Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

2010 – anul european de luptă pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

Uniunea Europeană a declarat anul 2010 ca fiind de luptă împotriva excluziunii sociale și a sărăciei. Este vorba mai ales despre o amplă campanile de comunicare și conștientizare care trebuie să atragă un semnal de alarmă asupra gravelor probleme sociale care persistă în societatea europeană. Aceasta se va desfășura prin acțiuni atât la Bruxelles dar mai ales în fiecare dintre statele membre. 
Articolul integral...Politica externa

Dacian Cioloș și provocările Politicii Agricole Comune

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

În ianuarie Dacian Cioloș a devenit cel mai apreciat comisar european, primind votul în unanimitate al parlamentarilor europeni. Începutul mandatului său marcat de acest triumf va trebui să fie susținut pe toată durata acestuia de echilibru și competență într-unul dintre cele mai dificile domenii economice. Sfârșitul mandatului îi poate da șansa comisarului român să bifeze o contribuția fundamantală la reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), cu efecte directe asupra României.
Articolul integral...


Statele Unite, Golful Persic și Iranul

Autor: Radu GEORGESCU | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

Situația din Iran necesită îndreptarea comunității internaționale spre o soluție diplomatică cu o solidă componentă regională, iar dosarul nuclear nu poate fi rezolvat dacă Iranul nu va fi intgerat în rețeaua relațiilor internaționale. Un rol cheie în atingerea unui compromis îl pot avea statele membre ale Consiliului pentru Cooperare din Golf ce sunt direct interesate în menținerea unui climat de securitate la nivel regional.
Articolul integral...


Opoziția rusă, electoratul și laurii ofiliți ai dizidenței

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

  La jumătatea lui martie, în 76 din cele 87 regiuni ale Federației Ruse populația a fost chemată la urne pentru a-și decide autoritățile locale. Deși nu a mai constituit pentru nimeni o surpriză procentul majoritar obținut de partidul premierului Vladimir Putin, aceste alegeri (considerate ca fiind un test de popularitate pentru partidul de guvernământ Rusia Unită, pe fondul creșterii șomajului și a prețurilor la utilități) au furnizat și surprize.
Articolul integral...Interviu

Interviu cu Nicolae Dabija, redactor-șef al revistei „Literatura și Arta”:

Autor: Constantin PREDA | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

 „PUTIN S-A PLÂNS UNOR CONSILIERI CĂ SE VEDE MAI DES CU VORONIN DECÂT CU SOȚIA SA”

Domnule Nicolae Dabija, prin 2003, pare-mi-se, ați publicat un pamflet de neuitat la adresa lui V. Voronin. Pamfletul, intitulat „Lupii – paznici la stână”, a apărut în săptămânalul „Literatura și Arta” (de la Chișinău), al cărui redactor-șef sunteți.

Articolul integral...Politica interna

Despre pensii cu echilibru analitic (I)

Autor: Andreea PAUL (VASS) | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

Superficialitatea dezbaterilor publice actuale condamna partea buna a politicii publice propuse in domeniu pensiilor, dar conserva lipsa de viziune si clientelismul diriguitorilor care pana acum au creat un sistem plin de dezavantajati cu pensii mici si foarte putini privilegiati cu pensii nejustificate.
Articolul integral...Idei contemporane

Traficantii de istorie sau criza mondiala a capitalismului (I)

Autor: Nina GEORGESCU | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

In conditiile actualei crize a Capitalismului izbucnita in 2008 in SUA si generalizata cu rapiditate pe plan mondial , problema principala a majoritatii popoarelor lumii este salvarea supravietuirii fiintei umane care este amenintata de ascutirea inegalitatilor economico-sociale si politice specifice sistemului social-economic capitalist.Articolul integral...


Trafiquants d

Autor: Nina GEORGESCU | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

Dans les conditions de l’actuelle crise du Capitalisme eclatee en 2008 aux Etats-Unis et generalisee rapidement sur le plan mondial ,  le probleme de la majorite des peuples du monde est la sauvegarde de la survie  de l’etre humain qui est menace par l’aggravation des inegalites economiques , sociales et politiques specifiques au systeme social economique capitaliste.Articolul integral...English

Russian opposition, the voters and wilted laurels of dissidence

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 71, în martie, 2010

 In mid-March, in 76 of the 87 regions of the Russian Federation, population was called to the polls to decide their local authorities. Although the victory obtained of Prime Minister Vladimir Putin’s party no longer a surprise, this election (considered as a test of popularity for the ruling party United Russia, amid rising unemployment and utility prices) provided and surprises. Of that noted the victory in Irkutsk of the candidate supported by the Communist Party.
Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: