Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Ce se întâmplă cu președintele

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

După referendum, s-a întâmplat ceva cu președintele, deoarece o ține din gafă în gafă și, chiar dacă majoritatea presei îl acoperă încă, așa cum s-a întâmplat recent la seria de prestații catastrofale în relația cu Rusia și președintele Putin, aceste gafe răzbat în cele din urmă. Câte dintre ele se vor regăsi la alegeri?

 

Articolul integral...Editorial

O dilemă în domeniul securității

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

lang=EN-US>În ultimele săptămâni, Rusia și-a exprimat preocuparea privind amplasarea de câtre SUA a 10 dispozitive de interceptare a rachetelor în Polonia și a unui radar anti-rachetă în Republica Cehă.

Articolul integral...Politica externa

Sursele nervozității Kremlinului

Autor: Krasimir PETROV | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

lang=EN-US>Nu doar succesiunea la conducerea Rusiei crează nervozitate la Kremlin ci și o serie de probleme sociale și economicecare ar putea fi generate de reformele structurale sabotate, înghețate sau chiar complet abandonate, neglijarea „capitalului uman” și deteriorarea infrastructurii industriale învechite. Camuflate de profiturile din pentrol și trecute cu vederea de mass media renaționalizate sau intimidate, aceste bombe politice cu ceas ticăie tot mai tare.

Articolul integral...


Cine îi va succeed lui Putin?
Independența Kosovo – pro și contra
SUA ignoră Taiwanul
Morișca republicană oferă iluzii

Politica interna

PSD, barca fară vâslași

Autor: Radu GEORGESCU | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

lang=EN-US>Campania lang=EN-US> de demitere a presedintelui Basescu a readus in centrul atentiei eforturile, pana la un punct disperate, principalului partid de opozitie PSD de a reveni in prim-planul scenei politice de la Bucuresti.

Articolul integral...Economie

Nimeni nu învață din greșeli

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

lang=EN-US>Atunci când vezi felul în care <%Argentina își administrează în ultimul timp politicile privind cursul valutar și inflația, îți amintești de caracterizarea făcută acum câțiva ani de renumitul economist de la MIT Rudi Dornbusch, pentru Banca Națională a Mexicului. El observa că greșelile făcute de guvernatorii băncii sunt scuzabile. În fond, toți suntem oameni. Dar ceea ce nu înțelegea era cum pot face oamenii aceleași greșeli de fiecare dată.

Articolul integral...


De ce banca centrală a ajutat Coreea de Nord să spele bani?
Se va modifica Legea Sarbanes-Oxley?

Idei contemporane

Pax Americana realitate?

Autor: Radu GEORGESCU | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">O serie de dezbateri importante au avut si au loc in Statele Unite ale Americii privind orientarea diplomatiei americane si viitorul politicilor de securitate. Aceste dezbateri au avut in centrul lor pozitia adoptata de neoconservatorii americani, iar ideile principale avute in vedere se refera la necesitatea adoptarii unei politici interventioniste a SUA; acest tip de constructie a politicii externe a fost mereu privit ca un wilsonianism mai radical. Articolul integral...Ultimul cuvânt

Despre apocalipsă și liberalism

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 49, în iulie, 2007

Apocalipsa care va lovi economia românească în cel mai scurt timp este majorarea pensiilor. Cei 50-60 de lei dați în plus amărâților de pensionari agricoli și poate 200 la ceilalți vor lovi năpraznic economia românească, vor ridica la ceruri inflația, vor crește deficitul bugetar (se știe că că pensionarii folosesc numai bunuri de import), vor „înegri” salariile mari, vor crește economia subterană, vor contribui la încălzirea globală... Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: