Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Nașterea Partidului Corporatist Român

Autor: Andrei ȚĂRANU | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

Anul 2009 a fost anul electoral cel mai dens și mai dur din România de după 19990. Și asta pentru că în acest an pur și simplu s-a încheiat o etapă și un model de societate și se pun bazele alteia, pe care acum doar o bănuim fără însă să o vedem și să o înțelgem foarte clar. Într-un fel, democrația românească a atins majoratul.
Articolul integral...Politica externa

Ideea în istoria Rusiei

Autor: Laurențiu CONSTANTINIU | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

La ultimul Congres internațional de istorie, care a avut loc înainte de cel de-al doilea război mondial, la Zürich, în 1938, marele istoric român, Nicolae Iorga, a făcut cunoscută teoria privind rolul permanențelor în istorie. În viziunea sa, permanențele istoriei sunt pâmântul, rasa – dar nu în sens rasist, ci de neam/popor – și ideea, ele reprezentând constante ale procesului istoric.
Articolul integral...


Caucazul de Nord – politica de forță sau cea de mediere ?

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

La douăzeci de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, Caucazul de Nord pare mai mult ca oricând un teritoriu al nimănui. Exacerbarea tendințelor separatiste însoțite de conflictele inter-etnice și creșterea indicelui de islamizare au făcut ca în Cecenia, Ingușeția și Daghestan atentatele, răpirile, asasinatele să facă parte din agenda fiecărei zile.Articolul integral...


Tratatul de la Lisabona – un nou început pentru Uniunea Europeană

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

La sfârșitul lui decembrie 2009 a intrat în vigoare documentul poate cel mai important al Uniunii Europene care îi ținea de trei ani în suspans pe euroentuziaști. Respingerea Tratatului de la Lisabona în primul referendum din Irlanda, amânările din Cehia și Polonia păreau să îi rezerve o soartă similară cu cea a Constituției Europene. Și totuși nu. De anul acesta proiectul european are un instrument oficial pe baza căruia să continue să de dezvolte în viitor.
Articolul integral...


Republica Moldova și România- regăsirea dialogului necesar

Autor: Ionuț GAIDĂU | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

După o lungă perioadă de divergențe la nivel diplomatic, Republica Moldova și România au adoptat calea dialogului constructiv. Insuccesul comuniștilor moldoveni la ultimele alegeri parlamentare (din 29 iulie 2009) și efortul noii conduceri de la Chișinău de a se apropia de București și de Bruxelles au constituit cei mai importanți factori ce au dus la apariția acestuia.Articolul integral...Interviu

Convorbiri cu Mircea Malița

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

Domnul academician Mircea Malița a publicat de curând o carte de eseuri, foarte interesante, care oferă răspunsuri și puncte de vedere inedite și realiste la cauzele și  problemele lumii contemporane. Cartea are darul de a pune „la locul lor” cuvintele și conceptele pe care le auzim aproape zilnic în  mass media într-un stil foarte atractiv. Dacă ar trebui să descriu într-un singur cuvânt această carte aș spune „excelentă”. 
Articolul integral...


Interviu cu Vladislav Inozemtsev

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

 Potrivit reputatului economist rus Vladislav Inozemtsev:
„Din punct de vedere economic, 2010 va fi pentru Rusia un an pierdut”.

- Domnule Vladislav Inozemtsev, deoarece contabilizăm încă pierderile aduse de criză anul trecut și facem planuri pentru 2010, vă rog să ne spuneți cum se prevede viitorul an pentru Rusia ? Desigur, va fi un an greu (ca pentru majoritatea țărilor). Dar care sunt perspectivele concrete din punct de vedere economic ?

Articolul integral...Politica interna

PSD la momentul marilor decizii

Autor: Mihaela ENACHE | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

Evoluția PSD după alegerile prezidențiale reprezintă una dintre cele mai actuale evenimente politice și un veritabil subiect de dezbatere națională. Așa cum era de așteptat, eșecul lui Mircea Geoană și a PSD la scrutinul din decembrie 2009 au redeschis problema unei noi reforme a partidului care să vizeze deopotrivă o schimbare de leadership și o revizuire doctrinară.
Articolul integral...English

Interview with Vladislav Inozemtsev

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 70, în februarie, 2010

 According to renowned Russian economist Vladislav Inozemtsev:
”In economic terms, for Russia - 2010 will be a lost year”

- Mr. Inozemtsev, please tell us how to predict the new year 2010 for Russia ? Of course, it will be a difficult year (as for most countries). But what does this mean from an economic perspective ?

Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: