Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Non-integrarea clasei politice românești în UE

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Agenda politică românească este dominată zilele acestea de obiectivul politic al introducerii sistemului parlamentar unicameral. Întrebarea logică este dacă inițiativa merită efortul și, dacă da, urmând care model?

Articolul integral...Editorial

ONU: o șansă irosită

Autor: acad. Mircea MALIȚA | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Organizația Națiunilor Unite este creația unui vis de pace. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, cel mai dur din istorie, un președinte democrat al Statelor Unite, F.D. Roosevelt, a dorit cu pasiune să dea lumii o instituție care să garanteze că generațiile viitoare vor fi ferite de flagelul războiului. El mergea pe urmele unui alt președinte democrat american, W. Wilson, care, după un război cu suferințe infinite, a sperat ca, prin înființarea Ligii Națiunilor, conflagrația să fie ultima. Acestea sunt cele două mari inovații instituționale în direcția păcii ale secolului trecut.

Articolul integral...Politica externa

Germania - motorul gripat al Europei

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

După o campanie intensă și agresivă, uneori dincolo de limitele normale pentru o democrație consolidată cum este Germania-, alegerile s-au încheiat așa cum au început: în confuzie. Care este explicația acestui rezultat neobișnuit? Nici una dintre formațiuni nu a putut oferi răspunsuri clare la principala problemă care preocupă electoratul german: șomajul.

Articolul integral...


Germania - motorul gripat al Europei

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

După o campanie intensă și agresivă, uneori dincolo de limitele normale pentru o democrație consolidată cum este Germania-, alegerile s-au încheiat așa cum au început: în confuzie. Care este explicația acestui rezultat neobișnuit? Nici una dintre formațiuni nu a putut oferi răspunsuri clare la principala problemă care preocupă electoratul german: șomajul.

 

Articolul integral...


Administrația Bush a intrat la apă
Violențe și haos după retragerea israeliană
Un vot cu rezultat incert
Drujba, mai puternică decât Feindschaft
Generația tânără din Rusia: o necunoscută a alegerilor din 2008
Rețeta unei revoluții
Dosarul conflictului transnistrean (I)

Interviu

Leon Volovici - cercetător în cadrul Institutului de Iudaism Contemporan al Universității Ebraice din Ierusalim

Autor: Roxana IONICI | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

"Și cred că orice tânăr de bună credință vrea să știe ce   s-a întâmplat cu evreii în această perioadă, care a fost politica statului român, cine e răspunzător de masacrele în masă din Basarabia și Bucovina, cine a ordonat deportarea celor rămași în viață."

Articolul integral...


Cristian Vlaicu, director general al Regiei Autonome "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"

Politica interna

Viziunea de politică externă a lui Traian Băsescu

Autor: Ana-Maria TĂNASE | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Specialiștii în științe politice au descoperit, în analiza statelor postcomuniste din Europa Centrală și de Est, o corelație foarte strânsă între problematica socio-economică (măsurată în creșteri de prețuri, inflație, șomaj, sărăcie, viitorul copiilor) și predilecția electoratului pentru lideri autoritari, cu discurs autoritarist.

Articolul integral...


Între integrare și reforma constituțională
Rolul partidelor mici în formarea coalițiilor guvernamentale

Economie

Șomajul ridicat din țările balcanice, piedică în aderarea la UE

Autor: Kalman Mizsei și Nicholas Maddock | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Regiunea Balcanilor de Vest riscă să fie exclusă din Comunitatea Europeană dacă nu-și rezolvă problema șomajului în continuă creștere.

Articolul integral...


Elefantul și magazinul de porțelanuri
Acordurile comerciale pe piața agricolă II
Guvernul harnic își aprobă toamna bugetul
Politica economică a României
Inundația

Idei contemporane

Lobby și grupuri de interese: modelul românesc vs. modelul democratic

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Grupurile de interese sunt, în general, percepute ca fiind ceva eminamente necurat și malefic, iar lobby-ul ca meserie are un statut dacă nu "rușinos" atunci măcar dubios, neserios. O posibilă explicație pentru prostul renume pe care îl are lobby-ul este faptul că el urmărește apărarea unui interes minoritar, de grup (companie, sindicat, patronat) spre deosebire de campaniile de advocacy care mobilizează oameni și resurse în favoarea unui interes comun, care privește marea masă a cetățenilor.

Articolul integral...


Înființarea serviciilor publice
Europa de Est, inventarea unui concept
Unicameralism vs. bicameralism

Sanatate

Meditația budistă și activitatea cerebrală

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Statisticile americane arată că cel puțin o persoană din trei preferă terapiile alternative celor ale medicinii clasice.

 

Articolul integral...Tehnologie

Când doi se ceartă... al treilea pierde teren

Autor: Florin STAN | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

În momentul de față se desfășoară o bătălie aprigă, în care sunt implicate trei dintre cele mai puternice companii din lume: Google, Yahoo! și Microsoft. Deocamdată, Google pare a se detașa în câștigător pe piața de căutare, și poștă electronică, Yahoo! la mesagerie instant. Microsoft rămâne deocamdată departe...

 

Articolul integral...Politici regionale

Clujul, depășit de Timișoara și Tg.-Mureș

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

Clujul se îndepărtează tot mai mult de statutul de capitală istorică și culturală a Transilvaniei. Orașul pare abia dezmorțit după deceniul naționalist, în care a fost condus de actualul secretar general al PRM, Gheorghe Funar. Între timp însă, alte orașe din vestul României au prosperat și au reușit să-și consolideze influența politică și cea economică.

Articolul integral...


Un medic palestinian a declanșat revoluția în urgență
Agricultura din est, la pământ

English

Non-integration of the Romanian political class to the European Union

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 30, în octombrie, 2005

The Romanian political agenda is focused these days on the political objective of introducing the unicameral parliamentary system. The natural question is whether the initiative is worth the effort, and if so, which is the model to be followed?

Articolul integral...


President Traian Băsescu's foreign policy
Between integration and constitutional reform

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: