Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cel mai mare eşec electoral pentru SPD după al doilea război mondial

Andrei BĂDIN

Partidul Social Democrat German condus de cancelarul Gerhard Schroder merge din eşec în eşec. Contestat în propriul partid, actualul şef al guvernului german îşi poate pierde postul la viitoarele alegeri.Răzbunarea lui Stoiber

 

Social-democraţii germani au suferit în Bavaria cel mai mare eşec electoral de după cel de-al doilea război mondial. Uniunea Creştin Socială a lui Edmnund Stoiber, premierul celui mai bogat land german, a câştigat alegerile cu 60,7%, în vreme ce pentru social-democraţi au votat doar 19,6 procente dintre alegători.

Victoria poate fi considerată şi o revanşă politică, votul având loc chiar la aniversarea unui an de la înfrângerea la nivel federal a lui Edmund Stoiber de către cancelarul Gerhard Schroeder. Conservatorii germani câştigă în Bavaria după ce, în februarie, cuceriseră alte două landuri: Hessa şi Saxonia inferioară.

Înfrângerea social democratilor în Bavaria este considerată cea mai gravă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după 3 ani de stagnare economică sub cabinetul Schroeder.

 

Pro şi contra Stoiber

 

"Rezultatul înregistrat în alegerile regionale din Bavaria, zdrobitor, umilitor, chiar, pentru adversarii săi şi, mai ales, pentru guvernarea social-democrată de la Berlin, este mai mult decât un succes electoral" notează postul de radio " Deutsche Welle" iar "Sueddeutsche Zeitung" indică faptul căliderul creştin-socialilor doreşte, iarăşi, să devină cancelar. "Rezultatul, conchide "Suddeutsche Zeitung", este sentinţa proclamată de Stoiber la adresa învingătorului său de anul trecut: "Gerhard Schroeder, în numele poporului, vă declar cancelar fals!". Și ziarul "General-Anzeiger" crede că pentru Stoiber postul de cancelar a devenit acum ţinţa. Însă spune "Aachener Zeitung" timpul nu lucrează în favoarea lui Stoiber. "În anul 2006 va avea 65 de ani - o vîrstă nu tocmai potrivită pentru şefia Guvernului federal. Poate deveni preşedinte, însă nu doreşte. Și, atunci, îi va face zile grele liderului creştin-democraţilor, Angela Merkel, intervenind cu insistenţă în jocurile politice de la Berlin. Succesul are gust dulce dar "mai dulcele" de-abia ar putea urma", notează "Aachener Zeitung", conchizând: iată ce dă succesului un gust amar.

Cancelarul Gerhard Schroeder s-a propus spre candidatură la propria succesiune în tandem cu actualul ministru de Externe. Joska Fischer. Un gest calificat decotidianul bavarez "Suddeutsche Zeitung"ca reprezentând mai de grabă o "ameninţare decât a propunere politică". Social-democraţii germani sunt în pierdere evidentă de viteză. Situaţia economică, una din cele mai proaste de după cel de al doilea război mondial, a contat mult în scăderea popularităţii SPD. Dar Schroder nu are probleme doar cu adversarii, CDU, ci şi în propriul partid unde programul de reforme intitulat "Agenda 2010" este luat mai curând în derâdere. Grav însă pentru actualul cancelar este că şi presa germană îl ia în derâdere. Definitoriu este punctul de vedere al unui ziar care afirma despre poziţia lui Schroder: "Felul în care un politician percepe lumea nu trebuie neapărat să corespundă realităţii. Adesea, acesta nu vede decât ceea ce-i convine, creându-şi o lume proprie în care se simte bine. Exemplul oferit ieri de Gerhard Schroeder privind fuga de realitate poate crea şcoală. El nu percepe recesiunea din Germania, deşi cifrele o demonstrează cu vârf şi îndesat. Recesiunea se transformă însă în stagnare, şi de aceea putem spune că şeful executivului are noroc. Deşi nu a luat, cu consecvenţă, act de prognozele economice sumbre, vreme de jumătate de an, Schroeder este răsplătit pentru atitudinea sa, devenind previzibilă o ieşire din criză. Aceasta nu înseamnă însă că metoda sa poate fi considerată o reţetă pentru activitate guvernamentală serioasă. Este periculos să închizi ochii în faţa realităţilor vieţii."

Publicat în : Politica externa  de la numărul 8

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: