Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Summitul vrajbei europene

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Tratatul Constituției europene a murit în Franța și a fost îngropat în Olanda. Nu sunt puțini cei care cred că proiectul politic al Europei unite a murit înainte de a se naște. Euro-optimiștii spun că, în realitate, Constituția europeană - cea care făcea pasul de la Piața Comună Europeană la Statele Unite ale Europei - este doar în comă și că există șanse de resuscitare a acestui ambițios proiect. Articolul integral...Editorial

Jocul de șah în Alianța D.A.

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

După primele șase luni de guvernare, Alianța D.A. nu a reușit, încă, să preia puterea. Dacă prima măsură luată de guvernul Tăriceanu - cota unică de impozitare -, anunța o demarare în forță a proceselor de reformă prevăzute în programul de guvernare, pe parcurs lucrurile s-au calmat, guvernanții intrând într-o stare abulică. O parte a membrilor cabinetului s-au remarcat prin absență și mediocritate, în guvern coexistând la acest moment politicieni activi și reformiști și personaje ajunse în funcții mult prea mari, pentru care nu îi recomanda nimic din activitatea lor anterioară. Articolul integral...Politica externa

Tony Blair versus UE

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Procesul de integrare europeană se află în criză, cauzele fiind multiple. Dincolo de respingerea Constituției europene prin referendumurile organizate în Franța și Olanda și a blocării adoptării bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013 prin veto-ul britanic, avem de-a face cu partea mai puțin vizibilă a icebergului ce continuă să lovească Titanicul construcției europene, riscând să-l scufunde, anume voința unor state-membre de a nu continua adâncirea integrării. Un important lider politic, o mare capitală europeană, un actor internațional de calibru se află în centrul acestei eurofobii...

Articolul integral...


Europa în criză: viitorul incert al extinderii
Al patrulea război mondial
Un nou dialog al surzilor
Iran - între alegerile prezidențiale și arma atomică
Kremlinul și "politica de cadre"
De la Gazprom la "Kremprom"
Rețeta unei Revoluții
Democratizarea Uzbekistanului, victimă colaterală a jocului Marilor Puteri

Interviu

Interviu cu Profesor Universitar Doctor în Științe Medicale, Irinel Popescu

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

"Rămân la părerea că PIB-ul reflectă în bună măsură gradul de educație al populației și că, dacă vrem o creștere a PIB-ului, trebuie să pregătim generația tânără la standarde internaționale."

Articolul integral...Politica interna

Să guvernezi ca să înfrângi PSD-ul

Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Discuția privind anticipatele a pornit de la recunoașterea realității că, deși pierduse Capitala, PSD continua să ocupe teritorii importante ale puterii. Rezultatele alegerilor au fost astfel văzute mai mult ca un armistițiu decât ca sfârșitul războiului. Arhanghelul Dreptate și Adevăr trebuia să dea lovitura de grație balaurului PSD, iar pentru aceasta trebuiau organizate noi alegeri.

Articolul integral...


Cazul Patriciu și mișcările politice
Parchetul în România
Botoș/Budușan
Popularii...

Economie

Leul, între euro și dolar

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Toată presa internațională a fost alertată de un articol din "Stern" despre o conferință din Germania unde s-ar fi discutat despre probabilitatea colapsului Uniunii Economice Monetare. Deși ulterior lucrurile s-au mai calmat când s-a aflat că la discuții nu au participat oficiali ai băncii centrale germane, simplul fapt că această posibilitate a început să se discute stârnește serioase îndoieli asupra vitorului monedei europene.

Articolul integral...


Taxa pe (lipsa de) Valoare Adăugată

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Până la urmă, povestea cu TVA-ul a intrat deplin în ceață. Nu se știe dacă va fi 21, 22 sau 19%. În general, nu se știe nimic.

Articolul integral...


Se alege praful...
Implicații ale reducerii cotelor de asigurări sociale
Contribuțiile la asigurările sociale
Anul BCR și CEC

Idei contemporane

Fundamentalismul religios în Islam și Statele Unite

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Mișcările de contestare ale guvernelor din lumea musulmană au avut, în general, ideologii de inspirație religioasă. Contactele ostile cu Occidentul, considerat susținător al Israelului sau acționând în numele unor interese strategice sau legate de petrol, au generat sentimente negative în lumea islamică, ceea ce a dus la consolidarea ostilității față de ideile occidentale dominante. Însă, la fel ca fundamentalismul lumii musulmane, fundamentalismul american acordă o atenție deosebită pozițiilor conservatoare, în special în ceea ce privește relațiile de familie, de gen și moravurile sexuale.

Articolul integral...


Non-integrarea clasei politice românești în Uniunea Europeană
Cultul eroilor în lumea contemporană
Dezvoltarea locală, abordare comparativă
Multiculturalism veritabil sau de import?

Sanatate

Comportamentul social și genetica

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Geneticienii comportamentali susțin că întregul comportament uman stă înscris în materialul genetic al fiecărui individ. Este evident că personalitatea și modul de reacție al unui individ depind de mulți factori. Cu toate acestea, se pare că baza felului nostru de a fi ne este dată prin naștere. Tot ceea ce putem face în această privință este să nuanțăm trăsăturile noastre fundamentale prin educație și experiență de viață.

Articolul integral...Tehnologie

Apple și Intel

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Anunțul lui Steve Jobs că Apple va folosi procesoarele Intel pentru a construi Mac-uri a produs o revoluție în lumea IT probabil la fel de mare ca și cum Bill Gates ar anunța mâine că începând cu 2006 Windows va fi open-source.

Articolul integral...Politici regionale

Gloria și decăderea industriei porțelanului în Cluj

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

Cele mai mari fabrici de porțelan din Cluj au destine parcă trase la indigo. Toate au cunoscut o epocă de glorie pe vremea comunismului, când cea mai mare parte a producției mergea la export. După Revoluție, două fabrici au trecut prin falimente răsunătoare, iar una dintre ele a scăpat de faliment după ce a fost preluată de Dinu Patriciu.

Articolul integral...


Bâstroe cu mitraliera la șold
La Sighișoara Dracula a tras pe linie moartă

English

The Patriciu Case and the Political Movements

Autor: Ana-Maria TĂNASE | Publicat în numărul 27, în iulie, 2005

For the first time since December 1989, a senior Power representative, in the person of Dinu Patriciu, is charged, right at the onset of the new mandate, with serious law violations. A signal that the fight against corruption has gone beyond the political complexion of its actors, or is there more to it than meets the eye?

Articolul integral...


Prosecutor's offices in Romania

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: