Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

I-a liniștit?

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Sfârșitul lunii iunie a adus degustătorilor de senzațional politic un nou episod din duelul Băsescu - Tăriceanu. Fără a intra în competiție cu cronicile și analizele din presa acelor zile, autorul ar dori să ofere cititorilor un altfel de cântar al deciziei de politică externă de retragere a trupelor române din Irak.

Articolul integral...Editorial

O necesitate

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Războiul care s-a desfășurat în aceste zile între președinte și premier, mult mai dur decât în trecut, arată falimentul constituției iliesciene și obligativitatea modificării ei. Din păcate, tocmai datorită războiului între palate, rezolvarea conflictului constituțional este foarte dificilă.

Articolul integral...Politica externa

Summitul SUA - UE: Tensiuni în relația transatlantică

Autor: Anthony McARTHUR | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Întâlnirea la nivel înalt dintre președintele George W. Bush și oficialii europeni din 21 iunie din Viena are loc în contextul unei tensiuni tot mai mari între Washington și Bruxelles în problema închisorii americane de la Guantanamo Bay, precum și pe fundalul controverselor tot mai aprinse din Europa, privitoare la "predarea" suspecților de terorism, și va reflecta și mai mult diferențele de opinii dintre Washington și Bruxelles privind lupta împotriva terorismului. Foarte probabil întâlnirea va accentua prăpastia tot mai mare dintre Statele Unite și instituțiile supranaționale de genul Uniunii Europene și Consiliului Europei în ceea ce privește modul de abordare a amenințării Al Qaeda.

Articolul integral...


Rusia, prin ochii Occidentului
Marea Neagră: un lac prea disputat
Forumul Mării Negre, un altfel de bilanț
De ce este nevoie pentru o reconciliere în Irak
SUA și provocarea summitului de la Shanghai

Interviu

Claudiu Săftoiu

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Claudiu Săftoiu: "Președintele are o energie politică debordantă, o capacitate de concentrare intensă și continuă pe obiectivele propuse și o forță de acțiune care uneori intimidează, alteori produce complexe - fie de superioritate, fie de inferioritate -,fie îi obosesc pur și simplu pe colaboratorii apropiați. Fiecare dintre cei plecați a avut măcar unul dintre motivele evocate mai sus."

Articolul integral...


Dragoș Dincă, director general Institutul Național de Administrație
Victor Crăciun
Theophanous Andreas

Politica interna

Miliardari pe banii noștri (II)

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

O altă metodă utilizată pentru devalizarea bunurilor statului o constituie subevaluarea companiilor astfel încât ele să fie achiziționate practic pe gratis. Modul de acțiune este foarte simplu. Compania aleasă este subevaluată (fie printr-un management defectuos care înglodează compania în datorii, fie printr-o evaluare a activelor la valoarea contabilă și nu la valoarea de piață), vândută unui investitor "strategic" care apoi o plătește prin vânzarea unor active ale societății.

Articolul integral...


Zbaterile PSD
"Mitul politic" Theodor Stolojan
Status Quo
Duios Alianța trecea...

Economie

Ce viitor mai are dolarul?

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Majoritatea analiștilor de pe Wall Street dau ca sigură scăderea monedei americane în raport cu cea europeană. Creșterea în continuare a dobânzii de către banca centrală americană va face viața din ce în ce mai dificilă pentru moneda americană. În "compensație",prețul petrolului crește.

Articolul integral...


O decizie periculoasă
BVB, între agonie și extaz
România: contributor sau beneficiar al integrării europene?
Caracterizarea mediului de afaceri în perioada 2005-2006 (II)

Idei contemporane

Securitate națională prin securitate umană

Autor: Romeo RAICU | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Romeo Raicu este deputat, președintele Comisiei Speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra Activității Serviciului de Informații Externe

Articolul integral...


Complexele de securitate - unități de analiză a dinamicii de securitate
Moscova-Beijing-New Delhi: perspective pentru emergența unui triunghi strategic (II)
1877-1878: Basarabia Și independența României între translația de frontiere și schimbul de teritorii (III)
România, un brand politic difuz în spațiul european
Egalitatea de șanse între femei și bărbați
Modificarea Codului Penal: o risipă de energie
De la opacitate la transparență decizională
Ce sunt diasporele? (III)

Sanatate

Acupunctura

Autor: dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Acupunctura provine din străvechea practică medicală chineză de înțepare cu ace sau presarea anumitor puncte de pe corp care au proprietăți specifice. Acupunctura se aplică extensiv pentru o varietate de scopuri medicale, mergând de la prevenirea și tratamentul afecțiunilor acute sau cronice, până la alinarea durerilor și anestezia în intervențiile chirurgicale.

Articolul integral...Tehnologie

Microsoft fără Bill Gates

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

Bill Gates și-a anunțat recent retragerea din conducerea companiei Microsoft începând cu luna iulie 2008. Bill Gates și prietenul său Paul Allen au fondat Microsoft în 1975 și, de atunci încoace, Bill a fost figura cea mai proeminentă a companiei. Cu toate că Bill Gates a renunțat de ceva vreme la funcția CEO, dedicându-se dezvoltării, el rămăsese foarte implicat în activitatea de zi cu zi a companiei cu ajutorul lui Steve Ballmer.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Povestea teroristului Leșie

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

După ce s-a umplut de ridicol confundând puii de găină cu cei de curcă în cazul gripei aviare, (BTW, nu am auzit pe nimeni cerându-și scuze sau pățind ceva), serviciile noastre secrete reușesc marea lovitură de a-l prinde pe teroristul Leșie care, cu două butelii, o Dacie și-un celular voia să arunce în aer Timișoara.

Articolul integral...Politici regionale

Când afacerile se împletesc cu fotbalul...

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

O serie de oameni de afaceri investesc în fotbal tocmai pentru a obține vizibilitate. Cazurile ex-vicepremierului George Copos și cel al președintelui PNG, George Becali, sunt cele mai notorii în acest sens. La Cluj însă lucrurile se petrec pe dos. O serie de oameni de afaceri cu vizibilitate mare au ales să investească în fotbal ca să facă bani. Unii dintre ei au reușit. Alții s-au ales cu un câștig de imagine, în timp ce oamenii de afaceri din cea de-a treia categorie au intrat în politică și au obținut voturi.

Articolul integral...


Turismul din Mureș, prezent și viitor

English

Did he quiet them down?

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 39, în iulie, 2006

The end of June offered political sensationalism gourmets a new episode in the Băsescu - Tăriceanu duel. While we do not claim to compete with the reports and analyses in the media at the time, we would like to provide readers with a different scales to measure the foreign policy decision to pull out Romanian troops from Iraq.

Articolul integral...


Billionaires on our money (II)
PSD fretting

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: