Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Primul vaccin antigripal administrat intranazal

dr. Marina HERGHELEGIU

Este pentru prima dată când imunizarea față de gripă se poate face și pe altă cale decât cea injectabilă (intradermic sau intramuscular).

Gripa este o boală infecțioasă epidemică recurentă care afectează un număr mare de persoane în toată lumea. În SUA se apreciază că în fiecare an virusul gripal infectează între 17 și 50 de milioane de persoane și determină decesul a aproximativ 36 000 de persoane.

Rata cea mai mare de infecții se înregistrează la copiii între 5 și 14 ani. Totuși, cele mai severe îmbolnăviri și cele mai frecvente decese apar la persoanele care asociază alte condiții medicale severe, la copiii sub doi ani și la persoanele peste 65 de ani.În a doua jumătate a lunii iunie, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat producerea și comercializarea primului vaccin antigripal sub formă de aerosoli cu administrare intranazală numit FluMist. El este totodată și primul vaccin antigripal realizat cu virus viu atenuat.

Vaccinula intrat pe piața Statelor Unite la începutul lunii septembrie. FluMist TM (Influenza Virus Vaccine Live, Intranazal) este produs de Medimmune Vaccine Inc., Gaithersburg care îl comercializează în asociere cu Wyeth Vaccines, Philadelphia, Pa. Produsul este deja disponibil în Statele Unite pentru profilaxia infecției cu virusul gripal tip A și B la copii și adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 5 și 50 de ani .

Este pentru prima dată când imunizarea față de gripă se poate face și pe altă cale decât cea injectabilă (intradermic sau intramuscular).

Gripa este o boală infecțioasă epidemică recurentă care afectează un număr mare de persoane în toată lumea. În SUA se apreciază că în fiecare an virusul gripal infectează între 17 și 50 de milioane de persoane și determină decesul a aproximativ 36 000 de persoane.

Rata cea mai mare de infecții se înregistrează la copiii între 5 și 14 ani. Totuși, cele mai severe îmbolnăviri și cele mai frecvente decese apar la persoanele care asociază alte condiții medicale severe, la copiii sub doi ani și la persoanele peste 65 de ani.

Profilaxia antigripală se realizează prin vaccin în lunile octombrie - noiembrie, unii specialiști acceptând că este eficientă chiar și vaccinarea realizată în decembrie. Perioada de vârf a infecției gripale este între lunile decembrie-martie.

Pentru imunizarea cu FluMst sunt necesare două doze la interval de minim 6 săptamâni pentru copii între 5 și 8 ani și o singură doză de vaccin la persoanele între 9 și 49 de ani.

Fiecare doză de vaccin conține trei tulpini ale virusului gripal recomandate de Serviciul de Sănătate Publică al SUA (US Public Health Service) pentru sezonul 2003-2004. Două dintre ele sunt tulpini ale tipului A al virusului, tulpini care determină cele mai severe forme de gripă, iar a treia este a tipului B de viruscare produce de obicei o formă medie de boală. Tulpinile virale sunt astfel modificate încât nu se dezvoltă bine la temperatura corpului, dar se replică suficient încât să inducă imunitate.

În studiile clinice realizate cu FluMist s-au evaluat efectele pe 20 228 de persoane dintrecare 10 000 copii cu vârste între 5 și 17 ani. Eficacitatea vaccinului în prevenirea gripei a fost de cca. 87%la copiii incluși în studiu.

La adulții cu vârste între 18 și 49 de ani, vaccinul reduce severitate bolii febrile și a afectării căilor respiratorii superioare determinate de gripă.

Ca și formă injectabilă, vaccinul antigripal administrat intranazal este contraindicat persoanelor alergice la ouă și celor cu reacții de hipersensibilitate la vaccinări anterioare. Fiind un vaccin cu virus viu atenuat, el nu trebuie administrat persoanelor cu imunosupresie, inclusiv celor care suferă deboli cu imunodeficiențe ca SIDA sau cancer și persoanelor sub tratament cu medicamente care determină imunosupresie (de exemplu, corticoizi).

Nu s-a stabilitdeocamdată cât de sigură este administrarea vaccinului la pacienții cu astm bronșic sau alte boli cu reactivitate crescută a căilor respiratorii. De aceea el trebuie evitat la persoane cu astfel de istoric medical. De asemenea,nu trebuie administrat persoanelor care au diverse condiții medicale asociate care predispun la forme severe de gripă.

Reacțiile adverse obișnuite asociate cu vaccinulsunt: congestie nazală, rinoree, hiperemiefaringiană și tuse.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 8

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: