Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

"Guvernul din umbră"

Virginia Mircea

Din punct de vedere al organizarii militare, Iranul are trei armate regulate între care exista mai degraba concurenta decât cooperare. Înainte de a fi înlaturat de la putere Șahul Phalvi a format o armata regulata care a trecut de partea clericilor, în 1979, si acum numara 400.000 de oameni; Garzile Revolutionare (Pazdaranul) fondate de regimul islamic numara 300.000 de membri; forta paramilitara voluntara cunoscuta ca Bassij care are, conform cifrelor oficiale, 200.000 de oameni.

Din punct de vedere al organizarii militare, Iranul are trei armate regulate între care exista mai degraba concurenta decât cooperare. Înainte de a fi înlaturat de la putere Șahul Phalvi a format o armata regulata care a trecut de partea clericilor, în 1979, si acum numara 400.000 de oameni; Garzile Revolutionare (Pazdaranul) fondate de regimul islamic numara 300.000 de membri; forta paramilitara voluntara cunoscuta ca Bassij care are, conform cifrelor oficiale, 200.000 de oameni.

Anumite evenimente din ultimii ani arata ca cele doua mari curente de putere de la vârful regimului - musulmanii radicali condusi de Alatoyahul Khamenei si reformistii sub conducerea presedintelui Mohammed Khatami - ar putea sa nu nu fie sursele reale ale puterii în republica islamica.Pare a exista, mai curând, o împletire de forte rivale care conduc din umbra.

Exista suspiciuni ca "atotputernicul" Khamenei se afla sub dominarea Garzilor Revolutionare (Pazdaran) - si nu invers - iar vehiculul lor pentru a-si impune politicile sunt doi ofiteri tineri si ambitiosi: Yahya Rahim-Safavi si adjunctul sau, Mohammad Bagher Zolghadr. Împreuna ei controleaza puterea combinata a Garzilor si a Bassij.

În ultimii ani, autoritatea celor doi s-a extins foarte mult, dincolo de datoriile lor oficiale, pâna la punctul în care par a fi stat în stat. Ei conduc propriile închisori si servicii secrete în interiorul si în exteriorul Iranului, administreaza bugete enorme si controleza propriul lor port liber la Golful Persic, la aproximativ 100 km Est de Bandar Abbas, prin care comercializeaza orice doresc, inclusiv armament. Ei controleaza ziare si ziaristi, si chiar sponsorizeaza clerici care le dau legitimitatea spirituala si ideologica.

Cei doi tineri ofiterisunt implicati în afaceri foarte mari, conducând corporatii uriase care fac comert în toata lumea si care mentin legaturi cu politicieni straini.

Rahim-Safavi si Zolghadr au dirijat schimburi de natura militara si politica cu fiii lui Saddam Hussein, Uday si Qusay, fara stiinta liderilor civili iranieni, pâna în momentul invaziei Statelor Unite în Irak.

În unele cercuri iraniene, cei doi ofiteri "liberi" sunt considerati suficient de puternici pentru a fi numiti "guvernul din umbra" sau "guvernul întunericului", cu agenti si informatori adânc infiltrati în toate birourile guvernamentale din întreaga tara.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: