Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Legalizarea canabisului

dr. Marina HERGHELEGIU

De la 1 septembrie 2003, Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat consumul de canabis în scopuri medicale.

Olanda are o lungă istorie de pionierat în privința reformelor sociale, de la reglementarea de către guvern a prostituției și a vânzării de canabis în cafenele până la legalizarea eutansiei. Actuala hotărâre a fost luatăîn contextul unorpreocupăriinternaționale privind relaxarea regimului medicamentelor. În Alaska se discută intens despre o posibilă legalizare a consumului de marijuana, iar Belgia se pare că va urma în curând exemplul Olandei în ceea ce privește consumul de canabis.De la 1 septembrie 2003, Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat consumul de canabis în scopuri medicale.

Olanda are o lungă istorie de pionierat în privința reformelor sociale, de la reglementarea de către guvern a prostituției și a vânzării de canabis în cafenele până la legalizarea eutansiei. Actuala hotărâre a fost luatăîn contextul unorpreocupăriinternaționale privind relaxarea regimului medicamentelor. În Alaska se discută intens despre o posibilă legalizare a consumului de marijuana, iar Belgia se pare că va urma în curând exemplul Olandei în ceea ce privește consumul de canabis.

Canabisul a fost folosit pentru prima dată în scopuri medicale îi China, cu cca. 5000 de ani în urmă. Mai recent, Regina Victoria a Marii Britanii se spune că folosea tinctura de canabis ca leac împotriva durerilor menstruale.

Empiric se știa că diversele componente ale extrasului de canabis pot reduce suferința pacienților cu scleroză multiplă, leziuni ale măduvei spinării, artrită și sindromul oboselii cronice.

În 1999, în Marea Britanie s-au inițiat studii clinice pentru a stabili impactul medical alacestui drog. Studiile au arătat că este puțin probabil ca drogul să le facă rău pacienților. S-a mai observat că efectele terapeutice pot fi obținute fără apariția nevoii de a crește doza.

Studiile s-au desfășurat pe durata a trei ani. GW Pharmaceuticals a plantat și a supravegheat dezvoltarea câtorva mii de plante de canabis într-o seră cu o licență specială. Scopul a fost realizarea de preparate medicale pe bază de extract de canabis.

În primul stadiu, studiul s-a realizat pe șase voluntari sănătoși cărora li s-a administrat extras de canabis pe cale inhalatorie și pe cale orală ca soluție. Următoarele două etape ale studiului, efectuate între anii 2000 - 2002, s-au realizat pe 300, respectiv 2000 de pacienți suferind de scleroză multiplă, leziuni ale măduvei spinării și sindromul membrului fantomă (dureri într-un membru deja amputat). Scopul a fost de stabilire a dozei minime necesare pentru obținerea efectelor terapeutice, observarea beneficiilor și efectelor secundare administrării drogului. S-a constatat că nici unul dintre efectele adverse apărute la dozele considerate terapeutice nu a fost îngrijorător.

O firmă britanică de medicamente a realizat deja un prototip de spray cu extras de canabis pentru uzul pacienților cu scleroză multiplă. Se speră că pâna la sfârșitul anului produsul va fi lansat pe piață.

În Olanda, două companii au primit licența pentru cultivarea anumitor specii de canabis în condiții tip laborator, sub stricta supraveghere a Ministerului Sănătății olandez. Companiile au obligația de a vinde produsul Ministerului Sănătății din Olanda, care la rândul său va ambala și va eticheta drogul în mici recipiente pe care le va livra farmaciilor.

În acest felfarmaciile, 80 de spitale și 400 de medici vor putea elibera doze de câte 5g de SIMM 18 (marijuana medicală) pentru 44 euro (48$) per tub și mult mai puternicul Bedrocan (extract de canabis medical) pentru 50 de euro.

Medicii olandezi au dreptul să prescrie aceste produse în cazul în care tratamentul clasic nu mai este eficient sau produce efecte secundare severe la bolnavi cu boli cronice care produc suferințe importante. Scopul este amelioararea durerilor cronice, grețurilor și anorexiei la pacienții cu SIDA sau cancer, diminuarea durerilor produse de spasmele musculare din scleroza multiplă și reducerea ticurilor fizice și verbale din sindromul Tourrette.

Ministerul Sănătății olandez apreciază că peste 7 000 de bolnavi cronici foloseau deja canabis cumpărat din cafenele. Se estimează că numărul celor care vor cumpăra canabis în scopuri medicale se poate dubla din momentul în care produsul se va găsi în farmacii sub formă de medicament.

Există și critici ai acestei hotărâri a guvernului Olandez. Ei consideră că beneficiile și dezavantajele utilizării canbisului ca medicament nu au fost încă bine studiate. Unii medici afirmă că acest nou medicament ar putea crește riscul de apariție a depresiilor și schizofreniei.

În schimb reprezentanții organizațiilor pacienților care vor beneficia de acest tratamentsunt de părere că acesta aduce unui număr mare de pacienți speranța unei diminuări a suferinței produsă de boală.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 8

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: