordonatii care îl avertizau despre puterea Vaticanului"ce tot vorbiti, câte divizii are si papa asta?" Vaticanul nu are divizii blindate, submarine sau avioane de atac, dar liderul Bisericii Romano-Catolice este conducatorul unui miliard de crestini catolici, pune în miscare idei si energii politice, influenteaza destinele unor state, are un cuvânt de spus în politica internationala. Revendicându-se de la Puterea Divina, episcopul Romei, urmasul lui Petru, conducatorul Bisericii Romano-Catolice, în fine, Papa, este un om foarte puternic si în planul puterii omenesti. Prin participarea la marile evenimente istorice din timpul pontificatului sau, Ioan Paul al II-lea este unul dintre cei mai puternici lideri ai sfârsitului de secol XX si ai începutului secolului XXI.

Polonezul Karol Woytila si-a ales numele de Ioan Paul al II-lea ca omagiu fata de predecesorul sau, fostul cardinal al Venetiei, Albino Luciani, disparut dupa numai 33 de zile de pontificat, într-o perioada foarte tulbure în care nume ca Propaganda Due, Banca Ambrosiano, Roberto Calvi, Licio Gelli, reteaua Gladio, Michele Sindona se împleteau misterios în dedesubturi nici azi pe deplin întelese. O adevarata lume a misterelor care avea în centrul sau Vaticanul.

"Habemus Papam!" a rasunat pentru cardinalul de Cracovia la 16 octombrie 1978. Au trecut de atunci 25 de ani, timp în care papa Ioan Paul al II-lea a trecut la un pas de moarte în urma tentativei de asasinat în care turcul Mehmet Ali Agca era doar capatul unui lant de interese foarte lung si complicat. Au urmat dramaticele evenimente din Europa de Est, întâlnirea de la Malta a presedintilor Bush si Gorbaciov, revolutia din România, caderea Zidului Berlinului, retragerea Armatei Rosii (înca se mai numea asa) din Europa Centrala si de Est si disparitia Uniunii Sovietice.

Papa Ioan Paul al II-lea este suveranul pontif care a efectuat cel mai mare numar de vizite în strainatate si s-a întâlnit ce cei mai multi lideri politici si spirituali. Este primul papa care a efectuat o vizita într-un stat majoritar ortodox - România - si în spatiul slav, ex-sovietic. Este primul papa care a vizitat Israelul si a recunoscut oficial acest stat, chiar daca nu si Ierusalimul drept capitala!

De Ioan Paul al II-lea sunt legate si alte enigme. Este vorba de celebrul mesaj de la Fatima care, dupa aproape un secol, ramâne în continuare atât de important încât Suveranul Pontif, singurul care îl cunoaste în întregime, nu l-a dezvaluit nici azi. Este drept, papa Ioan Paul al II-lea este cel care a ridicat o parte din val de pe partea a treia a mesajului si a încercat sa minimalizeze importanta acestuia spunând ca se referea la tentativa de asasinare a sa. Dar restul? Ce ascunde acest mesaj considerat divin daca trebuie sa ramâna misterios, iar un papa, atunci când l-a aflat, a spus ca este prea îngrozitor pentru ca omenirea sa-l cunoasca? Trecut din papa în papa, mesajul de la Fatima este în continuare unul din marile mistere moderne ale Bisericii Romano-Catolice.

Asa cum un alt mare mister ramâne legatura dintre Karol Woytila si Opus Dei, organizatia catolica înfiintata în Spania, la mijlocul secolului trecut, si al carui prim conducator a fost canonizat de Ioan Paul al II-lea. Opus Dei a fost supranumita masoneria alba.

 

Probleme de sanatate si... de succesiune

 

Jubileul de argint al papei este umbrit însa de problemele de sanatate pe care Karol Woytila, altadata un mare amator de sport, le acuza în ultima vreme. Papa sufera de artrita si de cancer la colon, dar cea mai grava afectiune care îl împiedica sa-si exercite atributiunile este însa maladia Parkinson. Efectele sale par sa se fi agravat în ultimele trei luni: în multe cazuri papa nu a reusit sa-si rosteasca mesajul. Exista semnale tot mai clare ca suveranul pontif a intrat deja în ultima faza a bolii, faza în care procesul degenerativ este accentuat. Chiar daca sfârsitul papei nu este iminent, este foarte posibil ca anul viitor sa fie necesara întrunirea Colegiului Cardinalilor pentru alegerea noului papa.

Îngrijorarea a crescut dupa ce personalitati importante de la Vatican- si din lumea catolica si-au exprimat public - fapt neobisnuit - preocuparea pentru starea sanatatii suveranului pontif. Ioan Paul al II-lea si-a exprimat în mai multe rânduri decizia de a nu-si abandona misiunea, dar a subliniat ca este posibil ca acest lucru sa nu depinda numai de vointa sa. Pericolul major la aceasta ora nu este disparitia fizica a papei, ci degradarea sa biologica pâna în faza în care spiritul sau viu si facultatile sale intelectuale intacte devin prizonierele unui trup prabusit. În acel moment, suveranul pontif se va afla în imposibilitatea de a-si îndeplini misiunea, iar problema sa va deveni cea a Vaticanului.

Cardinalii vor fi obligati sa aleaga un nou papa în timp ce exista deja unul. Acest lucru s-a întâmplat o singura data în istoria Bisericii Romano-Catolice, caz în care cel care a demisionat a fost tinut prizonier pâna la moarte de succesorul sau. Chiar daca o asemenea situatie nu se mai poate repeta într-o lume iesita de mult din Evul Mediu, situatia la Vatican- este foarte tulbure pentru ca nu exista... reguli de succesiune care sa poata fi aplicate în astfel de situatii.

Exista semne ca procesul alegerii unui nou papa a început deja! Potrivit regulilor de succesiune elaborate deja de papa Ioan Paul al II-lea, dar a caror existenta nu este recunoscuta oficial de Vatican, noul papa va fi ales dintre cei 135 de cardinali care nu au împlinit înca vârsta de 79 de ani.

Deja, la Vatican se vorbeste deschis despre posibilul succesor al papei Ioan Paul al II-lea. Exista o lista cu 20 de nume de "papabili", potential papi, printre care se numara mai multi europeni, un african si trei sau patru cardinali din America Latina. Desi pentru prima oara în ultimii 50 de ani italienii au din nou o prezenta puternica, nu sunt putini cei care spun ca viitorul papa ar trebui sa fie din America Latina. O voce foarte sonora la Vatican, cardinalul Joseph Ratzinger, seful Curiei, spune ca viitorul papa ar trebui sa fie din Africa-. Ar fi pentru prima oara în istoria de 2000 de ani a Bisericii Romano-Catolice când suveranul pontif ar fi de culoare. Nu este exclus ca acest papa de culoare sa fie Francis Azize, cardinalul de 71 de ani din Nigeria, nascut într-un trib Ibu si convertit la catolicism în primii ani de viata.

 

"Habemus papam!"

 

În conditii normale, dupa încetarea din viata a suveranului pontif, se întruneste Conciliul Cardinalilor. Vegheati de Garda Elvetiana, împiedicati sa intre în contact cu lumea exterioara - în trecut prin baricadarea ferestrelor, în prezent prin confiscarea telefoanelor mobile - cardinalii vor trebui sa parcurga de trei ori sapte runde de vot pentru a obtine o decizie cu majoritate calificata. Daca la sfârsitul acestora nu s-a ales un papa, votul se repeta iar decizia se ia prin majoritate simpla.

De ce este important cine va fi viitorul suveran pontif? Biserica Romano-Catolica, pentru care au optat un miliard de oameni, trebuie sa faca o optiune politica majora între conservatorism si lumea moderna. Este un moment similar Conciliului Vatican II. Ioan Paul al II-lea a pastrat opozitia Bisericii Romano-Catolice fata de avort, conctraceptie sau femeile-preot. Vaticanul a continuat sa pastreze suprematia centrului fata de puterea traditionala a episcopilor locali, dar si sa se opuna, sub pontificatul lui Ioan Paul al II-lea, globalizarii si capitalismului neoliberal.

Cardinalii, cei care vor alege noul suveran pontif, sunt în fata unei decizii majore. Daca pastreaza linia conservatoare a papei Ioan Paul al II-lea risca sa piarda sprijinul unor mari categorii de credinciosi din tarile sarace. Sunt milioane de oameni, în special în tari unde exista o rata de crestere demografica accelerata, dar si SIDA, care preseaza în directia acceptarii avorturilor si a contraceptiei.

Viitoarea politica a Vaticanului va influenta si relatia cu Rusia si spatiul ortodox dar si cu lumea islamica, înfuriata deja de ceea ce numeste ofensiva catolica. Sunt argumente pentru importanta, dar si dificultatea momentului. Multe dintre aceste poveri apasa pe umerii gârboviti ai unui om care învinge suferinta fizica doar prin puterea spiritului sau: papa Ioan Paul al II-lea.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: