Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Editorial

O politică falimentară

Autor: Florin CONSTANTINIU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Articolul integral...Politica externa

Jocuri de război în Asia

Autor: Dan THEODORU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Pentru prima oară în istorie, unități militare din Rusia și China au participat la manevre comune. "Peace Mission 2005", un program complex care a durat opt zile, a implicat exerciții terestre, aeriene și navale atât pe teritoriul Rusiei, cât și al Chinei.

Articolul integral...


Coșmarul nuclear al Americii

Autor: Dan THEODORU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Exercițiul din Charleston s-a desfășurat simultan cu alte 15 exerciții derulate pe întreg teritoriul american. Autoritățile au evaluat, prin simulări pe computer, efectele unor atacuri teroriste nucleare asupra infrastructurii, a sistemelor de comunicații, a construcțiilor, dar și impactul norului radioactiv asupra oamenilor și asupra atmosferei.

Articolul integral...


Coșmarul nuclear al Americii

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Exercițiul din Charleston s-a desfășurat simultan cu alte 15 exerciții derulate pe întreg teritoriul american. Autoritățile au evaluat, prin simulări pe computer, efectele unor atacuri teroriste nucleare asupra infrastructurii, a sistemelor de comunicații, a construcțiilor, dar și impactul norului radioactiv asupra oamenilor și asupra atmosferei.

Articolul integral...


Diplomația triunghiulară a Kremlinului
Cât costă partidele politice în Rusia?
Turcia și securitatea europeană
Un capitol încheiat
Irak - între haos și democrație
Drama Sudanului

Interviu

Romeo Raicu, deputat PD, președinte al Comisiei speciale pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe

Autor: Victor MAIER | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Romeo Raicu: " SIE este apreciat de partenerii săi externi ca un serviciu compatibil cu structurile omologe din NATO și UE, capabil, prin eficiența sa profesională, să-și aducă o contribuție însemnată la securitatea euroatlantică."

Articolul integral...


Retragerea israeliană - prezent Și viitor

Politica interna

Șansa lui Tăriceanu

Autor: Andrei ŢĂRANU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Deși negată de toți cei implicați în ea, criza din cadrul Alianței D.A. tinde să se amplifice și să genereze o mulțime de efecte perverse pe termen lung, fiind de fapt criza de întemeiere a unui alt mod de a privi și a face politică. Așa-zisa criză este de fapt o cortină care acoperă alte crize din interiorul clasei politice românești, crize care de fapt nu au încetat niciodată și care au ca scop obținerea puterii și a influenței de către un grup sau altul, de un individ sau altul. Astfel încât criza din Alianță este doar un ecou al crizelor ce au loc în interiorul vulcanului politic românesc.

Articolul integral...


Legile proprietății - promisiune îndeplinită
Alianța D.A. față cu radicalii maghiari
Cine câștigă în duelul pentru legitimitate?
PSD pornește ofensiva în Ardeal

Economie

Ofensiva economică chineză

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Până și cei mai îndoctrinați membri ai Congresului chinez par să fi înțeles că singurele companii de succes în ziua de azi sunt cele globale și trebuie să facă achiziții peste hotare. În acest sens, încă de acum doi ani, Comisia de Administrare și Supervizare a Bunurilor de Stat a făcut public planul său de globalizare prin care se permite unui număr între 30 și 50 de companii chineze să devină de sine stătătoare pe plan internațional până la sfârșitul deceniului.

Articolul integral...


Hăituirea inflației
Exportatorii: meseria lor e riscul
Acordurile comerciale pe piața agricolă

Idei contemporane

Pomacii: o populație uitată

Autor: Simina RADU-BUCURENCI | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Cine sunt pomacii? Bulgari islamizați sau turci slavizați? Sau poate greci slavofoni islamizați? Ei se declară, simplu, musulmani, dar de-a lungul secolului al XX-lea, statele naționale au încercat să-i convingă de faptul că trebuie să fie și altceva.

 

Articolul integral...


Diplomația publică
Servicii publice online, o încercare de fațadă
Non-integrarea clasei politice românești în UE (II)
Concurența, o piatră de încercare pentru România

Sanatate

Sistemul terapeutic VNS(TM)

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Cel puțin unul din șase americani experimentează minimum un episod depresiv de-a lungul vieții. Depresia reduce capacitatea individului de a funcționa normal, de a simți plăcerea sau de a fi interesat de viață.

Articolul integral...Tehnologie

Ieftinirea tehnologiei

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Tehnologia începe să devină din ce în ce mai accesibilă, iar lumea din IT se gândește tot mai mult cum să ajute țările mai puțin dezvoltate să recupereze prăpastia ce le separă de țările dezvoltate.

Articolul integral...


Când doi se ceartă, toți ceilalți pierd

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Când se ceartă premierul cu președintele, cei care pierd sunt contribuabilii. Ei au ales o administrație care nu-și face datoria, fiind prea preocupată de jocurile de culise. Recenta întâlnire a coaliției, încheiată printr-un comunicat pacifist, ascunde adâncirea prăpastiei care-i desparte acum pe liberali de democrați. Pe la spate, deja fiecare partid își face propriile strategii și scenarii. Liberalii sunt primii care au anunțat (deși nu oficial) că se pregătesc de alegeri pe liste separate. Care sunt opțiunile?

Articolul integral...Politici regionale

Clujul a devenit o gară pentru investitori

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

 

Schimbarea de regim din Cluj a schimbat fața orașului și este pe cale să-i schimbe și reputația. O parte din politicieni laudă schimbările și spun că astfel clujenii fac primii pași spre redobândirea statutului de odinioară al orașului, cel de capitală a Transilvaniei. Ceilalți spun că de fapt transformările reflectă eșecul administrației conduse de Emil Boc și care ar fi trebuit să aducă prosperitatea orașului.

Articolul integral...


Afaceri estice sub pulpană de partid
Dilema AZOMUREȘ

English

Tăriceanu's chance

Autor: Andrei ŢĂRANU | Publicat în numărul 29, în septembrie, 2005

Although denied by all those involved, the crisis within the D.A. Alliance tends to deepen and generate a number of perverse effects in the long run, as basically it is the crisis of the birth of a different approach on politics. The so-called crisis is rather a curtain covering other crises within the Romanian political community, crises which in fact have never ceased to exist and which are aimed at securing power and influence to a certain group or a certain individual. Therefore the Alliance crisis is a mere echo of the crises taking place inside the Romanian political volcano.

Articolul integral...


A kept promise
D.A. Alliance facing Magyar hardliners
Who will win the duel over political legitimacy?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: