Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Seism politic în Elvetia

Andrei BĂDIN

Ceea ce îi asteapta pe elvetieni nu este, însa, o simpla schimbare a garzii, noteaza presa elvetiana. Întreg sistemul trebuie sa îsi gaseasca noi echilibre. Cotidianul genevez "Le Temps" observa ca partidul populist a facut campanie pe tema declinului modelului elvetian, în vreme ce formatiunile de centru, aflate în "pana de proiecte", se naruie. Articolul care prezinta principalele rezultate ale votului este precedat de un reportaj în care este reluat laitmotivul schimbarii, sugestiv intitulat "UDC este singurul partid care stie unde doare. Trebuie ca lucrurile sa se schimbe".Pentru prima data dupa razboi, un partid obtine cel mai mare scor electoral

 

Alegerile din Elvetia au avut drept câstigator formatiunea populista de dreapta, Partidul Poporului. La fel ca si Partidul Libertatii, din Austria învecinata, Partidul Poporului si-a câstigat în ultimii zece ani popularitatea în rândurile clasei mijlocii prin mesaje xenofobe si anti-europene.

Agentia pentru Refugiati a Natiunilor Unite a condamnat Partidul Poporului pentru mesajele sale din timpul campaniei electorale, care faceau legatura între cresterea criminalitatii în tara si solicitantii de azil.

Partidul Poporului a obtinut 55 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului de la Berna, cu 11 mai mult decât în alegerile precedente, din 1999. Cel de-al doilea s-a clasat Partidul Socialist, cu 52 de fotolii. Marii perdanti ai acestor alegeri sunt formatiunile de centru dreapta Radicalii si Crestin democratii, care au pierdut fiecare câte sapte locuri în parlament.

"Elvetia traieste un seism politic", noteaza presa helveta la unison. Situatia devine cu atât mai complicata deoarecepentru prima data de cel de la al Doilea Razboi Mondial si pâna acum nici un partid elvetian nu a mai detinut o astfel de putere. Ca si în 1999, sondajele de opinie nu au prevazut foarte puternica ascensiune a UDC-Partidul Poporului, la fel cum nu au prevazut nici prabusirea Partidului Democrat-Crestin si pozitia de outsider a Partidului Radical-Democrat. În prezent, conform rezultatelor alegerilor, doar alegatorii UDC împreuna cu cei ai Partidului Socialist formeaza majoritatea absoluta a cetatenilor. Centrul si dreapta moderata, care au întruchipat dintotdeauna guvernul tarii, s-au prabusit, si nu mai reprezinta nici macar o treime din acesta si observatorii cred ca aceste partide au nevoie urgenta de reforme interne, precum si de schimbarea imaginii si strategiei lor.

 

Rezultatele indica necesitatea schimbarii sistemului

 

Ceea ce îi asteapta pe elvetieni nu este, însa, o simpla schimbare a garzii, noteaza presa elvetiana. Întreg sistemul trebuie sa îsi gaseasca noi echilibre. Cotidianul genevez "Le Temps" observa ca partidul populist a facut campanie pe tema declinului modelului elvetian, în vreme ce formatiunile de centru, aflate în "pana de proiecte", se naruie. Articolul care prezinta principalele rezultate ale votului este precedat de un reportaj în care este reluat laitmotivul schimbarii, sugestiv intitulat "UDC este singurul partid care stie unde doare. Trebuie ca lucrurile sa se schimbe".

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: