Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Obama, politica externă și România

Autor: Radu GEORGESCU | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

Preluarea ștafetei la Casa Albă de către democratul Barack Obama  dă semnalul unor mutații graduale pe scena politică mondială. Aceste modificări se vor produce lent și nu vor fi extrem de spectaculoase, însăși natura relațiilor intenționale și mai ales politica externă a SUA nu este pregătită pentru schimbări rapide. Așa cum știm din istorie schimbările rapide, fără o bază solidă de analize și perspective pot eșua lamentabil. Mandatul lui Barrack Obama marchează schimbarea, una prin pași mărunți determinată de realitățile guvernării Bush precum și de criza economică mondială.

Articolul integral...Editorial

Victoria lui Obama este evident istorică, dar schimbă ea într-adevăr lumea?

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

"Da, putem" au cântat la vestea victoriei milioane de oameni, mai ales tineri, femei necăsătorite și persoane de culoare de toate vârstele. Ei au fost soldații marii armate ale lui Barack Obama – hotărâți să demonstreze că alegerea este doar prima bătălie într-un război lung. Așa cum campania în sine a fost o amenințare la adresa status quo-ului și a intereselor financiare ale celor bogați.

Articolul integral...Politica externa

Ultimul lider sovietic vrea să revină pe scena politică

Autor: Ionuț GAIDĂU | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

Anunțul a fost făcut public de către cunoscutul om de afaceri și politician rus Aleksandr Lebedev în The New York Times la sfîrșitul lunii septembrie a.c. Deși, inițial s-a abținut de la orice comentarii, într-un interviu acordat ziaristului italian Fiammetta Cucurnia ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a recunoscut că dorește să revină pe scena politică din Rusia. Cînd se va întîmpla acest lucru? În timp ce unii analiști ruși sunt convinși că revenirea lui Gorby în politică reprezintă o himeră, alții cred că aceasta va avea loc în a treia decadă a lunii noiembrie din acest an. Cu toate că părerile sunt contradictorii, un singur lucru este clar. La Moscova viața partidelor mici este incertă, iar liberalii și social- democrații care fac parte din tabăra contestatarilor Kremlinului adună semnături și fundamentează o nouă linie ideologică pentru o nouă construcție politică.

Articolul integral...


Miracolul Taiwanez

Interviu

Potrivit analistului german F. W. Engdahl: “Nu există defel «Independența Energetică a UE»”

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

continuare din numărul precedent
Articolul integral...Politica interna

Între negocierile actuale și rezultatele de la alegerile din toamnă

Autor: Mihaela ENACHE | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

     Apropierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare a generat o serie de turbulențe  pe scena politică, în condițiile în care fiecare partid caută deja formule care să-i permită accesul la putere. O certitudine pare să fie faptul că nici una dintre formațiunile politice nu va putea forma singură guvernul. De aici o întreagă suită a declarațiilor pe tema unor posibile alianțe post-electorale care să susțină o variantă sau alta pentru viitorul guvern.
Articolul integral...


Câștigătorii alegerilor locale

Economie

Economia națională în campanie electorală

Autor: Mihnea GRAUR | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

Electoratul majoritar este unul predominant emotiv și ușor influențabil. Conform unui studiu al CURS din 2000, 70% dintre votanți nu sunt influențați ideologia partidelor. Electoratul informat ia în calcul și programele de guvernare sau, cel puțin, pilonii acestora. Latura economică continuă să preocupe intens, tocmai din acest motiv merită să studiem ofertele electorale 2008.
Articolul integral...Idei în mers de Mircea Malita

Doamna Roosevelt

Autor: acad. Mircea MALIȚA | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

  Zilele faste apar rar și pe neașteptate. Nu bănuiam că în acea zi de primăvară din 1956 voi întâlni trei nume mari ale istoriei politice. Mă aflam la New York, în calitate de consilier la prima Misiune Permanentă a României la ONU, însoțind pe ambasadorul Athanase Joja. Sosiți în martie, n-aveam încă sediu, nu sosise încă personalul. Stăteam la un hotel care privea latura nordică a Parcului Central, între Fifth Avenue, artera principală a Manhattanului și Sixth Avenue. Făceam și muncă de secretariat, băteam la mașină corespondența cu Secretariatul ONU și începusem să stabilim relații cu celelalte misiuni.Articolul integral...Idei contemporane

Camerele agricole - o “poiana a lui Iocan” sau o bună reformă administrativă

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

De trei ani Legea Camerelor Agricole pune pe jar lumea satului și Guvernul. Deși proiectul se dorește a fi unul de coeziune și solidaritate între administrația centrală și agricultori, el a creat mai multe dispute decît acorduri. Totuși, ministrul Dacian Cioloș insistă ca acesta să fie aprobată  până la finalul mandatului acestui Guvern fie ca Lege de către Parlament fie prin Ordonanță de urgență.

Articolul integral...


De ce sunt evreii atât de puternici?

English

According to German Analyst F.W. Engdahl: There is no such thing as 'EU Energy Independence'

Autor: Gabriela IONIȚĂ | Publicat în numărul 61, în noiembrie, 2008

F. William Engdahl, is a famous economist and writer, author of the best-selling book on oil and geopolitics, "A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order", which has been translated into French, Arabic, Korean, German, Croatian and Turkish. In 2007, he completed "Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of GMO". He has written on issues of political economy, geopolitics, energy, Worl Trade Organization (WTO), Internațional Monetary Fund (IMF), for more than 30 years, beginning with the first oil shock and world grain crisis in the early 1970s. He currently lives in Germany and in addition to writing regularly on issues of economics, energy and international affairs, is active as a consulting geopolitical risk economist. In this fall is expected publication of the new book "Entire Dominate Spectru: Plans Geopolitice Backs Raising the Global Military Force to Washington".

Articolul integral...


The Taiwanese Miracle

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: