Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

"România este o democrație încă în leagăn"

Andrei BĂDIN

Lia Roberts: "România este o democraţie încă în leagăn şi ca orice copil mic, mai plânge, mai cade, se ridică iar face câţiva paşi, se mai leagănă, cade din nou, dar în final progresează. După cum ştim cu toţii, în România, a fost un regim totalitar de cea mai pură speţă. Nu a existat opoziţie, nu a existat un "curent subteran" politic de nici un fel. În condiţiile acestea "libertatea" a suprins poporul şi chiar pe politicieni."

În primul rând, doamnă Lia Roberts o întrebare firească mai ales pentru publicul român: Cine sunteți ?

Intrebare scurtă cu răspuns lung, domnule Bădin. Sunt o româncă autotransplantată la Las Vegas la sfârșitul anilor '70 (de curând s-au împlinit 24 de ani de când mă aflu pe meleagurile acestea) și care nu a uitat în nici un chip țara din care a plecat. Am terminat Facultatea de Geologie tehnică de la Institutului de Petrol, Gaze și Geologie promoția 1972 la care tatăl meu, Dumitru Sandu, funcționa ca profesor. Am fost repartizată și am lucrat timp de șapte ani, până când am plecat din țară, în cadrul colectivului de Geotehnică condus de domnul Frățilă (care a fost un șef extraordinar pentru noi toți) care a ținut inițial de IPROMIN și apoi de diferite instituții din țară. În 1979, m-am căsătorit cu Arthur Arnold, cetățean american, și am plecat împreună cu fiul meu din prima căsătorie, George, care atunci avea 10 ani.

Trebuie să vă spun că sosirea mea în Statele Unite a fost spectaculoasă, am fost întâmpinați de soțul meu la Los Angeles, după o călătorie la clasa întâi și o noapte petrecută la Londra, într-unul din cele mai luxoase hoteluri. America mi s-a dezvăluit în toată splendoarea ei în lunile și apoi anii care au urmat. După ce am ajuns la Las Vegas (unde era o temperatură de peste 50 de grade, în august), am fost surprinsă că nu există, practic, trafic pietonal, distanțele fiind foarte lungi, căldurile foarte mari. Orașul are doar 300.000 de locuitori și este plasat într-o vale, în Munții Stîncoși (numiți astfel pentru că nu au nici un fel de vegetație). În schimb, hotelurile erau de un fast neobișnuit, toate localurile publice (bănci, restaurante, magazine de orice fel) și locuințele erau de un confort imposibil de imaginat la acea dată, pentru mine, proaspăt venită din România! Am fost prezentată prietenilor soțului meu care știau deja de mult despre mine din spusele lui și din poze.Am cunoscut o mulțime de lume și am fost prezentată senatorului Laxalt (care a avut cuvântul cel mai greu de spus în intervenția pentru venirea mea în America, fapt pentru care îl consider "părintele" meu american). Nu mi-a trebuit mult să realizez că politica este cea care decide totul în lume, așa după cum, de altfel, știam deja foarte bine, venind din România unde totul era doar politică. Am început să lucrez voluntar la campania electorală a unui congresmen care candida pentru senatul SUA. Am început de la "zero" înmânând pliante electorale, mergând din casă în casă și solicitând voturi. Bineînțeles că vorbeam foare bine limba engleză încă înainte de plecarea din țară. Așa au trecut anii și mi-am continuat implicarea în politică până când, șase ani mai târziu, am fost numită șefa campaniei electorale a (acum) senatorului Symms pentru regiunea în care locuiam. A câștigat, din nou, bineînțeles.

Anii au trecut din nou și din aproape în aproape am devenit președinta unuia dintre cluburile femeilor republicane, apoi vice președinta federației statului Nevada apoi președinta acesteia.

În tot acest timp am continuat munca politică în cadrul numeroaselor campanii electorale, încât pot să spun că am contribuit nu numai material, dar cu ore nenumărate de muncă voluntară la diversele campanii electorale, de la judecători până la președintele Statelor Unite.

Toată perioada aceasta de 24 de ani cuprinde numai și numai voluntariat prestat în cadrul Partidului Republican și a diferitelor cauze caritabile și sociale în comunitatea noastră din Las Vegas și în statul Nevada. Am primit sute și sute de scrisori de recunoștință din partea președintilor Statelor Unite, senatorilor, congresmanilor și a tuturor acelora pe carei-am ajutat dezinteresat în toți acești ani. Astfel, am prieteni în ambele partide politice, deoarece fiind un stat cu o populație relativ mică (2,1 milioane de locuitori) pe un teritoriu cât România și Ungaria la un loc (cu majoritatea masată în sud, în jurul Las Vegasului, 1,6 milioane, mare diferență de la 300.000 acum 24 de ani!), ajungem să ne cunoaștem și să ne spunem pe numele mic, ne cunoaștem foarte bine și prieteniile se încheagă indiferent de partidele politice din care facem parte. Dar când este vorba de politică și de luptele pentru putere, imediat se produce separația și fiecare trece de partea partidului său...

 

Ascensiunea în politică nu are nici o legătură cu faptul că sunt femeie și imigrantă

 

Stimată Doamna Roberts, ați fost aleasă recent în fruntea Partidului Republican din statul Nevada. Ca emigrantă și mai ales ca femeie v-a fost greu să ajungeți într-o funcție politică importantă ?

Într-adevăr, am fost aleasăpreședinte al Partidului Republican din statul Nevada. America ESTE țara imigranților, faptul că unii mai au accent nu înseamnă nimic, valoarea, capacitatea individului de a produce și a se remarca pe orice tărâm, inclusiv politic, determină locul acestuia în rândurile societății în general și în schema politică în cazul de față. Privind înapoi, nu văd nici o diferență între ascensiunea mea în cadrul partidului și cea a unui bărbat, nu văd nici o diferență în faptul că eu sunt la origine o imigrantă. America este o țară a imigranților, aceștia sunt coloana ei vertebrală și creierul țării acesteia. Încrederea și curajul de a progresa sunt în noi înșine și nu în cei din afara noastră.

Dacă ar fi să caracterizați viața politică americană care credeți că sunt calitățile care definesc un politician ?

America este o țară de excepție când este vorbă de politică și poate și din alte considerente, cu siguranță. Am prieteni care provin din toate colțurile lumii, de toate culorile posibile și în toate nuanțele, din toate clasele sociale. Niciodată nu îi privesc prin această prismă, valoarea unei ființe umane constă în ceea ce este ea cu adevărat și nu în clasa socială din care provine, nu în funcție de culoare pielii și nu după câtă școală a făcut(în opinia mea bunul simț nu are clasă socială). Politicienii pot proveni de oriunde, calitatea lor este în funcție de calitatea ființei umane pe care o poartă în el sau ea, așadar a defini un politician este practic imposibil.

 

Dacă românii sunt dezbinați uneori este pentru că nu au un teritoriu comun pe care să se adune și să-și exprime ideile

 

În afară de funcția din cadrul Partidului Republican sunteți si consul onorific al României la Las Vegas și susținătoarea principală a societății "Doina" a românilor din Nevada. Cred că vă e cunoscută foarte bine afirmația că emigranții români ar fi dezbinați. Dumneavoastră ce părere aveți ?

Funcția de consul onorific am primit-o în urma faptului că sunt foarte bine conectată atât în plan politic cât și în plan social. Relațiile de prietenie merg departe în timp, și 24 de ani sunt un timp considerabil aici, în Nevada. Am știut că sunt mulți români în acest stat, am știut că sunt răsfirați și de aceea am considerat că atât cât timpul îmi permite voi crea o organizație care să încerce să-i aducă la un loc pentru diferite activități. Așa s-a "născut" DOINA care este în al 4-lea an de existență. Deși o organizație tânără, am realizat multe în acest timp scurt. Cel mai important lucru, însă, pe care doresc să-l realizez, este acela de a oferi comunității diverse activități care să conservelimba, cultura și tradițiile României din care am plecat, dar în același timp să promovam în această țară imaginea Romîniei, s-o facem cunoscută și să incităm curiozitatea și interesul prietenilor noștri americani. Numai cunoscându-se două popoare pot să se înțeleagă mai bine, să se aprecieze și să închege prietenii care să tranziteze mai multe planuri. Tot în acest scop, eu sunt cea care am cumpărat pământul și l-am donat bisericii Sf. Gheorghe pentru ca să construim lăcașul nostru de rugăciune, să ne adunăm și să ne continuăm tradițiile țării din care provenim, ceea ce este în total acord cu ideile și practica tuturor imigranților din America. Dacă românii sunt dezbinați uneori este pentru că nu au un teritoriu comun pe care să se adune și să-și exprime ideile. Este nevoie de o forță comună, de un obiectiv comun, de o cauză comună care să-i adune la un loc nu fizic ci psihologic ca unitate de masă.

Datorită funcțiilor dvs. nu vă puteți pronunța asupra chestiunilor interne din România. Totuși aș vrea să vă întreb, ca o cunoscătoare a realităților americane și românești, ce credeți că lipsește României pentru a deveni o democrație în adevăratul sens al cuvântului ?

România este o democrație încă în leagăn și ca orice copil mic, mai plânge, mai cade, se ridică iar face câțiva pași, se mai leagană, cade din nou, dar în final progresează. După cum știm cu toții, în România, a fost un regim totalitar de cea mai pură speță. Nu a existat opoziție, nu a existat un "curent subteran" politic de nici un fel. În condițiile acestea "libertatea" a suprins poporul și chiar pe politicieni.       S-au găsit, cu toții, în mijocul unui neant unde nu mai era nimeni care să le spună ce să facă, nu mai dădea nimeni nimănui cu lingurița și nimeni nu mai ocrotea pe nimeni... În ultimii 13 ani, România a "crescut", s-a ridicat pe picioare, dar este încă precum un copil la pubertate, încă este în căutare, în căutarea unei soluții care să i se potrivească pe toate planurile. Faptul că a fost invitată în NATO este o realizare fantastică, astfel i se dă recunoașterea de care avea nevoie, i se dă validarea întregului efort de-a lungul acestor ani de libertate când nu a dormit, ci a luptat din răsputeri să ajungă din urmă țări care au avut ajutoare imense din afara granițelor. Mândria mare a întregului popor român, este aceea că fiecare cetățean a contribuit în felul lui unic, de cele mai multe ori fără să știe măcar, doar făcându-și datoria de a munci. Întregul popor român este înfăptuitorul acestui deziderat care pune întreaga țară într-o poziție superioară celeia din trecut și exact acolo unde merită sa fie. Este nevoie ca printr-un efort continuu și susținut la același nivel, poate chiar și mai înalt, poate uneori cu sacrificii, punând binele personal pe planul doi sau trei, fiecare să contribuie la acest nou deziderat, care să fie binele tuturor și în final binele fiecăruia.

 

Românii pot învăță din comportamentul americanilor de după 11 septembrie

 

SUA se află într-un moment delicat datorită atentatelor de la 11 septembrie. Totuși, americanii au dovedit că au putut trece peste această tragedie. Sunt altfel americanii în comparație cu românii ?

Statele Unite au trecut prin cele mai tragice momente din istoria lor, când au fost atacate mișelește de teroriști pentru o ideologie greu de priceput. Ca întotdeauna acest popor s-a unit într-un front comun în jurul președintelui care a acționat rapid și la cel mai înalt nivel de competență. Patriotismul a atins un nivel extraordinar. Aici cred că poporul român are ceva de învățat: toleranța în zilele de pace, în timpurile bune, și unitatea în timpuri de restriște și de grele încercări.

Publicat în : Interviu  de la numărul 8

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: