Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Principiul dominoului...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

Principalul merit al actualei guvernări îl constituie dislocarea unora dintre „cărămizile” sistemului ticăloșit comunisto-securist, care a confiscat România și o spoliază de mai bine de 16 ani. Doar atât este suficient, mai departe o vor face ei singuri.

Articolul integral...Editorial

Desecretizarea și dislocarea sistemului comunisto-securist

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

Guvernarea portocalie are în palmares câteva acțiuni menite să disloce sistemul comunisto-securist metamorfozat după puciul KGB-ist din decembrie 1989 în politicieni, „baroni locali și centrali”, “miliardari de carton” ș.a. Regimurile iliesciene conduse după zicala “La vremuri noi, tot noi” au spoliat țara prin legi strâmbe date numai în avantajul “clasei conducătoare” care a avut ca singur scop propria îmbogățire prin “economia de piață pe banii statului” și protecția lor și a propriilor familii. Justiția este mai rea decât cea de dinainte de ’89. Atunci, dacă pe lege aveai dreptate, câștigai. Din 1990 încoace, în justiție câștigă cine are mai mulți bani sau dosare de șantaj.

Articolul integral...Politica externa

Rusia în Orientul Mijlociu

Autor: Cristina NEDELCU | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

În majoritatea publicațiilor apărute după destrămarea Uniunii Sovietice s-a răspândit ideea declinului general, în urma căruia interesele în sfera politicii externe ale Rusiei, moștenitoarea „Imperiului Sovietic”, treceau pe un plan secundar, locul principal fiind preluat de stabilitatea internă și criza economică. Fără a avea intenția de a analiza toate aspectele ipotezei expuse mai sus, căutând elemente în problemele legate de domeniile politicii interne sau în cel economic, ne vom opri numai asupra prezentării comportamentului Rusiei în Orientul Mijlociu în ultimii ani, urmărind să evidențiem câteva linii directoare care stau la baza acțiunilor sale în această zonă.

Articolul integral...


Cuba fără Fidel
Orientul Mijlociu: de la războiul de tip clasic la cel de gherilă
Arabii se tem de Iran
SUA, un partener capricios pentru Japonia

Interviu

Emil Boc, președinte al Partidului Democrat

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

În lupta împotriva corupției, cel mai important lucru care s-a realizat a fost că s-a redat instituțiilor abilitate ale statului dreptul și posibilitatea de a lupta cu adevărat împotriva corupției prin eliminarea influențelor politice din actul de justiție și implicit din procesele care vizează mica sau marea corupție.

Articolul integral...


Crin Antonescu, liderul grupului parlamentar liberal de la Camera Deputaților
DORU TODERICIU: De la Melchior la Conrad Haas (I)
Forța militară poate câștiga războiul, dar nu pacea
Dorel Fronea, directorul Direcției Regionale Vamale București

Politica interna

Manipularea temelor

Autor: Ana-Maria TĂNASE | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

Subiectul desecretizării dosarelor vine ca o mănușă pentru Traian Băsescu. Liderii de opinie și analiștii politici remarcau o tendință de echilibrare și înțelepciune pe care președintele începea din ce în ce mai mult să o preia atunci când trebuia să gestioneze problemele.

Articolul integral...


Cine mai face opoziție politică în România?
Adio, dragă Mona...
PSD – în căutarea identității
La UDMR se face restructurare, dar nu se schimbă nimic
Miliardari pe banii noștri (III)
Controlul averilor demnitarilor - între voință și putință

Economie

BNR și inflația

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

 

Luna iulie a însemnat atingerea unui minim istoric al inflației de după 1989. Inflația de 0,11% a fost întâmpinată însă cu scepticism de Casandrele de serviciu care au avansat ideea că INS a „umblat” pe la statistici. Ba chiar un analist spunea că „scăderile de prețuri nu le văd și în piața mea”. Îl invit în piața Drumul Taberei.

Articolul integral...


Pe cine favorizează noul Cod Fiscal?
Cum se face legătura între prioritățile naționale de dezvoltare și cele stabilite la nivel european?
Integrarea europeană poate umple conturile fermierilor
Caracterizarea mediului de afaceri în perioada 2005-2006 (III)

Idei contemporane

Politica energeticã a Uniunii Europene

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

Criza gazului din iarna 2005-2006 a adus pe masa de discuții a liderilor europeni problemele energetice ale Uniunii Europene, unul din punctele sensibile al securității și deopotrivă ale economiei continentului. Anul 2006 a stat sub semnul dezbaterilor asupra acestui subiect purtate între statele Uniunii, între Bruxelles și Rusia, între Germania, Polonia, Ucraina separat și Rusia, exemple suficiente pentru a vedea în jurul cui se învârt marile provocări ale Dosarului Energia.

Articolul integral...


Despre fenomenul Securității ca poliție politică și cunoașterea istoriei
Moscova-Beijing-New Delhi: perspective pentru emergența unui triunghi strategic
Marea colonizare românească
Ce sunt diasporele? (IV)
Perspective privind profesionalizarea aleșilor locali

Sanatate

Afecțiuni ale ficatului

Autor: Dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

Ficatul este al doilea organ ca mărime din corpul uman (după piele) și cântărește aproximativ 1,25 kg. Este localizat sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului.

Articolul integral...Tehnologie

WiMAX

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

WiMAX nu mai este o tehnologie a viitorului, ci o tehnologie prezentă. WiMAX este, în doar câteva cuvinte, tehnologia care ne va permite să ne conectăm pe arii mai mari și la viteze de transfer mai bune, este tehnologia wireless care va oferi posibilitatea să acoperim zone mari cu acces broadband.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Who’s your daddy?

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

Liberalii sunt marii perdanți în bătălia de imagine. Chiar și în bătăliile lansate de către ei, până la urmă apare Traian Băsescu și confiscă tema, lăsându-i pe liberali cu ochii în soare.

Articolul integral...English

The domino principle...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 41, în septembrie, 2006

The incumbent Power primarily deserves credit for dislocating some of the “cornerstones” of the rotten communist-repressive system, which has appropriated Romania and has been pillaging it for over sixteen years. This should be enough; they will do the rest themselves.

Articolul integral...


Theme manipulation
Who’s doing political opposition in Romania?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: