Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cuvânt înainte

Pe o piata mass-media, în care multi se declara a fi apolitici si echidistanti, noi ne asumam prin titlul revistei caracterul politic al acestei publicatii. Din punctul nostru de vedere, nu exista nimic în afara dimensiunii politice. Politica înseamna pu-tere. Politica o întâlnim în interiorul statului ca forma de organizare a puterii si în orice relație umana ca forma de dominare și supunere. De la banala deținere a telecomenzii în cadrul unei familii, care sugerează în același timp controlul si puterea decizionala, pâna la raportul dintre presedinte si premier, totul a devenit politic în societatea de astazi.

Apolitismul nu înseamna neimplicare politica, iar cei care se declara apolitici nu fac altceva decât sa creeze iluzia echidistantei. Pasivitatea politica poate însemna atât dezinteres manifestat fata de activitatea politica cât si refuzul constient al partizanatului politic. Contrar interpretarilor date sondajelor de opinie, apolitismul manifestat la noi nu este unul al lipsei de interes, ci unul determinat de neîncredere, generat de prea multe dezamagiri. Românii, în general, sunt fascinati de scena politica, însa sanctioneaza prin indiferenta (absenteism electoral) personajele politice. Desi este iluzorie cre-dinta ca cetateanul poate participa direct la luarea deciziilor politice, el este parte a politicii si reprezinta garantia ei. Tocmai de aceea, consideram ca indiferenta politica devine periculoasa daca nu este dublata de o informare reala si permanenta. Informatia bruta, preluata fara filtru si analiza poate deveni un inamic, te poate transforma în victima a manipularii si apoi în masa usor manevrabila.

Ideea aparitiei revistei Cadran Politic a fost aceea de a oferi puncte de vedere si analize pertinente ale evenimentelor si proceselor politice interne si internationale, într-un moment în care nevoia de clarificari este mai mare ca oricând. Echipa redactionala nu-si doreste sa va furnizeze aceste certitudini, ci doar informatii si posibile grile de interpretare, construite pe baze stiintifice, astfel încât fiecare dintre noi sa capete o întelegere proprie asupra evenimetelor politice si sociale.

Autorii materialelor pe care vi le propunem în paginile acestei publicatii sunt specialisti în stiinte sociale, mass-media si oameni de cultura ale caror puncte de vedere sunt importante pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra lumii de astazi. Pentru ca fiecare dintre noi are propriile atitudini si valori, nu putem sa afirmam ca fiecare articol în parte va fi deplin neutru sau impartial. Putem afirma, fara teama de a gresi, ca revista este independenta din punct de vedere politic, ca orice opinie îsi va gasi locul în paginile ei, fie ea de dreapta sau de stânga. Suntem non-partizani, fara a fi apolitici.

Promisiunea pe care o facem acum, la început de drum, cititorilor nostri este una de seriozitate si respect pentru cuvântul scris si mai ales pentru cei care, dorind o panorama a vietii politice, dincolo de paginile de scandal, vor deveni partenerii nostri de dialog.

Virginia MIRCEA
martie 2003
Editorialul nr. 1

pagina a fost modificată la : 07.01.2010 09:45:00

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: