Navigare
Numerele anterioare
2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,Lunile anterioare
Autor
Cover story
"Axa" Washington-București-Moscova
Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
La începutul mandatului său în 2005, președintele Traian Băsescu a plasat Bucureștiul pe o axă fictivă alături de Washington și Londra. Dincolo de conotația sumbră a termenului de „axă” (Axa Roma-Berlin-Tokyo), conceptul în sine este lipsit de temei în absența unor aranjamente juridice trilaterale sau cel puțin bilaterale propriu-zise care să fundamenteze crearea și funcționarea unei alianțe militare.
Editorial
Dinastia președinților
Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
Alegerile prezidențiale din 2 martie l-au adus la șefia Kremlinului pe Dimitri Medvedev, al treilea președinte al Rusiei după căderea blocului comunist. Alegerile democratice din Rusia, cu vot liber exprimat, nu au produs emoții nici unui candidat. Câștigătorul scrutinului era cunoscut dinainte să înceapă competiția. Sondajele îl indicau pe Medvedev cu un procent de peste 65 la sută; nu se știa care va fi procentul prezenței la vot, dar asta oricum nu prea conta atâta timp cât legitimitatea la Kremlin este dată de recomandarea președintelui încă în exercițiu și scrutinul este doar o chestiune formală.
Politica externa
Răscrucea NATO de la București
Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
La începutul lui aprilie, membrii NATO se vor reuni la București pentru un summit istoric, spun unii. Pentru unul de criză, spun alții. Cert este că va fi un summit foarte important pentru Alianța Nord-Atlantică. Unul la care în premieră va participa și țarul de la Kremlin, Vladimir Putin, care tocmai a lăsat sceptrul prezidențial pentru cel de premier.
Independența Kosovo și cutia Pandorei
Noua criză balcanică și România
Strategia Rusiei pentru Serbia
Alegerile prezidențiale din Rusia: favorit clar, viitor incert!
Războiul de trei trilioane de dolari
Adevărata agendă a lui El Baradei
Ce înseamnă demisia lui Castro pentru Cuba?
Interviu
"Arhivele PCR reprezintă în continuare o miză publică" - Interviu cu Dorin Dobrincu
Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
Dorin Dobrincu este director general al Arhivelor Naționale ale României din luna iulie 2007. Profesor asociat la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași și cercetător la Institutul „A.D. Xenopol”, Dorin Dobrincu s-a confruntat adesea cu dificultățile cauzate de birocrația și de interesele nelegitime ale conducătorilor, de a pătrunde în Arhivele Naționale ale României. De aceea, primul lucru pe care l-a făcut o dată ce a preluat conducerea Arhivelor a fost să acorde accesul liber și nediscriminatoriu la toate documentele și în primul rând la cele ale Partidului Comunist Român.
Punctele slabe ale României în drumul spre o economie performantă - Interviu cu Wilfried H. Lang
Politica interna
PNL ca avangardă politică
Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
În ultimii trei ani, PNL a luat o serie de decizii politice importante, care au schimbat locul său pe scena politică. Dintre acestea, opoziția față de organizarea alegerilor anticipate (2005) și scoaterea de la guvernare a PD (2007) reprezintă momentele-cheie de raportare. În prezent, PNL conduce, împreună cu UDMR, un guvern minoritar, susținut parlamentar de aproape toate forțele politice, cu excepția PD-L. Guvernul Tăriceanu are o majoritate transpartinică în chestiuni fundamentale, cum este propria existență, și majorități politice conjuncturale, în funcție de problematica supusă legiferării.
Victoria lui Adrian Năstase
Permutări și regrupări
Economie
Criză economică sau încetinire a creșterii?
Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
Situația dificilă de pe piețele financiare în special face multă lume să vorbească despre o criză economică, evident, fără precedent. Nu aș vrea acum să intru în futile dezbateri semantice, însă mă întreb dacă nu cumva o situație în care economia mondială va înregistra o creștere de 4 procente per ansamblu, iar “lupii tineri” pot spera chiar la creșteri de două cifre poate fi caracterizată drept criză, indiferent de sensul pe care îl atribuim acestui cuvânt.
Cine nu știe să piardă?
Când devenim ostaticii unei piețe libere?
Dispersia prețurilor pe piața internă unică încotro?
Brandurile rurale și dezvoltarea locală în România
Salubrizarea județelor, între vorbe și realitate
Labirintul economiei subterane
Idei în mers de Mircea Malita
Kissinger
Autor: Acad. Mircea MALIȚA | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
„De vreme ce cantitatea de informații disponibile tinde să fie mai mare decât capacitatea de a o evalua, s-a deschis o prăpastie între informație și cunoaștere și, chiar mai mult, între cunoaștere și înțelepciune”, scrie Kissinger în cartea sa care are subtitlul „Către diplomația secolului XXI”. Să-l privim în lumina celor trei categorii între care face distincții nete.
Idei contemporane
Bătălia pentru democrație
Autor: Anton CARAGEA | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
În perioada 22-28 ianuarie, la Taipei, a avut loc Forumul Global al Noilor Democrații, reunind marile personalități politice ale timpului nostru în suținerea democrației și a evoluției popoarelor către dreptul de a-și stăpâni destinele și de a fi stăpâne la ele acasă.
Articolul integral...Ce se poate face pentru prevederea 2%
Constituție și dialog politic
Islamismul ca ideologie
Cel mai important român din politica americană
Sanatate
Eutanasia, demitizată
Autor: Dr Valentin IFTENIE, dr. Tudorel BUTOI | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
Dreptul cel mai de preț al omului, esențial pentru însăși existența societății umane, inclus în categoria drepturilor fundamentale, a inviolabilităților, este dreptul la viață. Pe cât posibil la o viață decentă și, de ce nu, confortabilă.
Supermicrobul mâncător de arsenic promite un viitor mai curat
O picătură de sânge poate prezice bolile viitoare
Călătoria în timp
Tehnologie
Piața telecom – premise și evoluții
Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
Media lunară a traficului de voce originat de către un utilizator al serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 8 minute, ajungând la o oră și 23 de minute, datorită unei rate semestriale de creștere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de creștere a numărului de utilizatori (+12%).
Ultimul cuvânt
Despre a trăi în România
Autor: Diana ILIESCU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
„Lasă, bei, ușile să se-nchidă, lasă, bei, ușile!!”, acesta era mesajul la microfon al conductorului unui metrou acum câteva zile când mă întorceam de la serviciu. Un astfel de mesaj comic îți înveselește ziua? Sau te întristează impolitețea și barbarismul? Nu se știe. România este țara tuturor posibilităților...
Articolul integral...English
PNL as political vanguard
Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 54, în martie, 2008
Over the past three years, the National Liberal Party (PNL) has made a number of major political decisions that have changed its place in the political arena. The landmarks are its opposition to organising snap elections (2005) and taking the Democratic Party (PD) out of the government (2007). Today, PNL heads a minority government (jointly with UDMR), which is backed by most political forces in Parliament except for PD-L. The Tăriceanu Cabinet has cross-party support on key issues such as its very existence, and variable political support on specific legislation.
Adrian Năstase’s victory
Număr curent

Semnal editorial

Revolutia din decembrie 89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate. Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009 În volumul de eseuri Mintea cea socotitoare, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului. Eseurile sunt structurate pe patru parti - Mintea senina, Metaforele mintii, Mintea învolburata si Privind înainte. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.


Această carte de poezie este seismograful de mare sensibilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deopotrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMUSEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nedegradabile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale românului? Vibrația versurilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului paradoxal n-au efect distructiv asupra tonusului moral al cititorului, ci produc neliniștea cea bună, cum ar spune Sfinții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fiziologie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, o inimă din ceruri, cum ar spune poetul latin. Căci, în această inimă din ceruri, există lacrimi deopotrivă pentru românul umilit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui război-viață, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)