Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

PNL și democrația internă

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

Gestul PNL de a exclude din partid doi foști președinți a fost analizată în fel și chip de către     mass-media. Majoritatea opiniilor au fost negative. Vezi, Doamne, în acest fel este încălcată democrația de partid. Vreo câțiva analiști au catadicsit totuși să admită că, poate, e o idee bună (dar pe termen scurt, să nu cumva ca liberalii să și-o ia în cap). Articolul integral...Editorial

"Uniunea Federativă de Dreapta"

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-language: RO; mso-bidi-language: AR-SA">Se dă următoarea situație: angajații X, Y și Z sunt concediați de firma A. În loc să-și caute un nou loc de muncă, respectivii anunță că au un plan de relansare a firmei A de la faliment, asta deși situațiile financiare ale firmei sunt departe de așa ceva. Nu-i așa că e o situație mai degrabă jenantă? Nu i-ați privi pe respectivii mai degrabă cu milă? Atunci, care mai este rostul circului mediatic stârnit de Stolojan și prietenii săi? Articolul integral...Politica externa

UE se pregătește să reia bătălia pentru legea brevetelor

Autor: Victor MAIER | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

Comisarul european Charlie McCreevy a prezentat, în luna septembrie, în Parlamentul European planurile legate de politica privind brevetele. Dar sprijinul său pentru o lege europeană unitară a patentelor este deja contestat. 

Articolul integral...


Aliați cu SUA, dar dependenți de Rusia
Budapesta sub asediu
Turcia: cea mai bună alegere pentru conducerea forței internaționale din Liban
Bush și Lincoln
Arma nucleară iraniană, aproape o certitudine
Jocul Papei de-a islamul
Noi provocări de securitate în Sud-Estul Europei
Cealaltă față a Siberiei
China, țara cu cea mai rapidă dezvoltare
Aliați pentru resurse
Îmbrățișarea tainică a Israelului cu Azerbaidjanul

Interviu

DORU TODERICIU: “De la Melchior la Conrad Haas” (II) Despre cum a fost “descoperit” Manuscrisul de la Sibiu

Autor: Alexandru-Dan TODERICIU | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

O PAGINĂ INEDITĂ DE ISTORIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII ROMÂNEȘTI

Articolul integral...Politica interna

Autonomia secuilor, combustibil pentru politica radicalilor maghiari
Autonomia secuilor, combustibil pentru politica radicalilor maghiari
Autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc dă frisoane politicienilor români
Cine decide în România?
PSD – aliat sau adversar al lui Traian Băsescu?
PSD, de la partidul-stat la viitoarea „soluție imorală”
UDMR – în pragul unor noi reforme interne
Fantoma Bancorex bântuie economia noastră
Tabloidizarea politicului și apatia socială: o radiografie a presei și a puterii politice

Economie

Oficial, ne merge bine!

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

“Economia merge mai bine decât vă imaginați”, îi spunea Mugur Isărescu premierului Tăriceanu. Într-adevăr, cifrele oficiale pentru primul semestru întăresc această idee. Economia românească chiar merge bine.

Articolul integral...


Lege și dezordine
Învățământul românesc din perspectivă europeană

Idei contemporane

Câtă eficiență operațională atâta legitimitate democratică

Autor: Romeo RAICU | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

Neîncrederea și prezumția de vinovăție pot eroda orice tip de relație socială. Cu atât mai mult raportul delicat dintre cei doi termeni instituționali asupra cărora ne concentrăm acum: serviciile de informații și comisiile îndrituite să le supravegheze funcționarea democratică. Ne propunem să reevaluăm formula: cu cât serviciile au mai multe atribuții, în numele eficienței operaționale, cu atât mai puțin democratic vor funcționa.

Articolul integral...


Institutul Național de Administrație
Deconspirarea, între transparență și moralitatea bunului simț
Noul model de euro-administrație și dezvoltarea regională a României

Sanatate

Afecțiuni ale inimii

Autor: dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

Aceia dintre noi care se bucură de o inimă sănătoasă nu conștientizează cât sunt de norocoși decât atunci când vreun apropiat se confruntă cu o afecțiune cardiovasculară severă. Inima este motorul vieții și trebuie tratată ca atare.

Articolul integral...Tehnologie

Securitatea informațiilor

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

Securitatea informației nu mai trebuie tratată doar din punct de vedere tehnic, ea trebuie inclusă în managementul companiei. Securitatea informației poate fi pusă la încercare de viruși, acces neautorizat, procesarea neadecvată de către angajații companiei (așa-numitele erori umane), defecțiuni sau dezastre naturale ce au ca rezultat oprirea sau defectarea echipamentelor IT.

Articolul integral...English

PNL and internal democracy

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 42, în octombrie, 2006

PNL’s plans to expel two former party presidents have given rise to all sorts of scenarios in the media. Most opinions have been negative. Allegedly this comes against party democracy principles. A handful of analysts eventually bothered to agree that it might turn out a good idea (but only in the short run, so PNL should not rest on its laurels).

Articolul integral...


Szeckler autonomy fuels Magyar hardliners’ politics

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: