Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Adio, reformă PSD!

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Cazul Năstase nu este singular în PSD. Cam toată conducerea PSD are probleme de imagine legate de corupție. Lucru care l-a făcut pe Victor Ponta să spună recent că nu găsește în primii trei-patru lideri ai partidului persoane curate.

Articolul integral...Politica externa

Scandalul închisorilor CIA. Mize și premise

Autor: Ana-Maria TĂNASE | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Întotdeauna când un sistem statal sau părți din acesta intră în conflict și se produc scurgeri de informații care ajung să erodeze sistemul în ansamblu, avem primele indicii că asistăm la o criză de sistem.

Articolul integral...


Inovația: veriga lipsă a Europei
Cer European Unic - "Sesar"
Kremlinul își reafirmă controlul asupra petrolului și gazelor
Dosarul conflictului transnistrean (III)
Conservatorii canadieni, învingători fără lauri
Căderea lui Assad va avea efect de domino
Victoria Hamas
Venezuela, în zodia socialismului dictatorial

Politica interna

Imposibila schimbare

Autor: Alin THEODORU | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Unul din articolele publicate în numărul anterior, "Cadran Politic" argumenta în favoarea consolidării poziției de putere a lui Mircea Geoană ca soluție de rezolvare a crizei interne din PSD.

Articolul integral...


Vorbind discuții...
PRM Și PNG - curentul extremist are mai multe voci

Economie

Consolidare pe piața oțelului

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Dacă mișcarea lui Lakshmi Mittal de a acapara într-un mod ostil rivalul său Arcelor va avea loc în cele din urmă vom asista la apariția uneia dintre cele mai mari companii din lume, iar pe piața oțelului va deveni practic un Goliat față de niște pitici.

Articolul integral...


Limitarea creditului Băncii Mondiale
Sfârșitul tranziției economice
Cu ce viteză alergăm pentru a călca cel de-al cincilea val al extinderii UE?
Contraatacul IMM-urilor din Uniunea Europeană

Idei contemporane

Un pretext al Ciocnirii Civilizațiilor

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Nici o gazetă serioasă n-ar publica imagini cu Iisus a căror unică menire ar fi să ofenseze creștinii. Din simplul motiv că publicațiile bune sunt guvernate de principiul fundamental al valorii de știre. Când deja infamatele 12 caricaturi ale profetului Mohammed au fost publicate pentru prima dată în Danemarca, în septembrie 2005, valoarea lor de știre era zero. O furtună în paharul cu apă danez, atunci, o valoare de știre imensă, acum.

Articolul integral...


Despre grupurile de interese, cu bune și cu rele
Fața nevăzută a dolarului
Inovare și schimbare organizațională în sectorul public
România și acquis-ul occidental de securitate

Sanatate

Reflexologia

Autor: dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Ca ramură a medicinii orientale, reflexologia este știința zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafața corpului, în general cu efect distal (la distanță față de organele pe care le reprezintă). Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară, nervoasă și energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Astfel, se cunosc zonele de proiecție la nivelul picioarelor, mâinilor, coloanei vertebrale, limbii, urechii, intestinului gros etc.

Articolul integral...Tehnologie

Mass-media clasică și noile tehnologii

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Tehnologiile evoluează foarte rapid. Mass-media încearcă să țină pasul cu ele și să se adapteze. Fenomenul este vizibil, timid, chiar și la noi.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Ce nu pricep "ei"...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Scandalul Adrian Năstase a fost privit de toată lumea ca ceva care i s-a întâmplat exclusiv lui Adrian Năstase și probabil că toți fredonau fericiți "Ce bine îmi pare că ai luat țeapă!"

Articolul integral...


Adevărata problemă

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Circul mediatic ce durează de la începutul anului vizavi de anumiți lideri politici pare a fi fost mai degrabă o vânătoare de vrăjitoare decât o încercare de a face dreptate. În definitiv, toți cei acuzați cu mare tam-tam de presă nu au făcut nimic ilegal.

Articolul integral...Politici regionale

În 2015, Delta Dunării va arăta ca-n filme

Autor: Pompiliu COMȘA | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

Prin cele 58.000 de hectare, Delta Dunării este cea mai importantă rezervație naturală a României și a treia zonă umedă ca importanță din Europa. Natura a cheltuit sute de milioane de ani ca să aduneaici laolaltă minunile celui mai important paradis acvatic al Europei.

Articolul integral...


Economia Clujului își turează motoarele la maximum

English

PSD Reform, Good Bye!

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 34, în februarie, 2006

The Năstase case is not an exception in PSD. Actually, just about the whole leading team has image problems arising from corruption suspicions. Which made Victor Ponta say recently that he can't think of any clean person among the party's top three-four leaders.

Articolul integral...


The impossible change
Talking for talking's sake...
More Voices Joining Extremist Chorus

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: