Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Editorial

Președintele Bush nu poate face totul singur...

Autor: Virginia Mircea | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Intervenția militară americană în Irak, în baza dreptului de preemțiune, a transformat o parte din partenerii tradiționali ai SUA în adversari ai președintelui Bush. Atacurile cele mai vehemente împotriva acțiunii militare și apoi post-conflict în Irak, au fost lansate de președintele francez Jacques Chirac, care și-a propus să devină liderul coaliției care se opune supremației americane și politicii administrației Bush.

Deși războiul a fost de scurtă durată, forțele coaliției reușind să înlăture de la putere regimul lui Saddam surprinzător de repede, pacea din Irak dă mari bătăi de cap Administrației americane. În ultimele zile, Administrația Bush a recunoscut că a subestimat deteriorarea infrastructurii din Irak sub regimul lui Saddam Hussein. Relansarea producției și exporturilor irakiene de petrol s-a dovedit mai dificilă decât s-a prevăzut, iar Statele Unite contau pe încasările petroliere ale Irakului pentru a finanța în parte reconstrucția țării. De curând, președintele american a anunțat că va cere Congresului un buget de 87 de miliarde de dolari pentru continuarea operațiunilor post-război în Afganistan și Irak. Estimarea costurilor este doar începutul dialogului dintre Administrație și Congres, care va ridica numeroase întrebări cu privire la viitorul economic al SUA. Deși, după atentatele din 11 septembrie 2001,președintele Bush a atras atenția că războiul împotriva terorismului va fi lung și dur,recent, el a recunoscut că două dintre componentele importante ale acestui război, campaniile din Afganistan și Irak, au costat și vor costa în continuare zeci de miliarde de dolari. Totuși,președintele american a cerut noi reduceri fiscale care practic vor împiedica guvernul federal să poată acoperi atât nevoile interne, cât și costurile războiului antiterorist.

Atentatul din 19 august, de la sediul ONU din Bagdad, demisia premierului palestinian Mahmud Abbas la 6 septembrie, persoană de care președintele Bush își legase mari speranțe în privința încheierii unei păci durabile în Orientul Mijlociu, auîntărit sentimentul că strategia Casei Albe pentru Irakul postbelic trebuie refăcută. Unii critici ai președintelui consideră că acesta amestecă lupta antiteroristă cu eforturile de stabilizare a Irakului și că, de aici,aparo serie întreagă de probleme.

La deschiderea celei de-a 58-a sesiuni a ONU, George Bush, într-un discurs considerat de presa americană drept cel mai important pas de politică externă din mandatul său,a cerut acestui for internațional să joace un rol mai mare în reconstrucția Irakului. Dar, politica externă a Administrației Bush a fostcriticată virulent chiar de către președintele ONU, Kofi Annan. Discursul critic al lui Kofi Annan ar putea fi o surpriză doar pentru ceicare nu știu că domnia sa a ajuns la președinția ONU susținut de Madeleine Albright, fost secretar de stat pe probleme de politică externă în cabinetul democratului Bill Clinton. Annan speră că eventuala câștigare a alegerilor de anul viitor de către democrați îi va asigura obținerea unui nou mandat la președinția ONU. Un alt protagonist al sesiunii ONU în ceea ce privește seria de atacuriadresate Administrației americane, Jacques Chirac, a cerut participarea comunității internaționale la reconstrucția Irakului sub coordonarea ONU, și nu a Statelor Unite așa cum dorește George Bush. În ceea ce privește discursul lui Vladimir Putin, la ONU, criticile acestuiala adresa ocupației americane din Irak au fost aproape inexistente.

Cu un an înainte de alegerile prezidențiale, George Bush se confruntă cu o serie de probleme și de adversari, având nevoie de o mare abilitate politică, și nu numai, pentru a le face față și a ieși victorios.

În plan intern, președintele american a început să alunece în sondaje, după o perioadă în care a avut, pentru politicile sale, sprijinul unei largi majorități. În prezent, percepția a peste jumătate din americani este că o duc mai rău din punct de vedere financiar decât înainte de venirea lui Bush la Casa Albă; cu privire la Irak, majoritatea sunt îngrijorați de faptul că Statele Unite vor fi târâte într-o misiune de păstrare a păcii scumpă și de lungă durată, în timp ce,două treimi spun că forțele militare trebuie să rămână până când ordinea este restabilită, chiar dacă victimele continuă să apară.

Cu privire la democrați, aceștia vor folosi ca temă principală de atac în viitoarea campanie electorală, războiul din Irak. Deja au anunțat că vor înainta amendamente pentru elaborarea unei legislații care să forțeze Administrația să comunice, în termeni preciși, când vor fi retrase forțele armate americane din Irak, cât timp va dura ocupația americană, când vor fi asigurate serviciile de bază și cât va costa reconstrucția. Democrații se folosesc de noua cerere formulată de Bush privind alocarea de noi fonduri pentru a evidenția nemulțumirile lor, considerând exagerate prioritățile liderului american.   

În plan extern, președintele american trebuie să ajungă la unacord în cadrul ONU, cu privire la Irak. În acest sens, relațiile cu Gerhard Schroder au intrat într-o perioadă de "destindere", după criticile pe care cancelarul german le-a adresat Administrației americane o dată cu începerea conflictului din Golf. Poziția adoptată de președintele rus în Adunarea Generală, urmată de vizita la Camp David dau o nouă încărcătură relației ruso-americane, subliniind o tendință de armonizare a pozițiilor celor doi lideri. Relațiile dintre cele două state par a nu fi fost niciodată mai bune ca acum, așa rezultă din declarația lui Bush, care afirma că Putin este prietenul lui. Un prieten de care are în acest moment nevoie, cu atât mai mult cu cât statele din Orientul Mijlociu vizate de politica externă americană s-au aflat în sfera de influență sovietică.

George Bush a realizat, în cele din urmă, că nu poate face totul singur, chiar dacă Statele Unite sunt o superputere, și că are nevoie de parteneriși de prieteni în sistemul internațional, pentru a face fața problemelor secolului XXI.

Articolul integral...Politica externa

Renaşterea Imperiului

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

După sfârşitul Războiului Rece şi destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia încearcă să revină în prim planul politicii mondiale. Un deziderat spre care se tinde prin refacerea vechilor pieţe economice şi a influenţei politice din aceste zone. Într-un cuvânt, Rusia încearcă să redevină o mare putere a lumii şi vrea ca voceasă îi fie ascultată şi mai ales să se ţină seama de ea. Cel mai recent exemplu este întâlnirea celor doi lideri, George Bush şi Vladimir Putin, la Camp David.

Articolul integral...


Ordine sau haos?

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Deschiderea de anul acesta a Adunării Generale a Naţiunilor Unite nu promitea să fie altfel decât de obicei. Şi totuşi... întâlnirea liderilor lumii la New York a prilejuit atât o relansare a discuţiei despre rolul organizaţiei în noua ordine mondială, dar şi o etalare a argumentelor marilor jucători. Nu în ultimul rând, sesiunea ONUa permis organizarea de discuţii bilaterale şi contacte până acum evitate cu mare grijă.

Articolul integral...


Spectacolul alegerilor în America

Autor: Angelica LAZĂR | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Atunci când editorii diferitelor jurnale l-au criticat pentru răspunsurile vagi la întrebările privind bugetul de stat, Arnold Schwarzenegger (cea mai recentă găselniță a campaniilor electorale de spectacol din California) a răspuns că "publicului nu-i pasă de cifre". Dar a început să se adapteze cerințelor acestei arene de lupte. La proxima conferință de presă a sosit înconjurat de experți cu greutate din domeniul economic, incluzându-l pe miliardarul finanțist Warren Buffett și pe George Shulty, un fost Secretar al trezoreriei americane și fost Secretar de Stat sub Reagan.

Coincidența nu este întâmplătoare: aceeași oameni care au avut încredere în fostul actor Reagan ar putea să îl susțină și pe multi-campionul mondial de body-building și actorul din "Terminator" Schwarzenegger.

Când a pășit pentru prima dată pe pământ american pe la sfârșitul anilor '60, se pare că Arnold nu își putea explica de ce strădaniile sale în ale afacerilor - fabricarea de cărămizi pentru casele americanilor bogați - nu păreau de loc a avea succes.    L-a întrebat pe un prieten, om de afaceri de succes, care ar putea fi explicația, iar acesta i-a răspuns că problema o constituie engleza lui, "fracturată" de accentul austriac. Așa i-a venit ideea să se prezinte pieței drept "specialist european în bricolaj".

Acesta a fost primul contact dur al lui Schwarzy cu lumea marketingului și începutul dezvoltării unui instinct pentru auto-publicitate. Încă de pe atunci, când era un simplu emigrant pe pământ american, el a mărturisit prietenilor săi ambiția de a ajunge într-o zi Guvernator al "Statului de Aur".

Deși nu prea pare a fi luat în serios de mulți, Schwarzenegger continuă cu cerbicie să spere. Spoturile publicitare de 2 milioane de dolari pe săptămână se construiesc pe baza imaginii sale de macho din filmele bine-cunoscute: într-unul din ele repetă replica faimoasă din Termonator - "I-ll be back!" sau "Hasta la vista, baby!", în altul, spune: "Interesele speciale sufocă orașul Sacramento. Lucrurile stau așa: banii intră, favorurile ies. Oamenii pierd. Trebuie să trimitem un mesaj clar: Game over! (Jocul a luat sfârșit)"

Firește, dat fiind caracterul special al alegerilor în America și gradul de surpriză pe care ni-l rezervă de obicei, nu ar fi de mirare ca străduința fostei vedete de filme dure să aibă succes. Mai ales când Ruddy, producătorul lui "Nașul", ne asigură că "atunci când Arnold își pune ceva în cap, nimic în lume nu îl poate opri. S-ar putea să nu câștige, dar se va ști că a trecut pe aici - și asta, în stil mare."   Articolul integral...


Rusia și SUA în căutarea timpului pierdut
Noi misiuni pentru NATO: stabilizarea Afganistanului
Arabia Saudită: între Wahabbism şi alianţa cu America
Iran: A început numărătoarea inversă?
China: ofensivă pe toate liniile
Cancun: poticnit, globalizarea trecea
Uniunea Europeană: o nouă șansă sau o ultimă șansă?
Noul val de euro-scepticism
Apărarea europeană comună, un pod prea îndepărtat?
Cel mai mare eşec electoral pentru SPD după al doilea război mondial
Un parteneriat româno - american născut în Războiul Rece (II)
Strategia lui Putin
Planul secret al lui Stalin (Duşmanul duşmanului meu, prieten îmi este!) - partea a II-a
Un umanist din inima Islamului: Întâlnire cu Alteța sa Regală, El Hassan bin Talal, președintele Clubului de la Roma
O cooperare necesară: istoricii români și ruși în căutarea adevărului

Interviu

"România este o democrație încă în leagăn"

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Lia Roberts: "România este o democraţie încă în leagăn şi ca orice copil mic, mai plânge, mai cade, se ridică iar face câţiva paşi, se mai leagănă, cade din nou, dar în final progresează. După cum ştim cu toţii, în România, a fost un regim totalitar de cea mai pură speţă. Nu a existat opoziţie, nu a existat un "curent subteran" politic de nici un fel. În condiţiile acestea "libertatea" a suprins poporul şi chiar pe politicieni." Articolul integral...Politica interna

Administraţia Publică - La loc comanda !

Autor: Ada MESEŞAN | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Deşi Comisia Europeană atrage atenţia României cu fiecare ocazie că are patru probleme capitale de rezolvat pentru a spera la integrarea în UE în 2007 - economie de piaţă funcţională, reforma şi independenţa justiţiei, diminuarea corupţiei şi reforma administraţiei publice - Guvernul de la Bucureşti pare decis să rezolve această din urmă problemă într-un mod absolut original: suntem pe cale de a avea o administraţie publică fără funcţionari publici, dar condusă de... Generali !!!!

Articolul integral...


Discovery Romania : Baronul PSD, fosila vie a mileniului trei
Când doi se ceartă, al treilea câștigă - De ce tace Corneliu Vadim Tudor?
PD - PNL: profilul unei aliațe mediatice
PUR, o televiziune care se vrea partid

Economie

Cât de puternice sunt băncile centrale? (III)

Autor: Dan Miheţan | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

După ce am tratat în numărul trecut problema intereselor politice din spatele activităţii băncilor centrale, ne vom ocupa acum de rolul personalităţilor aflate la conducerea acestora. Promisesem, deci, a vorbi despre asemănările şi diferenţele dintre un fost clarinetist - Alan Greenspan, Preşedintele Federal Reserve (Fed), un fost parlamentar socialist preocupat de dezarmare - Wim Duisenberg, actualul Preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) şi un pasionat de Baudelaire - Jean-Claude Trichet, viitorul Preşedinte al BCE.

Articolul integral...Idei contemporane

Ideologie, teroare, utopie - partea a II-a

Autor: Vladimir Tismăneanu | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Reflecţii ale autorului legate de apariţia cărţii "Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism - Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc", Los Angeles: University of California Press, 2003Articolul integral...


Naţionalismul astăzi
Apa - o nouă sursă de conflict în mileniul III?
Ideea socialistă la români
Nicolae Titulescu - precursor al unității europene
Istoria Minorităţilor din România : Evreii (II)
SOS: Îmbătrânirea populației

Sanatate

Legalizarea canabisului

Autor: dr. Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

De la 1 septembrie 2003, Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat consumul de canabis în scopuri medicale.

Olanda are o lungă istorie de pionierat în privința reformelor sociale, de la reglementarea de către guvern a prostituției și a vânzării de canabis în cafenele până la legalizarea eutansiei. Actuala hotărâre a fost luatăîn contextul unorpreocupăriinternaționale privind relaxarea regimului medicamentelor. În Alaska se discută intens despre o posibilă legalizare a consumului de marijuana, iar Belgia se pare că va urma în curând exemplul Olandei în ceea ce privește consumul de canabis.

Articolul integral...


Primul vaccin antigripal administrat intranazal

Tehnologie

Un pinguin cuminte

Autor: Cristian Banu | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

În lumea sistemelor de operare există o bătălie pe viaţă şi pe moarte între Windows, al gigantului Microsoft şi "lumea liberă", adică Linux. Recent Windows a fost victima unor atacuri fără precedent, care au afectat milioane de computere din întreaga lume. Viruşi şi "viermi" precum SoBig, sau MSBlaster au arătat - răutăcioşii spun că nici măcar nu era nevoie - vulnerabilitatea gigantului Microsoft. Unde a fost Linux?

Articolul integral...Mari corporatii

Nivea - motorul Beiersdorf

Autor: Cristian Banu | Publicat în numărul 8, în octombrie, 2003

Istoria Nivea începe în 1911 odată cu descoperirea Euceritului, primul emulsificator stabil. Atunci, Oskar Tropolowitz a inițiat dezvoltarea unei creme de piele pe baza acestui tip de emulsie, împreună cu Isaac Lifschutz și dermatologul Paul Unna. Astfel, în decembrie a aceluiași an avea să apară prima cremă de piele rezistentă timp îndelungat. Troplowitz a numit-o Nivea, de la cuvântul latin Nivius, care înseamnă "alb ca zăpada". Prima cutie avea un design art nouveau după gustul vremii, potrivindu-se cu imaginea tipică a femeii - fragilă, eterică, delicată.

Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: