Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Miliardari pe banii noștri

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

Anii 1989-2006 vor intra în istorie ca perioada "capitalismului sălbatic". Nu că de la 1 ianuarie 2007 (data aproape certă a aderării) nu vor mai fi posibile afacerile oneroase, ele se întâmplă și în țările Uniunii, însă ponderera lor va scădea drastic față de ce este în prezent.

Articolul integral...Editorial

Summitul G8 depinde de Teheran

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

În Statele Unite are loc o dezbatere largă cu privire la interesele naționale ale Americii și locul Rusiei în acest sistem de coordonate. Relațiile dintre cele două state se deteriorează rapid, dar fenomenul nu este inexplicabil și nici izvorât din rea-voință. Mai curând acesta se datorează celor două regimuri foarte diferite în esență.

Articolul integral...Politica externa

Good Bye, mr. Blair!

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

Alegerile din Marea Britanie vor avea un triplu impact asupra intereselor SUA. În primul rând, ele anunță începutul unui reviriment al Partidului Conservator, care l-ar putea aduce înapoi pe Downing Street în 2009 sau 2010. În al doilea rând, rezultatele alegerilor vor grăbi plecarea lui Tony Blair din funcție. În al treilea rând și de importanță imediată, alegerile britanice au determinat o remaniere guvernamentală majoră, care a inclus plecarea lui Jack Straw și numirea lui Margaret Beckett ca prima femeie ministru de externe a Angliei. Toate acestea vor avea consecințe asupra relației speciale anglo-americane.

Articolul integral...


Italia dintre Prodi și Berlusconi
Independența Muntenegrului între bine și rău
Cinci plus pentru "protecția națiunii"
Politica externă rusă și Asia
Programul nuclear iranian, imposibil de oprit!
Prietenii Iranului parează acțiunea în Consiliul de Securitate ONU
Ascensiunea pașnică a Chinei

Interviu

Profesor universitar doctor în Științe Medicale Irinel Popescu

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

"Consider că învățământul trebuie să fie prioritate pentru orice națiune care dorește să aibă un viitor."

Articolul integral...


Nicolae Vlad Popa
Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naționale
Nicolae Țucunel, președintele Camerei de Comeț și Industrie Brașov

Politica interna

Fierberi și frământări...
Călin Popescu Tăriceanu la final?
Similitudini și deosebiri în evoluțiile partidelor politice după alegerile din 1996 și cele din 2004
Relația premier-președinte
Aventura separatiștilor continuă
Bună guvernare sau...?!

Economie

Uniunea monetară asiatică

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

O butadă celebră spune că a doua căsătorie înseamnă triumful speranței asupra experienței. Același lucru se poate spune despre încercările din ultima vreme ale statelor asiatice de a crea o monedă unică, în ciuda succesului îndoielnic al experimentului european.

Articolul integral...


Rezultate peste așteptări în primul trimestru
Mai avem nevoie de FMI?
Răspunsul noilor state membre ale UE la îngrijorările economice ale României
Caracterizarea mediului de afaceri în perioada 2005-2006

Idei contemporane

Mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

Anul 2006 a fost declarat Anul European al Mobilității Forței de Muncă. Ultima extindere a Uniunii Europene a creat milioane de noi cetățeni europeni, iar piața europeană a forței de muncă, societățile din statele membre și sistemele sociale sunt supuse unor provocări majore. Majore mai ales după ultima lărgire de la 1 mai 2004 care a creat milioane de noi cetățeni europeni.

Articolul integral...


România de chirpici
Moscova-Beijing-New Delphi: perspective pentru emergența unui triunghi strategic
1877-1878: Basarabia și independența României
Componentele dezvoltării locale
European College Of Liberal Arts Berlin
Un Nostradamus Modern: Ion Istrate

Sanatate

Un nou trend în America

Autor: dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

În loc de a naște într-un spital, Heidi Temple l-a născut pe micuțul Logan într-o cadă pneumatică din sufragerie, în fața șemineului, ea și soțul său fiind asistați de două moașe calificate.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Hai să dăm mână cu mână...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

Răspunsul "parțial color" de la Bruxelles aduce oarecare liniște și pace pe meleagurile românești. E bine că n-a fost rău, să vedem și partea plină a paharului și să ne bucurăm în buna tradiție românească. Mai mult chiar, judecând după comportamentul domnilor Barroso et Comp., este chiar posibil ca Bulgaria să rămână pe bară, în vreme ce noi vom intra în UE...

Articolul integral...English

Billionaires on our money

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 38, în iunie, 2006

Years 1989-2006 will remain in history books as the "wild capitalism" era. Which is not to say that as of January 1, 2007 (the almost certain date of our EU accession) swindles will no longer be possible - they are reported in EU member states, too - but their occurrence will drastically fall compared to current rates.

Articolul integral...


Unrest and unease...
The end for Călin Popescu Tăriceanu?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: