Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Lustrații...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

Proiectul de lege privind lustrația, aflat în dezbatere recent, poate aduce o curățire morală semnificativă a vieții noastre politice, fiind vizate peste 1000 de persoane. Însă el are de luptat cu mai multe obstacole: nu doar că proiectul conține unele prevederi neconstituționale, dar pentru 70% din populație, comunismul a fost un lucru bun, stricat de Ceaușescu. Și nici măcar de acesta, ci de Elena Ceaușescu, fiindcă el era un om bun, dar l-a stricat ea.

Articolul integral...Politica externa

Relansarea proiectului constituțional

Autor: Ana-Maria TĂNASE | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

La jumătatea lunii martie, publicația electronică EUObserver cita Spiegel Online, un săptămânal german, care vorbea despre o "întâlnire discretă" întrecancelarul german, Angela Merkel, și președintele Franței, Jacques Chirac. Subiectul discuției era legat de o posibilă reorganizare a referendumurilor în Franța și Olanda pe tema Tratatului constituțional european.

Articolul integral...


Chirac și Villepin, paratrăsnetele revoltelor din Franța
Moda alegerilor anticipate: Polonia
Politica Rusiei în Orientul Mijlociu
Un Irak condus de șiiți
Republicanii se îndepărtează de Bush
Provocarea submarinelor chineze
Dosarul conflictului transnistrean (V)

Interviu

Sorin Ilieșiu, inițiatorul Apelului intelectualității adresat șefului statului

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

Acum un an, Sorin Ilieșiu a propus societății civile un program pentru reforma morală a societății românești (apărut în presă la 30 aprilie 2005 cu titlul "Proclamația pentru România"). Ca urmare, la data de 14 iunie 2005, societatea civilă a adresat autorităților APELUL PENTRU ROMÂNIA. În octombrie 2005, Sorin Ilieșiu i-a trimis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi solicită condamnarea crimelor comunismului la data de 22 decembrie, punându-i la dispoziție Raportul în baza căruia președintele poate cere Parlamentului condamnarea regimului comunist. În luna ianuarie a acestui an, Sorin Ilieșiu revine cu o scrisoare deschisă în care-i solicita președintelui să condamne comunismul la data de 11 martie, când se împlinesc 16 ani de la Proclamația de la Timișoara care a consacrat idealurile anticomuniste ale revoluției. Peste 650 de personalități au semnat până în prezent apelul adresat șefului statului.

Sorin Ilieșiu este vicepreședintele Alianței Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, membru al Academiei Civice, precum și al Societății Timișoara. Este coautor al filmului "Piața Universității - România".

Articolul integral...


Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților
Dan Drosu Șaguna, președintele Curții de Conturi
Convorbiri cu Mircea Malița: despre evenimentele din Franța

Politica interna

Adio, dar rămân cu tine pân' la anu'

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

Recenta escaladare a neînțelegerilor dintre partenerii din Alianța D.A. pare să excludă orice posibilitate de colaborare între liberali și democrați și să împingă lucrurile către alegeri anticipate și reconfigurarea spațiului politic. Dar asta se va întâmpla cel mai devreme anul viitor, după integrare. Deocamdată, fiecare partid încearcă să-și afirme cât mai clar o identitate proprie.

Articolul integral...


Bolnavul care refuză să moară
UDMR - politică și pragmatism

Economie

Nici China nu mai e ce a fost...

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

În mai multe publicații de la noi a făcut ceva vâlvă cazul unei societăți din Bacău ce a solicitat AJOFM acordul pentru aducerea unui număr de 1000 de muncitoare chineze fiindcă nu mai reușea să găsească angajate. Salariul mediu oferit unei angajate române era de șapte milioane de lei, în vreme ce chinezoaicele s-ar mulțumi cu numai trei.

Articolul integral...


România sub amenințarea demografică
O economie în plin avânt
O viziune economică echilibrată

Idei contemporane

1877-1878: Basarabia și independența României

Autor: Alexandru TODERICIU | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

 

Este de semnalat că, în istoriografia română, legătura de nedespărțit dintre proclamarea independenței naționale, exercitarea ei și problema Basarabiei a fost de cele mai multe ori neglijată.

Articolul integral...


Cetățenia europeană
Ce sunt diasporele? (II)
Râul Tisa spală osemintele eroilor uciși de comuniști

Sanatate

HIV/SIDA - 2005

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

 

De curând,Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității datele epidemiologice pe anul 2005 privind infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și boala datorată acestui virus - sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA).

Articolul integral...Tehnologie

Soluții Enterprise Resource Planning

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

Piața produselor software pentru managementul companiilor, așa-numitele ERP (Enterprise Resource Planning) este una în plin avânt. Un studiu recent al revistei e-Week aduce câteva informații interesante despre această piață.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Un eșec lamentabil...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

În mod paradoxal, "președintele-jucător", care a schimbat modelul omului politic român "dinamizând viața" noastră politică, este autorul unui mare eșec. Datorită lui, clasa politică românească a rămas de doi ani încremenită în proiect. În loc să evolueze, ea nu a făcut altceva decât să se apere de atacurile președintelui.Articolul integral...Politici regionale

Târgu Mureș, la 16 ani după "martie negru"

Autor: Cora MUNTEAN | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

Când se vorbește despre Târgu Mureș, în general, oamenii se gândesc la un oraș cu aspect occidental și multe femei frumoase. Când oamenii de afaceri vorbesc despre orașul de pe Mureș, se gândesc la lipsa de siguranță a investiției lor din cauza întâmplărilor de acum 16 ani. Dacă se poate numi întâmplare acea ieșire aproape inumană a unora împotriva altora.

Articolul integral...


Baronii lacurilor

English

Talks with Mircea Malița: on French events

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 36, în aprilie, 2006

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-language: RO; mso-bidi-language: AR-SA">In '68 a protest broke out which was explicitly rooted in a doctrine - a motley doctrine, it's true, but one with a comprehensive message of revolt against institutions, against the establishment, of regaining all liberties, including the erotic one. Now it all started out from a law paragraph. Articolul integral...


Lustrations...
Farewell, but stand by me till next year
The patient which won't die

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: