Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Ce a adus „votul uninominal”?

Autor: Daniel BUTI | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

      Am ales uninominal, iar efectele ofensivei imagologice ce a însoțit adoptarea noii legi electorale nu au întârziat să apară. Cum este posibil ca într-un colegiu mandatul să fie luat de candidatul situat pe poziția doua sau a treia? Cum este posibil ca un candidat cu un număr mic de voturi să intre în Parlament, iar altul ce a fost votat de mii de alegători să rămână pe dinafară? O mare injustiție a avut loc! Aceasta continuă să creadă cei care nu au înțeles că de fapt nu s-a schimbat nimic.

Articolul integral...Editorial

O nouă dimensiune a terorismului

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

Evenimentele din Mumbai, India, de la sfârșitul lunii noiembrie 2008, confirmă ideea că esența actului de teroare este de natură politică, și nu religioasă, chiar dacă doctrina, organizația sau justificarea acțiunii sunt bazate pe comandamentele și credințele unei religii.

Articolul integral...Politica externa

Hillary Clinton, noua administrație și viitorul politicii externe a SUA

Autor: Radu GEORGESCU | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

The next U.S. president will have a moment of opportunity to reintroduce America to the world and restore our leadership. Hillary Clinton în “Foreign Affairs” 2007

Articolul integral...


Idila lui Obama cu lumea
Abuzurile puterii de la Casa Albă
Șase ani la Kremlin pentru viitorul președinte al Federației Ruse
Moștenirea Patriarhului Aleksei al II-lea
Orientul Mijlociu, între semne de întrebare și așteptări
Telefonul mobil contribuie la finanțarea războiului civil din Congo
Comunitatea Statelor Independente se revigorează la Chișinău

Interviu

Vilhelm Konnander: "Efortul Rusiei pentru recunoașterea ca egală în afacerile internaționale este, în opinia mea, cel mai mare defect al politicii de la Moscova"

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

Despre politica Rusiei, democrația suverană și strategia premierului Putin, în dialog cu expertul în relații internaționale și strategii de securitate, Vilhelm Konnander

Articolul integral...Politica interna

Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

În 2007, imediat după anunțul intempestiv al unificării PD cu puciștii liberali, Mircea Cărtărescu scria:
Vă amintiți cum, și mai devreme, un personaj al lui Caragiale, nemulțumit de democrația din vremea sa, cerea „o tiranie ca-n Rusia“? Mă-ntreb dacă nu cumva, prin crearea unui mare partid în subordinea președintelui și prin tendințele acestuia de apelare directă la popor, se creează premisele unei guvernări autoritare în timpul celui de-al doilea mandat (prezumtiv) al președintelui Băsescu.
Articolul integral...


PD-L – PSD: coaliția sfârșitului lumii
Parlamentarele 2008 – o campanie inedită
Candidatul

Economie

Prin noi înșine

Autor: Mihnea GRAUR | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

  Indiferent ce dicționar folosim, criza are câteva caracteristici de netăgăduit legate indestructibil de manifestarea unor dificultăți: scăderea generală a vieții economice, șomaj ridicat, oferta depășește categoric cererea, etc. Uzual, aceasta era însoțită de exemplul marii crize din din 1929-1933. Un exemplu corect dacă ne gândim la o criză de supraproducție. Au existat și crize de subproducție, precum cea din Europa de după primul război mondial. Dar 2008 a fost doar anul în care au început să se resimtă efectele crizei, vârful va fi anul viitor, echilibrul urmând să survină abia în 2010-2011.
  
Articolul integral...


O șansă pentru România: eco-economia
De ce nu-mi este frică de criza economică?
Drumul industriei românești spre modernizare trece prin POS – CCE și POR

Idei în mers de Mircea Malita

Doamna Roosevelt (partea a doua)

Autor: acad. Mircea MALIȚA | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

I-a stat alături în suferință, dar mai ales în voința uriașă de a supraviețui. A devenit, în campania de alegeri din 1928, militantă, prezentă în lupta electorală, ținând discursuri, stabilind alianțe utile găsind vocabularul potrivit. La fel în toate campaniile lui. A fost „ochii și urechile” președintelui, scrie David Boorstin, istoricul și viitorul director al Bibliotecii Congresului (un post echivalent cu ministrul Culturii din alte țări care nu figurează în guvernul american). Citez o personalitate pe care am avut privilegiul de a o cunoaște îndeaproape, mulți ani după aceea. 
Articolul integral...Idei contemporane

Dezordinea multipolară

Autor: Timothy Garton ASH | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

După dezmembrarea Uniunii Sovietice, SUA au preluat rolul de putere supremă a lumii. Privind înapoi, acest moment a fost scurt. În calitate de cea mai mare putere a lumii, SUA au invadat Irakul – dezvăluind tuturor ideea unei lumi guvernate de puterea și principiile unei singure națiuni. Încercările de a gestiona conflicte ca cel dintre Israel și Liban se confruntă cu un labirint de relații cauză-efect între numeroase țări și agenți non-statali. În prezent, lumea se confruntă cu ascensiunea unor țări ca India și China, cu revigorarea altora (Rusia), cu tehnologii care ajută terorismul, cu diminuarea resurselor de apă și petrol, cu influența mass-media globale și cu puterea în creștere a multinaționalelor, a organizațiilor non-guvernamentale și a grupurilor religioase. Un efort coordonat și o ordine mondială sunt necesare, pentru a putea rezolva multitudinea de influențe concurente. Disputele influențelor multipolare ar putea fi temporare sau s-ar putea să anunțe un viitor sumbru, în care ne vom aminti cu nostalgie de zilele în care superputerile reușeau să păstreze stabilitatea.

Articolul integral...


2009 va fi Anul european al creativității și inovării
Efectele fundamentalismului
Știința mileniului trei
Limbi pe cale de dispariție
Nevoia unui Sistem de Management Planetar
O superputere mai puțin super
Puterea gândirii negative

Tehnologie

Microsoft, descris ca cel mai mare hacker în China

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

Abilitatea Microsoft de a combate pirateria online i-a înfuriat pe utilizatorii de internet chinezi. Noua versiune a programului anti-piratare Windows Genuine Advantage face ca background-ul de pe monitor să se înnegrească la fiecare oră dacă software-ul instalat nu trece un test de validare. Utilizatorii chinezi de internet susțin că Microsoft ar trebui să îi urmărească pe producătorii care încalcă legislația privind proprietatea intelectuală, și nu pe utilizatori. De asemenea, chinezii își exprimă îngrijorarea că firma de software le-ar putea accesa informațiile din calculatoarele personale. Microsoft argumentează că produsele contrafăcute supun consumatorii la riscul coruperii datelor și al furturilor de identitate. Securitatea înseamnă mai multe lucruri: pentru chinezi, este dreptul la intimitate și acces pe o gamă largă de site-uri; pentru Microsoft, înseamnă protejarea veniturilor și a locurilor de muncă.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Cultura învârtelii pe înțelesul tuturor

Autor: Andreea VASS | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

Motto: „Don't hide the truth. Just filter it.”

Fiecare cu talentul său, spune Nick Naylor, eroul negativ dar seducător din cinicul Thank you for smoking (Jason Reitman, 2005). Michael Jordan joacă baschet. Charles Manson ucide. Politicienii vorbesc. Adică negociază.

Articolul integral...English

Vilhelm Konnander: „Russia’s strive for recognition as an equal in international affairs is, in my view, the greatest flaw in Moscow policy”

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 62, în decembrie, 2008

About Russia’s policy, sovereign democracy and Putin strategy with expert on international relations and security, Vilhelm Konnander

Articolul integral...


A new dimension of terrorism
The Heritage of the Patriarch Aleksey II

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: