Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Un guvern pentru viitorul României

Autor: Andrei THEODORESCU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

România este o țară în care pare că totul e cu capul în jos, deși câteodată, spun orientalii, asta e o poziție bună pentru meditație și reflecție, și s-ar putea să aibă dreptate.

Articolul integral...Editorial

Fata morgana

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

"Avem cel mai performant guvern al României din ultimii 15 ani" a declarat președintele Traian Băsescu, despre guvernul pe care l-a subminat atât cât i-a stat în putință de la începutul mandatului. Și are dreptate. Raportul de monitorizarea marchează progresele evidente făcute de România. Iar președintele are dreptate când laudă guvernul. Fiindcă este singurul dintre instituțiile statului care și-a făcut datoria din plin. Articolul integral...Politica externa

Doamna de Fier a Germaniei

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

"Angela merge mai departe", era titlul unei producții din perioada romantismului proletar a cinematografiei din România comunistă. În Germania, Angela merge într-adevăr mai departe, dar miza este viitorul Germaniei capitaliste, motorul economic al Europei și una dintre vocile deosebite în politica internațională.

Articolul integral...


Traian Băsescu și modelul noului președinte

Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

În campania electorală din 2004, Traian Băsescu a promis că va fi "un altfel de președinte", "un președinte-jucător", "un președinte informat", "un președinte puternic". Cele 9 luni care au trecut de la preluarea mandatului au arătat că Traian Băsescu s-a ținut de cuvânt. Comportamentul său este diferit de cel al predecesorilor, Ion Iliescu și Emil Constantinescu; actualul președinte este foarte prezent în jocul politic și mediatic.

 

Articolul integral...


Rusia, petrolul, gazele și cornul abundenței

Autor: Laurențiu CONSTANTINIU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

E din ce în ce mai dificil să se prognozeze pe termen lung prețul petrolului. În timpul Războiului Rece, instabilitatea geopolitică a influențat de multe ori prognozele făcute de specialiști: la începutul anilor '70, ca urmare a războiului arabo-israelian de șase zile, lumea a suportat efectele celei mai mari crize energetice din perioada contemporană.

Articolul integral...


Uniunea Europeană se mută în Est
S-a decis
Good bye, Lenin?
De ce Iranul nu va fi un nou Irak
Justiție sau coșmar?
Abu Ghraib - un loc prea îndepărtat
Raportul ONU privind implicarea Siriei în asasinarea premierului libanez Rafik Hariri
Serviciile de informații după 11 septembrie
Dosarul conflictului transnistrean (II)
Transnistria - un pariu politic dificil

Interviu

Leon Volovici - cercetător în cadrul Institutului de Iudaism Contemporan al Universității Ebraice din Ierusalim

Autor: Roxana IONICI | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

"Nimeni nu va judeca generația de acum pentru masacrele din perioada Antonescu, ci după felul în care te raportezi și cum te confrunți cu aceste crime din trecut. Acesta este testul pentru "imaginea României".

Articolul integral...Politica interna

PD, partidul intransigenței morale?
PSD: de la consensul în furt la convulsii
Ofensiva politică a PSD, împotmolită în scandaluri fără sfârșit
Relația partidelor românești cu "internaționalele politice"

Economie

Noul stăpân al dolarului
România-FMI: ultima rundă?
Un an catastrofal pentru BNR
Bănci și cămătari

Idei contemporane

Armata română între aniversare și stadiul reformei

Autor: Alex TISMANA | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

Momentuladerării la NATO a constituit fără îndoială un punct de referință în evoluția politicii de apărare a României, o confirmare a eforturilor în reformarea sectorului desecuritate și îndeplinirea angajamentelor față de aliați.

Articolul integral...


Construcția percepțiilor sociale ale românilor

Sanatate

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie - 2005

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

Ca în fiecare an, anunțul pentru desemnarea laureaților Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost rostit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, de către secretarul Comisiei Nobel de profil, care în prezent este profesorul Hans Jornval.

Articolul integral...Tehnologie

Fabricarea diamantelor naturale

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

Într-o cameră dintr-o clădire din Boston, opt mașinării de dimensiunea unei tobe mari fabrică diamante. Da, nu este nici o greșeală, ele fabrică diamante. Diamante adevărate, care nu pot fi deosebite de cele formate de-a lungul a milioane și milioane de ani, vândute apoi în magazine precum Tiffany's.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Țăranii și OZN-ul

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

Gripa aviară a lovit România rurală asemenea unui OZN. Țăranii nu prea înțeleg nici acum ce li se întâmplă. Pentru prima oară, România se confruntă cu o catastrofă "mondială". Desigur, au existat situații mult mai critice care au provocat mai multe pagube în bani sau vieți omenești, dar abia această pandemie are "ceva" internațional.

Articolul integral...Politici regionale

Gripa aviară, între cacealma și realitate

Autor: Pompiliu COMȘA | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

''Vine aviara peste noi!'' susținea sus și tare o doamnă care își umpluse coșul la alimentara cu carne de pasăre. Trebuie să fim pregătiți. Poate cineva spune că nu avea dreptate? Ei bine, gripa aviară, care timp de o săptămână s-a jucat de-a v-ați ascunselea cu opinia publică, pentru ca în final să fie confirmată oficial, e adevărat la Weybridge în Marea Britanie, nu la București, seamănă bine cu un răzbel economic. Vezi și celebrul caz al vacii nebune.

Articolul integral...


Licitații controversate la Primăria Cluj-Napoca
Liceul Bolyai și politica

English

PD, party of moral intransigence?

Autor: Radu MIHĂILEANU | Publicat în numărul 31, în noiembrie, 2005

The Justice and Truth Alliance won the elections in 2004 because a large part of the electorate had actually had enough of the PSD immorality. The Alliance thus relied on a "moral intransigence" message, with Traian Băsescu as its spearhead. But since PNL is rather a capricious party in this respect, the colours of moral intransigence were taken over by the Democratic Party.

 

Articolul integral...


PSD: from consensus on theft, to spasms
The PSD political attack, stuck in unending leader clashes
Bolyai Highschool and politics

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: