Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Luptă de imagine între Palate

Autor: Cadran Politic | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Eliberarea celor trei jurnaliști români reprezintă un câștig real pentru întreaga societate românească, pentru administrația centrală în ansamblu și pentru șefii serviciilor secrete care și-au asigurat, în acest fel, rămânerea în funcție pentru cel puțin câteva luni de acum înainte. Articolul integral...


Ofensiva Macovei

Autor: Lavinia GRIGORE | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

În încercarea de a elimina corupția din Justiție, ministrul Monica Macovei și-a atras din nou ura magistraților, și asta deoarece ea a anulat printr-o ordonanță de urgență posibilitatea ca magistrații să-și poată cumpăra, la prețuri derizorii, locuințele de serviciu.

Articolul integral...Politica externa

Constituția Europeană - speranțe și incertitudini

Autor: Roxana MAZILU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Anul 2005 este cu siguranță pentru Uniunea Europeană unul istoric deoarece stă sub semnul Tratatului Constituțional. Acest act va fi până în 2006 subiectul voturilor parlamentare în unele state membre și, mult mai important, subiect de referendum în altele. Și, dacă este adevărat că Europa a început să fie construită de sus în jos, dinspre elite spre cetățeni, este la fel de adevărat că în prezent rolul popoarelor europene a crescut întâi prin Parlamentul European, iar consacrarea puterii populare se poate face chiar acum, o dată cu votarea Constituției. În lunile viitoare va deveni clar dacă acest document, atât de important și de necesar pentru viitorul Uniunii, va avea o șansă sau riscă să fie încă o experiență ratată.

Articolul integral...


Catastrofa demografică rusă

Autor: Laurențiu CONSTANTINIU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

În ultima perioadă, autoritățile de la Moscova au acordat o atenție sporită situației demografice a țării. Societatea civilă nu s-a lăsat nici ea mai prejos și a răspuns inițiativelor puterii prin organizarea de mese rotunde consacrate "catastrofei demografice" cu care se confruntă Rusia din 1991 încoace.

Articolul integral...


Ucraina, pivot geopolitic în europa de est
Misterul din spatele ușilor închise
"Războiul Stelelor", o afacere de miliarde de dolari
Irak - coșmarul continuă
Marea Caspică, mare americanum
Uzbekistan, eșecul unei revoluții
Masacru în Valea Fergana
Subsidiaritatea - actualitatea unui concept

Interviu

Contextul de securitate din Orientul Mijlociu

Autor: Raul MARIAN și Arthur SUCIU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Interviu cu domnul Jacob Goldberg, consilier pe probleme de politică externă al ex-premierului israelian Ehud Barak, expert în problematica Orientului Mijlociu și în drept internațional. Articolul integral...


Tudor Chiuariu: "Vrem să facem controale la fața locului"
Siguranță și încredere
Interviu cu dl dr. Alexandru Ciocâlteu, director al spitalului clinic de urgență Sf. Ioan, deputat PPRM și secretar general al Colegiului Medicilor București

Politica interna

Stofa de politician a domnului Tăriceanu
Inima lui Iliescu nu bate degeaba
Disprețuit de Băsescu, Dan Voiculescu se aruncă în brațele lui Tăriceanu
Prezența trupelor românești în Irak
Propunerile de modificare a legii electorale: reformă sau campanie de imagine?

Economie

Dolarul se întoarce

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Așa cum preconizam în urmă cu două luni, "contraatacul" FED a avut consecințe pozitive, dolarul apreciindu-se vreme de peste șase săptămâni, părând a marca sfârșitul trendului descendent. Deși este încă prea devreme pentru a vorbi despre o inversare sigură de trend, estimările privind economia și moneda americană sunt pozitive.

Articolul integral...


Competiția pe piața energetică
O țintă din ce în ce mai optimistă
Asigurarea Mării Banatului

Idei contemporane

Germania: de la fascism la post-naționalism

Autor: Simina RADU-BUCURENCI | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Zidul Berlinului nu a căzut. El a fost dărâmat. Iar cei care l-au dărâmat ar vrea să creadă că el a căzut de la sine sub presiunile unei ipotetice națiuni germane care a așteptat, suferind în tăcere, momentul izbăvirii. Cercetătorii germani sunt însă de altă părere: în anii '80, RFG intrase de mult într-o eră post-națională, națiunea germană fiind o idee cu totul străină emoțional pentru generația postbelică. Zidul Berlinului a fost dărâmat, dar de o parte și de alta a lui nu se afla poporul german.

Articolul integral...


Cine a câștigat bătălia secolului XX?
Cercetare privind rolul serviciilor publice în dezvoltarea locală

Sanatate

Consecințele medicale ale atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Datele obținute după 11/09/01 arată că efectele traumei psihice se pot transmite între generații foarte devreme în relația părinte-copil, posibil chiar în stadiul intrauterin.

Studiile au fost realizate la Centrul pentru Sănătatea Copilului de la Universitatea Columbia și la Spitalul Mont Sinai.

Articolul integral...Tehnologie

Marele zid de foc chinezesc

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

În zilele noastre, orice computer conectat la internet trebuie să folosească un firewall ("zid de foc") pentru a se apăra de intruziuni, de diverse progrămele malefice, "viermi", ori viruși. În China, însă, Partidul Comunist a impus un firewall pentru a-i "apăra" pe cetățeni de eventualele influențe democratice.

Articolul integral...Ultimul cuvânt

Domnul George

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Rapidistul George Copos nu se poate desprinde de imaginea de om de fotbal. Deși un om de afaceri de succes, el nu a reușit să-și modifice imaginea publică, rămânând asociat cu clubul giuleștean, chiar și după ce a fost nominalizat în guvern.

Articolul integral...Politici regionale

Regionalizarea politicii

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Centrul de greutate al politicii regionale se mută în Vestul țării. În Transilvania și Banat se face un alt fel de politică decât în Vechiul Regat. În alegerile organizate după prăbușirea comunismului, alegătorii din Vestul țării au votat altfel decât cei din Est ori din Sud.

Articolul integral...


Politicile agricole ale României
În Valea Jiului, monumentele cad, crucile se ridică

English

Head of Prime Minister's Inquiry Department, Tudor Chiuariu: "We want to run field checks"

Autor: Arthur SUCIU | Publicat în numărul 26, în iunie, 2005

Tudor Chiuariu is one of those young men (he is 29), untouched by the Communism virus, on the competence and responsibility of whom the incumbent Power counts in its fight against corruption. Before being appointed as Secretary of State, the head of the Prime-Minister's Department for Inquiry and for Monitoring Transparent Spending of Community Funds, Tudor Chiuariu graduated from the law school and from post-graduate European law programmes.

Articolul integral...


Macovei attacks
Is Mr. Tăriceanu cut out for politics?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: