Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Jocul de sah al Iranului

Autor: Virginia Mircea | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Iranul desfasoara activitati în domeniul nuclear de peste 20 de ani, producândplutoniu si uraniu îmbogatit. Recentul raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a atras atentia asupra gasirii, la centrul nuclear Iranian din Natanz, a unor urme de uraniu îmbogatit laun nivel suficient pentru a fi folosit la fabricarea armei nucleare. Raportul este rezultatul a opt luni de investigatii, a zeci de vizite ale inspectorilor agentiei în Iran si alunei munci de laborator asidue.

Directorul agentiei, Mohamed ElBaradei, sustine ca nu exista probe suficiente referitoare la încercarea Teheranului de a produce arme nucleare. Pe de alta parte, Statele Unite acuza republica islamica ca încearca sa construiasca bomba atomica si numeste raportul în cauza "imposibil de crezut".

Articolul integral...Editorial

Filiera saudita

Autor: Virginia Mircea | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Arabia Saudita furnizeaza o nisa unica în razboiul împotriva terorismului.Fiind în acelasi timp parte a solutiei si mare parte a problemei, ea este atât exportator, cât si tinta a terorismului. Camin al wahhabismului, interpretare adânc conservatoare a islamului, al carui adept este si Osama Bin Laden, Arabia Saudita este tara de origine a unora dintre teroristii de la 11 septembrie. Un raport de 900 de pagini asupra atacurilor de la WTC, emis de Congresul SUA în iulie, acuza direct familia regala saudita de trasfer de fonduri catre Al-Quaida. Familiile victimelor de la 11 septembrie au pe rol procese împotriva unor societati saudite, în care cer despagubiri uriase. Arabia Saudita împreuna cu Siria si Iranul reprezinta sursa destabilizarii situatiei din Irak, multi teroristi traversând granita irakiana prin desertul saudit. Organizatii "caritabile" saudite se afla printre principalele surse de finantare ale gruparilor fundamentaliste din Indonezia, sustinatoare ale Jemaah Islamiah, organizatie care a stat la baza atentatelor din Bali.

În acelasi timp, Arabia Saudita este considerata aliat al SUA în razboiul împotriva terorismului si în campania de rasturnare a regimului lui Saddam Hussein. Fiind cel mai mare producator de petrol, Arabia Saudita se afla într-o relatie apropiata cu SUA, familia regala saudita oferind donatii generoase celor doua mari partide din Statele Unite. În urma atentatelor sinucigase din 12 mai, autoritatile saudite au devenit mult mai ferme în întarirea securitatii si distrugerea celulelor teroriste.

Chiar daca aceasta tara este monarhie absoluta înca de la înfiintare (1932), în prezent au început sa se manifeste semne de liberalizare si reforma. Sub presiunea Statelor Unite, Arabia Saudita a început dialogul privind drepturile omului, s-a conformat unui anumit grad de libertate electorala si a permis chiar manifestatiile unor grupuri pro-democratice. Aceasta noua abordare ar putea fi, de fapt, motivul care a dus la noi atacuri teroriste. În Arabia Saudita, la fel ca si în Irakul post-Saddam, promotorii terorismului vad în orice miscare pentru democratizare sau drepturile femeilor o amenintare reala la adresa intereselor lor.

Atacurile teroriste ale lui Bin Laden au vizat simbolismul orasului Mecca. El aales ca tinta printii si strainii din regat, adica pe cei care fac sa ticaie ceasul economiei petrolului. Scopul dual al atacului a fost de a alunga "necredinciosii" din Tara celor doua Moschei sicaderea monarhiei.

Atentatele orchestrate de Bin Laden ar putea paraliza centrele vitale ale infrastructurii petroliere a Golfului, cum ar fi terminalul Ras Tanura, ceea ce ar conduce la scaderea capacitatii de productie saudite. Daca s-ar întâmpla asa, pretul benzinei ar putea creste de câteva ori provocând o recesiune economica profunda. Aceasta ar avea o influenta nefasta asupra strategiei de revigorare economica a SUA propusa de presedintele Bush.

Bin Laden si acolitii sai înteleg foarte bine haosul generat de economia politica a terorii. Ayman Al Zawahiri, adjunctul lui Bin Laden, a afirmat ca obiective economice occidentale se afla la loc de frunte pe lista tintelor Al Quaida. Teroristii se bazeaza pe un efect în lant al distrugerii. Trei scenarii ar putea pune în pericol fluxul de petrol din Golf: detronarea Casei de Saud; un mega-atac asupra porturilor, conductelor si terminalelor; un conflict prelungit între monarhisti si adeptii jihadului.

Ultimul atac terorist de la Riyadh a pus Statele Unite în garda: credibilitatea si supravietuirea regimului saudit, santinela Orientului Mijlociu, sunt puse în pericol.

Amenintarea neconvingatoare a regelui Fahd ca va raspunde atacurilor Al Quaida cu "o mâna de fier" pare neverosimila. Chiar sub ochii regimurilor din Golf - sustinute cu banii printilor locali - Al Quaida s-a transformat într-o amenintare globala. Arabia Saudita finanteaza clerici care ofera justificari pentru crimele împotriva "necredinciosilor" si a "apostatilor". Saleh Al Fawzan sustine terorismul împotriva vestului, dincolo de declaratiile oficiale ale monarhiei. El este membru al Consiliului Superior al Clericilor, cel mai înalt for religios al Arabiei Saudite si profesor la Universitatea Islamica "Imam Mohammed Bin Saud", principalul centru de învatamânt wahhabit din tara; este autorul manualelor religioase folosite în educarea a 5 milioane de studenti sauditi, atât din regat, cât si din scolile saudite de peste hotare, inclusiv cele din zona Washington. Aceste scoli sunt "fabrici de teroare", care pozeaza în academii islamice (madrasa) si care creeaza reteaua saudita de export a jihadului peste hotare.

Dupa atentatele din mai 2003, autoritatile saudite si-au intensificat eforturile anti-teroriste si au devenit mult mai ferme în întarirea securitatii si distrugerea celulelor teroriste. Secretarul de Stat Collin Powell a apreciat pozitiv cooperarea printilor desertului în razboiul împotriva terorismului. Dar, a mentionat ca trebuie sa se faca mai mult, iar împiedicarea tinerilor sauditi de a ucide americani în Irak ar fi un bun început.

Într-un discurs cu privire la OrientulMijlociu, George Bush afirma ca, pe masura ce populatia statelor arabe îsi va da seama de beneficiile economice si sociale pe care le aduc democratia si drepturile omului, în cooperare cu islamul, influenta miscarilor radicale religioase se va diminua, iar teroristii vor gasi tot mai putini adepti. Presedintele american a asemanat misiunea SUA în Orientul Mijlociu cu impactul revolutionar al politicii lui Ronald Reagan asupra comunismului în anii '80. Atunci multi au privit cu neîncredere posibilitatea unei Europe de Est democratice, la fel cum în prezent au suspiciuni cu privire la democratizarea Orientului Mijlociu. Chiar daca asemanarea este putin fortata, fiind vorba de culturi foarte diferite, atacurile teroriste de la Riyadh vor convinge tot mai multi arabi ca teroristii sunt si dusmanii lor, si ca democratizarea reprezinta sansa lor vitala.

Articolul integral...Politica externa

Lupta Europei cu ea însasi si sprijinul din Est

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

În anul 2000, în cadrul Consiliului European reunit la Lisabona, sefii de state din Uniunea Europeana îsi stabileau un obiectiv deosebit de îndraznet: de a face din economia europeana cea mai competitiva economie din lume, pâna în 2010.

 

Articolul integral...


Probleme în zona euro
"Guvernul din umbră"
Un razboi la scara globala
Disputa dintre America si Islam
Shirin Ebadi, un nume necunoscut
Reaparitia extremismului în Europa
Seism politic în Elvetia
Sa vorbim despre coruptia europeana
Nu te supara, frate!
Europa piticilor si gigantii Europei
Politizarea Premiului Nobel pentru Pace
Papa Ioan Paul al II-lea: 25 de ani de pontificat
Renasterea Imperiului - partea a II a
"Tuzleala" ruso-ucraineana din Golful Kerci
Reîntoarcerea "fiilor risipitori"
Lectiile lui... Octombrie
Conflict militar cu interogațiile necesare
Un parteneriat româno - american născut în Războiul Rece III
125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre România si Rusia

Interviu

Cine se ocupa de problema drogurilor în România? - Interviu cu dl Pavel Abraham

Autor: Amalia POPEANGĂ | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Domnule Chestor, sunteti presedintele Agentiei Nationale Antidrog. Când a fost înfiintata agentia si când ati fost numit în fruntea acesteia?

Problematica Agentiei s-a nascut aproximativ în august 2001, atunci când am fost numit în fruntea Comisiei Interministeriale de Prevenire a Consumului Ilicit de Droguri si când Guvernul României a alocat suma de 5 miliarde de lei, cu care practic am demarat un proces anevoios, dar care s-a încununat cu succes abia în anul 2003. Pe baza masurilor întreprinse atunci împreuna cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Tineretului, Învatamântului, dar si ai societatii civile, am reusit sa cream o retea nationala de consilieri antidrog, cu caracter voluntar, sa înfiintam un numar de 47 astfel de centre, care functioneaza si în prezent, sub autoritatea prefectilor, la nivelul fiecarui judet, sase dintre acestea existând la nivelul sectoarelor din capitala.

În decembrie 2002, Guvernul României, prin Hotarârea de Guvern nr. 1489/dec. 2002 a aprobat înfiintarea Agentiei Nationale Antidrog, organ central al administratiei de stat care gestioneaza aceasta problema la nivel national, dupa criterii si mijloace specifice. În februarie 2003 a fost aprobata Strategia Nationala Antidrog, iar în martie 2003, am fost numit în functia de Presedinte al ANA, primul presedinte cu rang de secretar de stat, deci o functie de demnitate publica.

Ce este de fapt ANA? Care sunt atributiile acesteia?

Practic, dimensiunea de implicare a ANA este cea de gestionare a problematicii drogurilor la nivel national, de a propune solutii pentru politica antidrog în România, similare celor din UE (structura la care vrem sa aderam), de a propune elemente de strategie, monitorizeaza cum se îndeplinesc atributiile fiecarei institutii asa cum sunt stabilite în Strategie, face evaluari pe parcurs si cere ajustari din partea institutiilor implicate, respectiv Ministerul Sanatatii, Educatiei, Tineretului si Sportului etc, pentru componenta preventiva sau, asa cum am aratat pentru componenta represiva sau de reducere a ofertei (din partea unor institutii ca: Ministerul Justitiei, DGCCOA, Politia de frontiera si Vama).

O a treia dimensiune deosebita este cea a relatiilor internationale. Directia de relatii internationale are menirea de a asigura legatura functionala cu centrul european de monitorizare a drogurilor si dependentei de droguri de la Lisabona, singurul organ care, pe baza unor standarde si indicatori de performanta specifici - un numar de 11, dintre care 5 epidemiologici (cum ar fi cel de înregistrare a cererilor de tratament, decese ca urmare a consumului de droguri, boli contactate ca efecte conexe ale consumului de droguri: HIV sau hepatita C etc.), precum si a colaborarii cu structuri similare din alte state, dar si cu cele consacrate la nivel international, care au atributii concrete sau indirecte în lupta antidrog.

O alta directie din cadrul Agentiei, Observatorul român pentru droguri si toxicomanii întocmeste Raportulanual de tara si îl prezinta centrului de la Lisabona, care are în vedere acest raport în contextul evaluarii situatiei pe continentul european.

Trebuie subliniat foarte clar ca ANA nu se substituie niciunei institutii abilitate sa desfasoare anumite activitati. Nu se va substitui niciodata rolului vamesului, al politistului, al medicului. ANA are rol de evaluare, de monitorizare si de coordonare.

Ce buget aveti la dispozitie pentru aceste activitati?

Cum spuneam de la început, 5 miliarde. Din care s-au dotat cele 47 de centre cu un calculator, un fax si o linie telefonica. Celelalte s-au luat din diverse contributii ale societatii civile (donatii, sponsorizari). Ulterior, pe baza cooperarii cu o serie de structuri internationale, mai ales din sponsorizari si investitii ale statului român dupa înfiintarea ANA, au fost completate nevoile noastre. Pentru acest an, neavând buget propriu, a fost aprobat din fondurile Ministerului de Interne o suma care se ridica la cca 53 miliarde, care nu a fost consumata în întregime.

Câti colaboratori aveti în cadrul ANA si care sunt criteriile dupa care au fost selectati?

Personalul angajat este în numar de 40, specialisti în domeniul dreptului, al medicinei, psihosociologiei, asistentei sociale etc. Pot spune ca avem o echipa tânara, performanta, deoarece criteriile de selectie au vizat cunoasterea a doua limbi straine, lucrul pe calculator si sigur, un domeniu de pregatire specific noua, cele despre care v-am vorbit.

La nivel de conducere, toate cadrele au calitatea de doctor în stiinte, în domeniul apropiat activitatii specifice, începând de la drept, economie, chimie, farmacie etc. Eu apreciez ca avem o echipa buna, în care se îmbina tineretea cu experienta unor cadre mature.

Care au fost cele mai mari realizari pâna acum?

Pentru mine ca persoana cel mai important moment a fost atunci când am fost investit de catre Primul Ministru sa pun în opera ceea ce am gândit. Din punctul de vedere al "familiei ANA", cea mai mare realizare a fost momentul în care am primit "casa".

A doua bucurie pentru mine a fost momentul în care am vazut o afluenta extraordinar de mare de tineri care au vrut sa vina la agentie. Am avut o concurenta deosebita (aproximativ 10 oameni pe un loc), reusind sa selectam personalul dupa criteriile pe care ni le propusesem.

În al treilea rând, m-a bucurat faptul ca o serie de specialisti care au lucrat în Interne pe acest domeniu au fost de acord sa coopereze cu mine în continuare. Ma refer aici la domnul chestor Ionas, la chestorul Popa, la domnul comisar-sef Constantin Manoloiu, la d-na Craciun, dl. Albu, dl. Hurdubaie, etc.

Anul acesta a fost unul de vârf. Noi, românii, am participat pentru prima data la toate reuniunile importante pe linie de droguri, organizate în lume (realizate în perioada mai-iunie). M-as referi aici la Conferinta de la Paris, unde au participat 55de state, la Reuniunea de la Viena a ONU, unde am putut pentru prima data sa prezentam preocuparile românesti în materie si sa dam primele semnale pozitive, înregistrate cu bucurie si simpatie as spune de cei care se ocupa cu precadere de acest lucru în lume.

N-ati simtit din partea comunitatii internationale ca unele lucruri s-au întâmplat prea târziu?

Ba da. Dar vreau sa va spun ca ei ne-au primit cu simpatie si au spus ca e bine ca am venit macar acum. Au receptat pozitiv si încurajator pentru noi. Și-au manifestat regretul ca noi am stat deoparte nepermis de mult timp, iar masurile pe care le-am luat nu au fost cele mai adecvate. Lansarea luptei împotriva drogurilor, în adevaratul sens al cuvântului, s-a facut începând cu august 2001. Acesta este momentul de referinta. Și iata ca deja avem primele roade. As spune ca acest lucru se regaseste în primul raport din istoria României (de 105 pagini) prezentat Guvernului în care facem o trecere în revista a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul vremii în România, din perspectiva manifestarii pe teritoriu national a fenomenului drogurilor.

Ce reprezinta acest raport?

Acesta a însemnat pentru noi cunoasterea amanuntita a punctului din care se pleaca. Care este nivelul consumului de droguri din România si al traficului si care este capacitatea noastra de a stapâni si combate acest fenomen. Trebuie sa va marturisesc, în schimb, ca am si o nemultumire, în sensul ca nu am putut sa ne pronuntam exact în unele chestiuni, mai ales cu privire la consum. Evaluarea nu poate fi marcata într-un timp atât de scurt de chestiuni perceptibile, cuantificabile, fiindca spre regretul nostru, în România am plecat aproape de la zero. Nu este definit nici circuitul terapeutic national. Noi, de exemplu, nu avem înca structurile puse la punct si într-o coordonare unitara, asa cum le dorim acum pe componenta de profilaxie, aceasta însemnând actiuni de constientizare a populatiei, sondarea opiniei publice, campanii s.a.m.d.- o abordare complexa, coerenta, stabila, cu cele mai variate mijloace, începând de la sport, pictura, arta, educatie în scoli înca de la vârste fragede pentru copii. Noi am ignorat (si asta este vina cea mai mare a tuturor celor care s-au perindat la putere dupa 1990) ca pe lânga lucrurile bune din sistemul democratic vor intra si aceste elemente negative. Iata ca acestea au prins roade mai repede decât ne-am asteptat noi. Și as spune ca în România cotele de consum si trafic sunt foarte ridicate. De-abia acum suntem în masura sa trecem situatia drogurilor sub control. în decurs de aproximativ trei ani, si sa putem spune ca în România activitatea este controlata cu adevarat de catre stat.

Vorbiti-ne, va rog, despre rezultatele obtinute de agentie la nivel international.

În perioada 15-17 octombrie a.c. am participat, împreuna cu domnul secretar de statTraistaru (de la Ministerul Sanatatii) la Reuniunea grupului de lucru Pompidou de la Dublin. Acest grup de cooperare multidisciplinara, înfiintat în 1971 face simtita implicarea Consiliului Europei împotriva abuzului si traficului de droguri. Prin intermediul sau se asigura întâlnirea ministrilor europeni, oficialilor, specialistilor, altor profesionisti, care coopereaza si fac schimb de informatii. Grupul este o organizatie inter-guvernamentala, alcatuita din tari, nu din persoane. Din 1991 aceasta coperare tehnica a fost extinsa si la tarile din centrul si estul Europei care nu sunt membre ale grupului, existând si tari ne-europene, cum ar fi Canada si SUA. Cele trei roluri cheie declarate ale grupului sunt: promovarea abordarilor inovative, dinamizarea si coordonarea actiunilor.

În discursul rostit cu ocazia participarii la lucrarile grupului de la Dublin ne-am manifestat intentia de a ne alinia acestui grup. De altfel, în Strategia nationala aprobata de Guvernul României este prevazut acest lucru. Noi ne-am atins acest obiectiv, am comunicat intentia, iar în prezent suntem în faza elaborarii detaliilor tehnice pentru a deveni membri cu drepturi depline.

O alta vizita deosebit de importanta a avut loc în perioada 18-21 octombrie, când am participat la reuniunea ICAA (Consiliul International pentru Alcool si Adictie), organizatie fondata în 1907, cea mai veche institutie de lupta împotriva consumului de alcool, la nivel mondial. Am obtinut, cu sprijinul Dr. Hasanov, ambasadorul Azerbaidjanului la Bucuresti, o victorie importanta, în sensul în care aceasta organizatie îsi va deschide biroul pentru tarile din Europa Centrala si de Est la Bucuresti, iar presedintele ANA a fost propus sa devina membru al board-ului acestei importante organizatii, care are statul de consultant pe lânga ECOSOC.

Însa cel mai important contact este, fara îndoiala, cel realizat cu ocazia vizitei în Statele Unite, când am întreprins un turneu în cadrul caruia am avut întâlniri la Departamentul de Stat,la ONDCP, organism similar noua, subordonat direct presedintelui american, la Departamentul antidrog si, nu în ultimul rând la DynCorp, o organizatie din mediul privat. Daca la Departamentul antidrog am întâlnit o mare disponibilitate în ceea ce priveste cererile noastre de instruire de personal si acces la bazele de date, la DynCorp, cea de a treia companie de IT la nivel mondial, am primit promisiuni legate de stabilirea unui parteneriat real între aceasta institutie si ANA, în sensul în care ei ne vor sprijini în crearea unui sistem informatic eficient, a unui site interactiv si a unui help-line (telverde). Deja o echipa de evaluatori de la aceasta organizatie urmeaza sa vina la noi, pentru a stabili exact nevoile Agentiei în acest sens, într-un parteneriat public-privat pe care ni-l dorim cât mai activ si la nivel national.

Articolul integral...Politica interna

Rusia are un nou Andropov

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Iuri Andropov, cel pe care Anatoli Kvasnin îl revendica drept mentor, a fost directorul KGB între 1967 si 1982 si a fost primul sef al serviciului de informatii devenit secretar general al P.C.U.S. În calitate de sef al statului sovietic a fost extrem de discret. El este însa cel care l-a adus la putere pe Mihail Gorbaciov dupa ce a reusit sa obtina victoria KGB asupra anturajului lui Brejnev, care se baza pe ministerul de interne.

Fost ambasador al U.R.S.S. în Ungaria, în timpul revolutiei din 1956, Andropov a înteles ca Moscova nu poate controla la nesfârsit Europa de Est si ca nu poate câstiga razboiul ideologic cu Occidentul. Anticipând esecul, Andropov a gândit revansa. Când avea musafiri occidentali la Iasenovo, Andropov - stapân absolut al retelelor care au penetrat tot, de la CIA la MI6 - obisnuia sa le spuna: "veti învinge Uniunea Sovietica în Razboiul Rece dar Iasenovo va va învinge din interior".

Articolul integral...


Lectia parteneriatului

Autor: Raluca ȘTIREANU | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

În perioada 26-29 octombrie 2003, presedintele Ion Iliescu a efectuat o vizita oficiala în Statele Unite ale Americii, la invitatia presedintelui George W. Bush. Pe durata acestei vizite, Ion Iliescu a avut întâlniri cu Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, Secretarul de Stat, Colin Powell, precum si cu directorul executiv si presedintele Consiliului Executiv al FMI, Horst Kohler.

Momentul cel mai semnificativ al acesteivizite a fost, desigur, convorbirea din Biroul Oval al Casei Albe, dintre seful statului român si presedintele SUA. Temele principale ale discutiilor si consultarilor bilaterale purtate la cel mai înalt nivel s-au referit la statutul de membru deplin al NATO pe care România îl va primi dupa încheierea procesului de ratificare, în luna mai anul viitor, la participarea tarii noastre la actiunile internationale de lupta împotriva terorismului, la faptul ca relatiile româno-americane au cunoscut un intens proces de apropiere, România fiind considerata în prezent si tratata de Statele Unite ale Americii ca un prieten de încredere si un aliat deosebit de apreciat.

Articolul integral...


Raportul de tara - între sintaxa si realitate
Cu Constitutia pe Constitutie calcând
Plebiscit cu nabadai la Bruxelles
Va fi Adrian Nastase "mostenitorul legal" al lui Ion Iliescu?
Unde se duc "păsările călătoare"?
Eu cu cine votez ?
Războiul comunicatelor de partid: PSD vs. PNL
Vadim Tudor creatia FSN, sperietoarea folosită de PSD
Votul uninominal, avantaje si dezavantaje

Idei contemporane

Anarhismul: O altfel de credinta politica

Autor: Amalia POPEANGĂ | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Anarhismul este poate cea mai putin tipica ideologie politica: pe de o parte nu a ajuns niciodata la guvernare, cel putin nu la nivel national; nici o societate sau natiune nu a fost vreodata modelata dupa principiile anarhiste (de aici apare deseori tendinta de a desconsidera anarhismul în raport cu celelalte doctrine politice). Pe de alta parte, este putin tipica printre celelalte ideologii politice din cauza discrepantei uluitoare între ceea ce se prezinta si se doreste a fi anarhismul în teorie si felul în care acesta este perceput în mentalul colectiv.

Articolul integral...


Paria - o sentinta pe viata

Autor: Geanina CRETU | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Cea mai longeviva ierarhie sociala din lume, sistemul de caste din India, este justificat prin Karma, credinta religioasa conform careia locul în viata iti este determinat de faptele din vietile anterioare. O persoana nascuta într-o anumita casta ramâne membru al acesteia pâna la moarte. 160 de milioane de oameni, care nu fac parte din caste. executa o astfel de sentinta pe viata.

Articolul integral...


Adevărata fata a globalizarii: cine câstiga si cine pierde
Liberalismul în lume si la noi (I)

Sanatate

SARS si genetica

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

HLA- B 4 601

 

La începutul lunii octombrie, cercetatorii taiwanezi au dat publicitatii rezultatele unui studiu stiintific care explica genetic localizarea predominanta a epidemiei de SARS (sindromul respirator acut sever) de anul trecut doar în sud-estul Chinei si Toronto.

Echipa de medici de la Spitalul Mackay Memorial din Taipei au gasit o anumita varianta a genei sistemului imun numit HLA (antigenul leucocitar uman) care predispune la aparitia simptomelor amenintatoare de viata în SARS. Se pare ca aceasta varianta, numita HLA - B 4 601, este obisnuita la descendentii populatiei provenita din China de sud-est. In schimb ea este rara la populatia europeana si la cea autohtona Asiei de sud-est.

Rezultatele cercetarilor echipei taiwaneze au fost publicate în revista medicala online BMC Medical Genetics si necesita confirmarea ulterioara prin studii realizate de cercetatori independenti. Dar aceste rezultate ar putea explica limitarea epidemiei de SARS doar la anumite zone de pe glob.

 

Epidemia de SARS

 

Epidemia de SARS a izbucnit anul trecut, în noiembrie, în provinciachineza Guangdong si s-a extins la populatia din Asia- de sud-est ( Hong Kong, Vietnam, Singapore si Taiwan). Boala a fost transmisa în alte peste douazeci de tari (unde cazurile au fost sporadice), în special Canada (Toronto), prin intermediul persoanelor infectate care au calatorit în strainatate folosind liniile aeriene de transport.Conform ultimelor statisticilor date publicitatii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, au existat aproape 9 000 de victime ale SARS dintre care aproape 800 au fost ucise de boala iar alte peste 8 000 au fost doar afectate de ea.

Dupa cercetari de câteva luni, s-a identificat ca agent patogen aflat la originea epidemiei un virus apartinând familieiCoronavirus . Aceste virusuri provoaca diverse boli la animalele din septeluri si, uneori, forme usoare de raceala la oameni.

Coronavirusul asociat SARS are o structura genetica unica, dar asemanatoare celei a virusurilor izolate din carnea animalelor vândute pe piata chineza.

Pâna în prezent nu exista un tratament specific pentru aceasta boala. La Institutul National de Sanatate al Statelor Unite (NIH) se încearca obtinerea unui vaccin care sa protejeze populatia expusa la riscul de a face SARS. Desi au fost încercate peste o mie de componente antivirale împotrivacoronavirusului, nu s-a putut realiza înca un vaccin eficient si nici nu se prevede realizarea sa pâna la sfârsitul anului.

 

SARS la prezent si viitor

 

Varianta genei HLA numita HLA-B 4 601, care permite aparitia unor simptome severe în cazul infectiei cu Coronavirusul SARS la oameni, nu a fost identificata la nici un taiwanez indigen (care au reprezentat cca 1,5 % dintre participantii la studiu).

De asemenea, nici un taiwanez indigen nu a fost diagnosticat cu SARS. În schimb este o varianta comuna descendentilor populatiei de sud-est. Aceasta predispozitie genetica ar putea explica extinderea predominanta a epidemiei de anul trecut doar la anumite zone geografice.

Din luna iulie pâna astazi nu s-a mai înregistrat decât un singur caz de suspiciune de SARS. Este vorba despre o femeie de 27 de ani din Singapore care a fost infectata la începutul lunii noiembrie. Diagnosticul nu a fost însa confirmat iar pacienta si contactii ei nu au dezvoltat boala.

Prezenta în continuare a coronavirusurilor în carnea comercializata pe piata alimentara chineza face posibila, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, izbucnirea unei noi epidemii de SARS în Asia- în cursul anului care urmeaza.

Articolul integral...


Medicina regenerativa

Tehnologie

Computerele dauneaza grav copiilor...

Autor: Cristian Banu | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

În vreme ce la noi înca se considera ca "Un calculator = o sansa în plus în viitor", cum spune sloganul unei campanii sociale, în SUA o carte recent aparuta, "The Flickering Mind" (www.theflickeringmind.net), a lui Todd Oppenheimer, naste discutii aprinse. Și asta pentru ca autorul critica la modul cel mai vehement rolul computerelor în scoala, el considerând ca acestea sunt foarte nocive pentru elevi. Mai mult chiar, exagerarea utilizarii computerelor a dus la aparitia unei generatii de tinerii cu un nivel scazut de educatie si cu abilitati de gândire inferioare generatiilor anterioare.

Articolul integral...


PolITica

Mari corporatii

Philips - Let s make things better

Autor: Cristian Banu | Publicat în numărul 9, în noiembrie, 2003

Oriunde ai fi, acasa, în fabrici, birouri, pe strada sau în aeroporturi, este greu sa-ti imaginezi un loc de unde Philips sa fie absent. Unele produse sunt bine ascunse în interiorul altora, cum ar fi circuitele integrate sau CD-romurile. Multe dintre ele îsi modifica rapid dimensiunile (gânditi-va de exemplu la televizoarele cu ecran plat, care acum pot fi chiar agatate de perete). Jumatate din companiile aflate în primele 10 în topul producatorilor de PC-uri le vând împreuna cu monitoare Philips.

Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: