Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

"Axa" Washington-București-Moscova

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Traian BăsescuLa începutul mandatului său în 2005, președintele Traian Băsescu a plasat Bucureștiul pe o axă fictivă alături de Washington și Londra. Dincolo de conotația sumbră a termenului de „axă” (Axa Roma-Berlin-Tokyo), conceptul în sine este lipsit de temei în absența unor aranjamente juridice trilaterale sau cel puțin bilaterale propriu-zise care să fundamenteze crearea și funcționarea unei alianțe militare.

Articolul integral...



Editorial

Dinastia președinților

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Vladimir Putin și Dimitri MedvedevAlegerile prezidențiale din 2 martie l-au adus la șefia Kremlinului pe Dimitri Medvedev, al treilea președinte al Rusiei după căderea blocului comunist. Alegerile democratice din Rusia, cu vot liber exprimat, nu au produs emoții nici unui candidat. Câștigătorul scrutinului era cunoscut dinainte să înceapă competiția. Sondajele îl indicau pe Medvedev cu un procent de peste 65 la sută; nu se știa care va fi procentul prezenței la vot, dar asta oricum nu prea conta atâta timp cât legitimitatea la Kremlin este dată de reco­mandarea președintelui încă în exercițiu și scrutinul este doar o chestiune formală.

Articolul integral...



Politica externa

Răscrucea NATO de la București

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Afișul oficial al summitului NATOLa începutul lui aprilie, membrii NATO se vor reuni la București pentru un summit istoric, spun unii. Pentru unul de criză, spun alții. Cert este că va fi un summit foarte important pentru Alianța Nord-Atlantică. Unul la care în premieră va participa și țarul de la Kremlin, Vladimir Putin, care tocmai a lăsat sceptrul prezidențial pentru cel de premier.

Articolul integral...


Independența Kosovo și cutia Pandorei
Noua criză balcanică și România
Strategia Rusiei pentru Serbia
Alegerile prezidențiale din Rusia: favorit clar, viitor incert!
Războiul de trei trilioane de dolari
Adevărata agendă a lui El Baradei
Ce înseamnă demisia lui Castro pentru Cuba?

Interviu

"Arhivele PCR reprezintă în continuare o miză publică" - Interviu cu Dorin Dobrincu

Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Dorin DobrincuDorin Dobrincu este director general al Arhivelor Naționale ale României din luna iulie 2007. Profesor asociat la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași și cercetător la Institutul „A.D. Xenopol”, Dorin Dobrincu s-a confruntat adesea cu dificultățile cauzate de birocrația și de interesele nelegitime ale conducătorilor, de a pătrunde în Arhivele Naționale ale României. De aceea, primul lucru pe care l-a făcut o dată ce a preluat conducerea Arhivelor a fost să acorde accesul liber și nediscriminatoriu la toate documentele și în primul rând la cele ale Partidului Comunist Român.

Articolul integral...


Punctele slabe ale României în drumul spre o economie performantă - Interviu cu Wilfried H. Lang

Politica interna

PNL ca avangardă politică

Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Călin Popescu Tăriceanu și Traian BăsescuÎn ultimii trei ani, PNL a luat o serie de decizii politice importante, care au schimbat locul său pe scena politică. Dintre acestea, opoziția față de organizarea alegerilor anticipate (2005) și scoaterea de la guvernare a PD (2007) reprezintă momentele-cheie de raportare. În prezent, PNL conduce, împreună cu UDMR, un guvern minoritar, susținut parlamentar de aproape toate forțele politice, cu excepția PD-L. Guvernul Tăriceanu are o majoritate transpartinică în chestiuni fundamentale, cum este propria existență, și majorități politice conjuncturale, în funcție de problematica supusă legiferării.

Articolul integral...


Victoria lui Adrian Năstase
Permutări și regrupări

Economie

Criză economică sau încetinire a creșterii?

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Mugur IsărescuSituația dificilă de pe piețele financiare în special face multă lume să vorbească despre o criză economică, evident, fără precedent. Nu aș vrea acum să intru în futile dezbateri semantice, însă mă întreb dacă nu cumva o situație în care economia mondială va înregistra o creștere de 4 procente per ansamblu, iar “lupii tineri” pot spera chiar la creșteri de două cifre poate fi caracterizată drept criză, indiferent de sensul pe care îl atribuim acestui cuvânt.

Articolul integral...


Cine nu știe să piardă?
Când devenim ostaticii unei piețe libere?
Dispersia prețurilor pe piața internă unică încotro?
Brandurile rurale și dezvoltarea locală în România
Salubrizarea județelor, între vorbe și realitate
Labirintul economiei subterane

Idei în mers de Mircea Malita

Kissinger

Autor: Acad. Mircea MALIȚA | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Kissinger„De vreme ce cantitatea de informații disponibile tinde să fie mai mare decât capacitatea de a o evalua, s-a deschis o prăpastie între informație și cunoaștere și, chiar mai mult, între cunoaștere și înțelepciune”, scrie Kissinger în cartea sa care are subtitlul „Către diplomația secolului XXI”. Să-l privim în lumina celor trei categorii între care face distincții nete.

Articolul integral...



Idei contemporane

Bătălia pentru democrație

Autor: Anton CARAGEA | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

În perioada 22-28 ianuarie, la Taipei, a avut loc Forumul Global al Noilor Democrații, reunind marile personalități politice ale timpului nostru în suținerea democrației și a evoluției popoarelor către dreptul de a-și stăpâni destinele și de a fi stăpâne la ele acasă.

Articolul integral...


Ce se poate face pentru prevederea 2%
Constituție și dialog politic
Islamismul ca ideologie
Cel mai important român din politica americană

Sanatate

Eutanasia, demitizată

Autor: Dr Valentin IFTENIE, dr. Tudorel BUTOI | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

EutanasieDreptul cel mai de preț al omului, esențial pentru însăși existența societății umane, inclus în categoria drepturilor fundamentale, a inviolabilităților, este dreptul la viață. Pe cât posibil la o viață decentă și, de ce nu, confortabilă.

Articolul integral...


Supermicrobul mâncător de arsenic promite un viitor mai curat
O picătură de sânge poate prezice bolile viitoare
Călătoria în timp

Tehnologie

Piața telecom – premise și evoluții

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Telefonie mobilăMedia lunară a traficului de voce originat de către un utilizator al serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 8 minute, ajungând la o oră și 23 de minute, datorită unei rate semestriale de creștere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de creștere a numărului de utilizatori (+12%).

Articolul integral...



Ultimul cuvânt

Despre a trăi în România

Autor: Diana ILIESCU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

„Lasă, bei, ușile să se-nchidă, lasă, bei, ușile!!”, acesta era mesajul la microfon al conductorului unui metrou acum câteva zile când mă întorceam de la serviciu. Un astfel de mesaj comic îți înveselește ziua? Sau te întristează impolitețea și barbarismul? Nu se știe. România este țara tuturor posibilităților...

Articolul integral...



English

PNL as political vanguard

Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008

Călin Popescu Tăriceanu și Traian BăsescuOver the past three years, the National Liberal Party (PNL) has made a number of major political decisions that have changed its place in the political arena. The landmarks are its opposition to organising snap elections (2005) and taking the Democratic Party (PD) out of the government (2007). Today, PNL heads a minority government (jointly with UDMR), which is backed by most political forces in Parliament except for PD-L. The Tăriceanu Cabinet has cross-party support on key issues such as its very existence, and variable political support on specific legislation.

Articolul integral...


Adrian Năstase’s victory

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: