Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Hegemonia Chinei

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

China este cea mai veche civilizație a lumii, cu peste 3.500 de ani de istorie scrisă. Puterea sa a cunoscut ascensiuni și decăderi, cu precădere la jumătatea secolului XIX, când dinastia conducătoare Qing s-a prăbușit, lăsând locul rebeliunii și intervenției externe. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, guvernul naționalist, slăbit după un deceniu de luptă împotriva Japoniei și subminat de corupție și incompetență, a fost implicat într-un război civil împotriva Partidului Comunist Chinez, și a pierdut.

Articolul integral...Editorial

Anul 2006

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-language: RO; mso-bidi-language: AR-SA">Pe scena politică internă, anul a debutat spectaculos pentru PSD, cu scandalul "mătușa Tamara". Dacă până la începutul acestui an se vorbea despre averea fabuloasă, ascunsă pe te miri unde, a ex-premierului și actual lider marcant al PSD, Adrian Năstase, iată că milioanele de euro ies la suprafață. Articolul integral...Politica externa

Rusia și SUA, în competiție pentru Eurasia

Autor: Victor MAIER | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Sprijinul acordat de SUA statelor mici sau revoluțiilor "colorate" de la periferia Rusiei poate fi important pentru Washington, dar acesta nu ar trebui să dicteze strategia majoră a SUA, definită de interesele naționale. Administrația Bush s-a îndepărtat de această strategie pentru a sprijini Georgia, Ucraina și Kârgâzstanul în eforturile lor de a instaura democrația.

Articolul integral...


Încălzirea relațiilor SUA-Germania
Germania limitează cetățenia pentru radicalii islamiști
Relațiile israeliano-palestiniene, sub semn electoral
Frate, frate, dar... gazu-i pe bani
Sfârșitul crizei demografice din Rusia?
Viitorul relațiilor NATO-Ucraina

Interviu

Mirel TALOȘ

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Mirel Taloș: "Pentru acest an deviza Cabinetului Tăriceanu este integrarea în Uniunea Europeană și investițiile" Articolul integral...


Paul MLADIN
Dr. Constantin Buchet, membru al CNSAS

Politica interna

Alianța, între DA și NU

Autor: Andrei THEODORESCU | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Integrarea europeană capătă o dată cu intrarea în anul 2006 un profil tot mai evident și mai vizibil, întreaga societate fiind, într-un fel sau altul, în febra așteptării unui rezultat favorabil. Este un fel de examen de admitere la liceu, un liceu prestigios, deși aparent mai vetust decât în epoca anterioară. Oricum, în termenii admiterilor de oriunde, este anul pregătirii pentru un examen extrem de important, de a cărui ratare sau promovare depinde, simbolic, întreaga viață de acum încolo.

Articolul integral...


PSD în 2006: Geoană sau nimic
Căsătorie de probă între PNL și PD

Economie

Serbia: Inflație în creștere, perspective sumbre pentru 2006
Românii trăiesc bine, Economia merge prost
Quo Vadis?

Idei contemporane

Serviciile publice în Uniunea Europeană

Sanatate

Gripa aviară

Autor: dr. Melania DRĂGHICI | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Oamenii de știință se tem că am putea asista în curând la o epidemie de gripă la nivel global în rândul oamenilor, motivul fiind că astfel de epidemii se produc de trei sau patru ori pe secol.

Articolul integral...Tehnologie

Calculatorul se întoarce în birou

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

A existat o vreme în care se considera că un PC va deveni centrul casei. Din această cauză, producătorii se întreceau în a crește capacitatea procesoarelor și a plăcilor grafice pentru a face față divertismentului digital: filme, muzică, jocuri. O dată cu apariția noilor generații de console video și cu ieftinirea sistemelor DVD Home Cinema calculatorul începe să se întoarcă la menirea sa de bază.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Formele creează fondul?

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Cazul Adrian Năstase este o primă demonstrație că, în cele din urmă, formele ajung să creeze un fond. Și este prima victorie importantă a Monicăi Macovei. Legea privind declararea averii demnitarilor este de ceva vreme în funcțiune. Să ne amintim ce circ a fost la începutul anului trecut când ministrul Justiției a impus aproape cu forța noua formă de declarare a averii.

Articolul integral...Politici regionale

Neck or nothing for D.A. Alliance

Autor: Andrei THEODORESCU | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

The European accession is gaining, with the start of year 2006, an increasingly evident and visible profile, as the society as a whole is, one way or another, nervously waiting for a favourable outcome. It's similar to a high-school admission exam - a prestigious high-school, though apparently more old-fashioned than it used to be. Anyway, to stay within the admission exam paradigm, 2006 is the year of preparations for an extremely important exam, whose passing or failing is critical to the applicant's whole future life. This is not the place to discuss whether the respective high-school actually needs new students, or whether it at least wants any.

Articolul integral...


Economia mondială în 2006

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Rezistența economiilor mondiale în fața prețurilor-record la petrol din 2005 a fost remarcabilă. Din această cauză, previzionăm că în anul 2006 creșterea economică va fi în continuare solidă. Principalele locomotive vor fi în continuare SUA și China. Mai mult chiar, în absența unor șocuri imprevizibile, riscul recesiunii rămâne îndepărtat.

 

Articolul integral...


Vestul boicotează Dunărea

Autor: Pompiliu COMȘA | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Rezervele de capacitate ale navigației pe Dunăre sunt uriașe. Întrebarea este de ce nu sunt ele exploatate. Ca români, putem da vina pe indolență. Numai că se știe prea puțin de faptul că Dunărea este sistematic boicotată de Europa de Vest. Românii nu știu să-și apere interesele, și asta nu de ieri, de azi. Dunărea pare o șansă de la Dumnezeu aproape ratată. De aceea în analiza de față vă vom prezenta care sunt interesele naționale în jurul Dunării.

Articolul integral...


Tinerii vs. "Sistemul ticăloșit"

Autor: Mihnea GRAUR | Publicat în numărul 32, în decembrie, 2005

Un studiu realizat în anul 2004 arăta că numărul tinerilor care au reușit să se afirme a fost ridicat, cu tendință de creștere. Raportul preciza că acest fapt nu a avut la bază valoarea, competența, majoritatea fiind oportuniștii noii generații.

Articolul integral...


Ecologia - ideologia viitorului
Revoluțiile din 1989. Ambiguitatea unui concept
Reforma bisericilor ardelene

English

PSD in 2006: Geoană or nothing

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: