Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Reaparitia extremismului în Europa

Andrei BĂDIN

Extrema dreapta si stânga trotkista ar putea obtine la alegerile regionale din martie circa 42% din voturi, conform ultimului sondaj. Un astfel de scor ar schimba radical scena politica franceza cu consecinte importante pe termen scurt si mediu. Dar Franta are si alte probleme. Economia în primul rând. Asa încât Parisul poate fi obligat sa suporte nu numai socul politic dar si unul economic.Franta are probleme foarte grave. Dincolo de situatia grava a economiei, o anumita izolare internationala si nerespectarea angajamentelor europene privind deficitul bugetar, francezii par decisi sa dea un nou avertisment clasei politice, dupa ce îl din urma cu câtiva ani a transmis unul asemanator prin votul acordat liderului extremei drepte, Jean Marie Le Pen.

Avertismentul se pare a fi foarte grav de vreme ce "nume grele" ale scenei politice de la Paris s-au grabit sa ia atitudine. "Numeroase indicii ne fac sa ne temem ca iarna francezilor nu va trece fara probleme si ca ea se va încheia, în luna martie, cu alegeri regionale cu rezultate dezastruoase pentru partidele democratice", scrie, de exemplu, Jacques Attali ,consilier al fostului presedinte al Republicii Franceze, Francois Mitterrand, într-un articol publicat de saptamânalul "L Express".

 

Raffarin îsi urca în cap salariatii

 

În acest timp guvernul de dreapta face planuri criticate dur de opinia publica. Potrivit initiativei premierului Raffarin salariatii francezi vor lucra o zi în plus pentru obtinerea fondurilor necesare asistentei persoanelor dependenteÎncepând din 2005, lunea de Pentecote (ziua de luni de dupa duminica Rusaliilor catolice) nu va mai fi libera pentru institutiile de stat iar companiile private vor putea alege o alta zi libera. Încasarile la buget scontate în urma aplicarii acestor masuri se vor ridica, în decursul celor patru ani de proba a "masurii", sunt estimate la 9 miliarde de euro, bani care vor intra în conturile Casei Nationale de Solidaritate pentru Autonomie (CNSA) Patrick Pelloux, presedintele Asociatiei medicilor din sectiile de urgenta ale spitalelor din Franta,a declarat "nu exista nimic peren în acest plan care ridica mult mai multe întrebari decât certitudinile pe care le ofera" iar Uniunea nationala a asociatiilor de îngrijire si servicii la domiciliu considera ca planul Raffarin a fost rasolit. De asemenea, Secretarul general al Confederatiei Generale a Muncii, Bernard Thibault, nu doreste rediscutarea conventiilor colective, ce ar decurge în mod automat din suprimarea unei zile libere.

 

Socialistii, comunistii si dreapta în pierdere

 

Ultimele sondaje date publicitatii la Paris par a indica o detasare daca nu chiar un dispret al francezilor fata de partidele traditionale democratice. 59 la suta dintre francezi au o parere proasta despre presedintele lor, Jacques Chirac, în conditiile în care 57 la suta cer demisia premierului Jean-Pierre Raffarin, iar 27 la suta dintre alegatori ameninta partidele traditionale de stânga ca vor vota cu extrema-stânga trotkista. În acelasi timp, extrema dreapta câstiga teren pe fondul pierderii credibilitatii fortelor de dreapta. Exemplul în acest ultim sens îl constituie Uniunea pentru o Majoritate Populara care depinde înca de sentinta judiciara care planeaza asupra presedintelui lor, Alain Juppe. La stânga,Partidul Socialist si Partidul Comunist Francez par a pierde teren în fata stângei trotkiste. Daca ambele previziuni se vor îndeplini se poate vorbi de o schimbare radicala a scenei politice franceze.

Conform ultimului sondaj, stânga trotkista mizeaza pe 22 procente cu 10 procente mai mult decât partidul comunistilor si cu doua procente peste extrema-dreapta a lui Jean-Marie Le Pen. Și surprizele nu se opresc aici. Între 25 si 30 la suta dintre muncitorii francezi sunt simpatizanti ai extremei-drepte iar socialistii si comunistii sunt sprijiniti numai de functionarii si sindicalistii din sectorul public nationalizat.Sociologii considera caîn acest moment clasele sociale nu se mai regasesc în partidele traditionale, pe care le acuza ca le-au tradat.

Exista o solutie pentru iesirea din aceasta criza ?, se întreaba analistii de la Paris. Greu de spus. Jacques Attali presupune în articolul din "L Express" ca "partidele democraticevor intra în panica si cum, pentru a supravietui în alegerile europene din iunie 2004, îsi vor însusi temele partidelor de extrema - stânga si dreapta -, unite în jurul ideii ca procesul constructiei europene este cel care se face raspunzator de nenorocirile vremii". Iar fostul consilier al Mitterand crede ca "alegerile regionale din luna martie vor exprima respingerea Europei iar recurgerea la un referendum pentru adoptarea unei Constitutii "continentale" ar asigura respingerea ei".

Fara îndoiala, Franta plateste politele unui trecut apropiat confuz în care clasa politica a mimat reformarea societatii. O dreapta divizata incapabila sa formuleze un mesaj unitar. Un partid socialist aflat înca sub socul alegerilor de acum câtiva ani când a ramas fara liderul sau, Lionel Jospin.

Dar anuntata "lectie" franceza nu pare a fi doar un obicei pe malurile Senei ci si alte tari europene. Elvetia este un exemplu recent privind votul de blam dat partidelor traditionale.

Factura la energie si laU.E, alte mari probleme pentru francezi

Franta însa nu si-a epuizat problemele. Înca din anul 2006, Parisul va varsa la bugetul Uniunii Europene mai multi bani decât va primi de la acesta, a dezvaluit cotidianul "Liberation". Astfel, conform sursei citate, Franta risca sa suporte cea mai mare parte a facturii extinderii. Potrivit scenariilor elaboratede Ministerul de Finante costurile anuale nete vor fi cuprinse între 5,7 miliarde si 6,9 miliarde de euro iar deficitul va fi important. De aceea, Parisul încearca sa convinga forul de la Bruxelles sa schimbe factura francezilor. Daca nu se va întâmpla asa probabil ca aceasta va fi o tema electorala pentru extremele care obtin din ce în ce mai mult sprijin.

Dar exista si alte probleme mult mai apropiate în timp. Electricite de France (EDF) ar putea majora facturile la electricitate cu 50 la suta, scrie "Le Monde".În octombrie, pretul mediu s-a stabilit la 33,7 euro pentru un MWh de electricitate de baza în comparatie cu 2002 când pretul era23,7 euro/MWh.

În ultimul an, seceta în primul rânda golit barajele franceze. Nivelul lacurilor de acumulare este mai mic cu 20 la suta fata de nivelul care urma sa fie atins în acest sezon, în conditiile în care chiar EDF a fost nevoita sa sisteze activitatea a doua centrale nucleare mai mult ca de obicei, ca masuri de întretinere. Iar când creste electricitatea, cresc si celelalte preturi. Iar când se întâmpla acest lucru cetatenii devin nervosi. Iar partidele populiste câstiga

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: