Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Limitele puterii PD

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

Începutul lui decembrie a marcat momentul în care Partidul Democrat și-a atins limitele puterii. Marți era pe cai mari, marele câștigător al împărțelii de după plecarea conservatorilor de la guvernare, miercuri rămăseseră cu buza umflată și au trebuit să se mulțumească să-și împartă firimiturile cu UDMR-ul. Ce s-a întâmplat?

Articolul integral...Politica externa

Instabilitatea politică din Europa Centrală – un semnal de alarmă pentru România

Autor: Mihaela ENACHE | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

lang=EN-US>Evenimentele care s-au succedat style="mso-ansi-language: RO">în ultimii doi ani în Polonia, Cehia, Ungaria și care au condus la o vizibilă instabilitate politică în această zonă ar putea să reprezinte un avertisment pentru România în legătură cu modul în care ar putea evolua mediul politic după integrarea în Uniune. În fapt, nu este obligatoriu ca România să parcurgă același traseu, deși riscul apariției unei crize politice se află în strânsă corelație cu procesul de pregătire a aderării, cu exigențele pe care le presupune acesta.

Articolul integral...


În Kosovo zarurile au fost aruncate
Occident vs. Islam: globalizarea războiului sau a păcii?
Ungaria – spulberarea unui mit

Interviu

Interviu în exclusivitate pentru "CADRAN POLITIC" cu domnul DIRK RÜTZE, director general al CAMEREI DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE ROMÂNO-GERMANĂ

Autor: Alex TISMANA | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

style="mso-ansi-language: RO">Camera de Comerț Româno-Germană face parte din rețeaua Camerelor de Comerț germane din străinătate (AHK). Recunoscute de economia germană, fiind partenere ale Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK), AHK-urile sunt reprezentate în peste 80 de țări, având circa 1300 de angajați. Prin serviciile oferite, Camerele de Comerț germane din străinătate contribuie la susținerea firmelor mici și mijlocii, în special în domeniul achizițiilor și al vânzării de produse și servicii.

Articolul integral...


AUSTRIECII AR PUTEA SĂ IA LECȚII DE LA GUVERNUL TĂRICEANU
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ „APELE ROMÂNE”, ÎNTRE REALIZĂRI ȘI PROIECTE DE VIITOR

Politica interna

Gâlceava liberalilor – în folosul PD

Autor: Dan BARBU | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

style="mso-ansi-language: RO">Liberalii și democrații au plecat la drum în 2004, în interiorul Alianței „Dreptate și Adevăr”, de pe poziții de paritate. Poate chiar cu un avantaj din partea liberalilor. După doi ani de guvernare, PNL și PD nu mai încap în aceeași teacă și anunță un divorț iminent. Între timp, raportul de forțe s-a schimbat radical în favoarea democraților, care acum anunță că sunt tentați să participe separat la alegerile pentru Parlamentul European. Ce s-a întâmplat în ultima vreme și a determinat o asemenea situație? Este Partidul Democrat principalul beneficiar al disputelor și greșelilor liberalilor? Unde se va ajunge cu o asemenea situație? Aceste întrebări deschid calea înțelegerii situației în care se află Alianța PNL-PD.

Articolul integral...


Surpriza PNL pentru Băsescu: EMIL CONSTANTINESCU
Congresul PSD – eveniment cu final așteptat?
Unguri vs români

Economie

Sistemul bancar și acordul BASEL II

Idei contemporane

Cercetare, dezvoltare și inovare: realități românești față în față cu perspectivele europene

Autor: Andreea VASS | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: RO; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-language: AR-SA">Ne desparte mai puțin de o lună de evenimentul crucial al intrării României în Uniunea Europeană. Drumul la care ne angajăm cu toții, începând cu 1 ianuarie 2007, presupune de fapt alinierea la un model politic, economic și social competitiv. Succesul integrării ține, prin urmare, de deprinderea reflexelor de interoperabilitate cu instituțiile europene. Mai mult ca oricând însă, el ține de provocarea creșterii competitivității fiecărui individ și companie în parte în condițiile europene cu standarde ridicate de productivitate, eficiență și nivel de trai.

Articolul integral...


Experiențe europene privind recrutarea și formarea personalului din administrația publică locală
Parlamentul European

Ultimul cuvânt

Bu-Bu-vigneta

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

Plictisindu-se, probabil, la primărie, Adriean Videanu revine la ideea lui mai veche cu Buvigneta, adică acea taxă care trebuie plătită obligatoriu de cei care doresc să treacă "prin centru". Adică, de toată lumea.
Articolul integral...Politici regionale

Ceasul regionalizării ticăie în partidele politice

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 43, în decembrie, 2006

Formarea unor grupuri regionale pe baza intereselor comune ale politicienilor din anumite zone ale României a devenit o modă în toate formațiunile politice. Acest fenomen este extrem de vizibil în Transilvania. Grupurile formale sau informale din interiorul partidelor urmăresc să conserve puterea unora dintre lideri sau să le ofere acestora forță în negocierile cu conducerea centrală a formațiunilor. Succesul acestui tip de a face politică poate fi explicat și prin faptul că unui președinte de partid îi este mai ușor să negocieze cu un singur lider regional decât cu 10 lideri județeni, ale căror interese pot exprima uneori rivalitățile locale, de genul celor dintre Timișoara și Arad sau dintre Sibiu și Brașov.

Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: