Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Un razboi la scara globala

Dragoº TÃBÃRAN

Maghrebul, Balcanii, Asia Centrala, Caucazul, Afganistanul sunt focarele disparate ale aceluiasi conflict. Este evident ca liniile de forta ale acestuia converg în Orientul Mijlociu. Saddam Hussein, Usama bin Laden, Mahathir Mohamad au acelasi obiectiv: Israelul. Lor li se adauga gruparile palestiniene, Iranul, Siria, cercurile fundamentaliste wahabbiste, centre de putere si actori mai mult sau mai putin cunoscuti.Renasterea islamului militant

 

Conflictul est-vest care a dominat jumatate de secol lumea s-a încheiat, dar Razboiul Rece a fost înlocuit de o pace fierbinte. Din Maghreb- pâna în Asia- de sud-vest, din Statele Unite pâna în stepele Asiei Centrale s-a deschis o noua falie geopolitica. Algeria, Orientul Mijlociu, Cecenia, Irak, Afganistan, Kashmir-, Xiniang, Indonezia, Filipine sunt punctele incandescente care contureaza linia de demarcatie însângerata dintre Islam si celelalte civilizatii. Evitata cu diplomatie, aceasta realitate este acum atât de evidenta încât nu mai poate fi trecuta sub tacere. Al Qaida nu este decât expresia cea mai grava a acestui nou conflict major care, în secolul XXI, opune Islamul lumii crestine, iudaice, hinduse si chineze.

Recenta reuniune a ASEAN, gazduita de capitala Thailandei, a fost dominata de iesirea la rampa a primului ministru malaiezian, Mahathir Mohamad, care a lansat o violenta serie de acuzatii la adresa Statelor Unite, a Israelului si a chemat lumea islamica la lupta împotriva evreilor din întreaga lume. Premierul malaiezian crede ca "Washingtonul nu este capabil sa rezolve problema terorismului international pentru ca forta bruta nu este eficienta împotriva terorii", iar "evreii conduc lumea prin intermediul americanilor si sunt atât de aroganti încât sfideaza întreaga planeta". În vârsta de 77 de ani, Mahathir este considerat un politician putin retinut, fantezist în declaratii si mai ales dornic sa devina noul lider al lumii islamice. Imediat dupa declaratiile de la Bangkok, Mahathir a fost invitat sa devina noul presedinte al Organizatiei Conferintei Islamice.

Mahathir este expresia frustrarii lumii islamice, dar el promite sa devina mult mai mult si anume liderul coalizarii ideologice a celor un miliard de adepti ai Islamului raspânditi în întreaga lume. El este cu atât mai periculos cu cât nu se adreseaza oamenilor obisnuiti, ci militantilor islamisti, radicalilor, adica exact acelora care au pornit razboiul secolului XXI. Daca oameni ca Usama bin Laden au creat infrastructura terorii, politicieni ca Mahathir Mohamad îi creeaza platforma politica.

 

Butoiul cu pulbere al Orientului Mijlociu

 

Maghrebul, Balcanii, Asia Centrala, Caucazul, Afganistanul sunt focarele disparate ale aceluiasi conflict. Este evident ca liniile de forta ale acestuia converg în Orientul Mijlociu. Saddam Hussein, Usama bin Laden, Mahathir Mohamad au acelasi obiectiv: Israelul. Lor li se adauga gruparile palestiniene, Iranul, Siria, cercurile fundamentaliste wahabbiste, centre de putere si actori mai mult sau mai putin cunoscuti.

Chiar daca o ciudata acalmie a întrerupt sirul violentei în Israel si în Teritoriile Palestiniene, nori negri planeaza asupra regiunii. Procesul de pace este suspendat, palestinienii nu gasesc resursele pentru a forma un guvern deschis dialogului, iar Israelul a ajuns la limita rabdarii. Planul premierului Sharon de a-l elimina fizic sau politic pe Yasser Arafat, considerat vinovat pentru pierderile de vieti omenesti, a fost amânat, dar nu anulat si numai presiunile americane l-au salvat pe Arafat. În schimb, armata israeliana continua operatiunile care îi au ca tinta pe liderii militari ai Hamas.

Totusi, comparativ cu ultimii trei ani este liniste. Poate fi însa linistea dinaintea furtunii. Pentru a face fata amenintarilor de securitate, Israelul si-a mobilizat o parte din rezervisti. Siria a mobilizat la rândul sau 50.000 de oameni. Deschiderea unui al doilea front, între Siria si Israel, este putin probabila. Siria nu are capacitatea militara de a se confrunta cu Israelul. O poate face însa în mod neconventional, declansând o campanie fara precedent a organizatiilor teroriste.

Este exact pericolul de care se tem serviciile de informatii israeliene care, în baza interceptarilor electronice, au ajuns la concluzia ca Siria a ordonat un atac al Hezbollah de-a lungul întregii granite dintre Liban si Israel, atac care ar viza tinte civile si militare.

 

Factorul Siria

 

Siria este un actor important în ecuatia geopolitica din Orientul Mijlociu. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu stie exact care sunt intentiile reale ale tânarului presedinte Bashar Assad, cine controleaza de fapt structurile de putere din Siria si care este implicatia reala a Siriei în conflictul din Irak. Exista suspiciuni serioase ca Damascul a oferit refugiu unor lideri irakieni, ca ar fi putut accepta transferarea pe teritoriul sau a unor arme de distrugere în masa irakiene, ca în bancile sale s-ar afla depozite importante ale fostului lider irakian. Administratia americana i-a cerut presedintelui Bashar sa blocheze conturile fostei conduceri irakiene si sa dezvaluie care sunt persoanele care au dreptul de a utiliza aceste conturi estimate la 3 miliarde de dolari. Washingtonul banuieste ca o parte din acesti bani finanteaza atacurile anti-americane din Irak.

Siria este considerata si principala ruta prin care luptatori din Al Qaida patrund în Irak. În august, numarul teroristilor care au patruns în Irak prin Siria era estimat la peste 1000. Între timp, cifra a crescut substantial, iar aeroportul din Damasc este considerat locul de întâlnire si de redesfasurare a luptatorilor veniti din Asia Centrala, Kosovo, Bosnia, Cecenia, Arabia Saudita, Emirate si chiar Iran. Multi sunt antrenati în taberele din Siria ale gruparilor palestiniene: Hamas, Jihadul islamic si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei - Comandamentul General. Ei patrund apoi în Irak cu ajutorul triburilor nomade din "triunghiul sunnit".

În aprilie, presedintele Bush a anulat o operatiune militara împotriva unor obiective siriene si a preferat sa deschida o actiune diplomatica. Secretarul de stat, Colin Powell, a dus la Damasc un ultimatum în zece puncte, ultimatum pe care Bashar Assad l-a respectat partial.

Echilibristica Siriei a continuat, dar în septembrie, atacul aviatiei israeliene asupra taberei de refugiati palestinieni de la Ain Sahab, 15 kilometri nord-est de Damasc, a modificat regulile jocului stabilite în ultimele trei decenii. Arestarea unui cetatean sirian implicat în atentatul de la Bagdad- împotriva sediului Crucii Rosii va pune serioase semne de întrebare la Washington fata de conduita Siriei.

 

Surprizele Arabiei Saudite

 

Regatul saudit, multa vreme considerat un aliat fidel al Statelor Unite, este un izvor nesecat de surprize pentru Washington. Mii de combatanti wahhabisti au ajuns în Irak si participa la razboiul împotriva armatei americane. Sauditii patrund în Irak prin Iran sau Siria. Mii de luptatori participa la operatiunile din Irak. Unii dintre ei au parasit regatul dupa ce serviciile de securitate saudite au declansat o adevarata vânatoare de teroristi dupa atentatul de la Riyadh, din 12 mai. Altii sunt veterani ai razboiului din Afganistan. Cert este un lucru: combatantii sauditi din Al Qaida se regrupeaza în Irak.

Surprizele saudite nu s-au sfârsit însa! Exista informatii serioase ca Arabia Saudita a încheiat un acord secret cu Pakistanul privind desfasurarea de arme nucleare pakistaneze pe teritoriul sau. Este un raspuns la tentativa Iranului de a deveni putere nucleara, dar si o încercare de afirmare a unei noi identitati a regatului saudit.

Daca rachetele pakistaneze cu focoase nucleare vor fi desfasurate în Arabia Saudita, ecuatia puterii în Orientul Mijlociu se va schimba radical. De aici pâna la escaladarea apocaliptica a conflictului dintre Israel si lumea araba si islamica nu ar mai fi decât un pas.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: