Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Poporul vrea corupții!

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Poate deloc surprinzător, celui mai bun guvern de după 1990 i se poate atribui cea mai importantă modificare de până acum, și anume transformarea corupției dintr-un concept vag, de-a dreptul intelectual, în ceva concret, palpabil.

Articolul integral...Politica externa

Berlusconi - între Mussolini, Napoleon și Isus Christos
Dosarul conflictului transnistrean (IV)
Hamas joacă la două capete
Rusia, Orientul Mijlociu Și Iranul: perspectiva Moscovei
Africa, zonă de interes pentru China

Interviu

Convorbiri cu Mircea Malița: despre războiul caricaturilor

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Articolul integral...Politica interna

Marele partid de dreapta

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

În mod paradoxal, străduințele prin care PD se umflă într-o zi câți alții într-un an prin acapararea a tot felul de dinozauri politici cu termeni de valabilitate expirat pot duce la apariția unui adevărat partid de dreapta. Care însă nu va fi PD, ci PNL.Articolul integral...


Repoziționarea partidelor în sistem

Autor: Ana-Maria TĂNASE | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Noul joc de forțe inițiat de PD, de de-structurare a principalelor partide din coaliția guvernamantală, poate fi interpretat ca un semnal de schimbare a configurației de partide/alianțe într-o viitoare competiție pentru putere.

Articolul integral...


2006 - anul reașezărilor doctrinare pe scena politică românească

Economie

Petrolul, o resursă tot mai nesigură

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Prețul petrolului a crescut cu peste doi dolari după ce forțele saudite au descoperit o tentativă de atentat sinucigaș la centrul Abqaiq, unde se procesează aproximativ șapte la sută din rezervele mondiale. În ultima vreme s-au înmulțit foarte mult incidentele care afectează resursele petroliere, din Nigeria până în SUA.

Articolul integral...


Viena, capitala economică a României
Cât de aproape este România de o criză economică?
Țintirea inflației și credibilitatea BNR
Balanța de plăți - o istorie puțin spusă
Este România competitivă pe piața europeană?

Idei contemporane

Europa, în fața problemelor mileniului III

Autor: Răzvan MUSTEA | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Una dintre cele mai profunde probleme cu care se confruntă Europa este lipsa liberalizării economice în unele dintre statele cele mai mari din Uniunea Europeană. Numeroși europeni cunosc anxietatea de a-și pierde locurile de muncă, fie din cauza competiției interne în UE, fie din cauza concurenței globale. Statele mari care stau la baza zonei Euro stagnează din punct de vedere economic și par deocamdată incapabile să accepte schimbările în direcția liberalizării necesare într-o lume a globalizării.

Articolul integral...


Incoerențe legislative sau abuz în funcție?

Autor: Dragoș DINCĂ | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Instituția primarului este tradițională în administrația României. Ea a fost reglementată pentru prima dată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza prin Legea comunală din 1864 și a cunoscut o evoluție continuă ca un efect firesc al transformărilor prin care a trecut statul român.

Articolul integral...


Stabilitate, predictabilitate și transparență egislativă
O Românie energointensivă
Proiectul "Turneul Prieteniei" în SUA al Principelui Radu
Revenirea femeilor în politică
România și acquisul occidental de securitate
Ce sunt diasporele? (I)

Sanatate

O descoperire importantă pentru cancerul la prostată

Autor: dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Un grup de cercetători a anunțat recent o noutate uluitoare: un virus la unii pacienți cu cancer de prostată, o descoperire care deschide noi drumuri de cercetare într-una dintre cele mai frecvente boli la bărbați.

Articolul integral...Tehnologie

Wi-Fi la pachet

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

În materie de internet, cel mai cool lucru ar fi un hot spot wi-fi portabil. Atunci când aveți nevoie de acces la internet instantaneu, nu va mai fi nevoie să căutați o cafenea care oferă internet wireless sau să plătiți câteva zeci de dolari la un hotel. Internetul wireless este o afacere din ce în ce mai atractivă, iar în SUA primăriile se întrec în a oferi cetățenilor internet cât mai ieftin sau, dacă se poate, gratuit.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

La umbra epoleților în floare...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

După ce liberalii s-au opus în CSAT "reformelor" dorite de Băsescu, democrații par hotărâți să nu accepte "Legea Ticu". În vremea asta, la PNȚCD (PPCD), Talpeș bate palma cu Ciuhandu, o mișcare ce a surprins pe toată lumea.

Articolul integral...Politici regionale

Bechtel își recheamă sub arme foștii angajați

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Conducerea companiei americane Bechtel și-a rechemat la muncă foștii angajați. De data aceasta, reprezentanții constructorului autostrăzii Transilvania vor trebui să mărească salariile oamenilor, pentru că cei mai buni muncitori lucrează acum pentru consorțiul italian Tirena Scavi, care reabilitează străzile din Cluj-Napoca, sau pentru firmele care extind drumul european dintre Cluj și Bistrița.

Articolul integral...


România nu mai este grânarul Europei

English

Talks with Mircea Malița: on the cartoon war

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 35, în martie, 2006

Articolul integral...


The Nation wants The Corrupt!
Party Repositioning in the System

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: