Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Răpirea ziariștilor și jocurile serviciilor secrete

Autor: Andrei ŢĂRANU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Analiza la rece a răpirii jurnaliștilor în Irak arată că, deși a existat o anumită preocupare a societății (în special civile) față de acest eveniment, societatea românească nu a fost lăsată să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat. Astfel,prin manipulari și dezinformări de românii au fost complet buimăciți de jocurile serviciilor secrete "nefiind lăsați" să se solidarizeze pentru a sprijini moral ostaticii români din Irak.

Articolul integral...


Tratatul de aderare peste 20 de ani - o viziune economică

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Uniunea Europeană este partenerul ideal, fără cusur, frumos, bogat și deștept. Pe de o parte, această încredere oarbă în viitorul nostru în Uniune este de bun-augur și dă soliditate încă de la început alianței istorice la care am consimțit. Pe de altă parte, ar fi nevoie de puțin mai multă luciditate și pragmatism pentru pregătirea în vederea realităților cu care ne vom confrunta din ce în ce mai mult ca membri ai Uniunii.

Articolul integral...Editorial

Cinismul puterii...

Autor: Cadran Politic | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Articolul integral...Politica externa

Moștenirea papei Ioan Paul al II-lea
Bye-bye, FMI!
Deconcentrarea serviciilor publice
Noul Pact de stabilitate: Parodie sau Miracol? II
Mic îndreptar de integrare europeană III
Subsidiaritatea - actualitatea unui concept
Superputerea singuratică: Agenda de securitate a Americii
Interesele SUA în Iran
Doamna de fier a Americii
Summitul GUUAM
Centura portocalie din jurul Rusiei
Ucraina și geoterapia pentru Rusia

Politica interna

Legea "ascunderii" averilor demnitarilor

Autor: Lavinia GRIGORE | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Senatorii ne-au convins, pe sfârșit de aprilie, că nu este nici o păcăleală: chiar sunt demni de lipsa de încredere cu care îi "învestesc" alegătorii. Am spune că, prin maniera în care au tratat și finalizat dezbaterile asupra legii inițiate de ministrul Justiției, referitoare la noua formă a declarațiilor de avere, au demonstrat că sunt demni chiar de disprețul nostru, nu doar de lipsa de încredere.

Articolul integral...


Legea lustrației, între oportunitate și imposibilitate
Revoluție fără reformă la Congresul PSD
Propunerile de modificare a legii electorale reformă sau campanie de imagine?
Direcția dreptei populare
Presa, între manipulare și deontologie

Economie

China și India sau prietenia dintre dragon și elefant

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Giganții asiatici, China și India s-ar putea împrieteni. Este un eveniment care stârnește valuri în întreaga lume și amenință balanța puterii industriale și politice.

Articolul integral...


Punguța cu doi bani

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

La încheierea conferinței de presă prilejuită de lansarea monedelor și bancnotelor noi, Banca Națională a făcut cadou ziariștilor o... punguță cu doi bani. Iar sloganul cu care s-a încheiat conferința a fost "Banul are valoare!".

Articolul integral...


Spre care Europă?
Jocul și joaca la bursă
Lohn-ul pare să-și fi terminat cariera

Idei contemporane

Supraveghere și disciplină în statul modern

Autor: Simina RADU-BUCURENCI | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Secolul Luminilor nu ne-a lăsat moștenire numai libertățile și drepturile cetățeanului, ci și închisorile, azilele de nebuni, școlile și spitalele. Toate acestea împreună cu o relație specială între stat și cetățenii săi: disciplina și supravegherea. Michel Foucault explică magistral cum statul modern a inventat și a folosit delincvența, nebunia, pericolul social pentru   a-și putea controla cetățenii.

Articolul integral...


Statuile comuniste, fantomele de bronz ale trecutului
EUroregiunile: Realitate și confuzie
De la vechea confruntare ideologică est-vest la un potențial conflict civilizațional Occident-lumea arabo-islamică

Sanatate

Dragostea sub microscop

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Se pare că, mai devreme sau mai târziu, fiecare om își caută "perechea". Dar cum se petrece căutarea și în ce constă acest proces? La această întrebare a încercat să răspundă un grup de cercetători de la Catedra de Psihologie a Universității din Pennsylvania. În acest scop a fost luat în studiu un grup de peste 10.000 de persoane anonime care solicitau întâlniri de scurtă durată intermediate de o firmă specializată în domeniu.

Articolul integral...Tehnologie

Automobilul viitorului

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Dintotdeauna automobilul viitorului a fost considerat a fi cel electric. Se pune deci întrebarea: De ce oare planurile de milioane de dolari sunt acum aruncate la coșul de gunoi?

Articolul integral...Politici regionale

Oraș de 5 stele

Autor: Viorel DOGARU | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Cazul Timișoarei este considerat unic la nivelul României. O rată a șomajului sub 4%, un nivel al investițiilor străine de patru ori mai mare decât media la nivelul României, salarii cu 20 la sută mai mari decât media pe țară arată că Timișoara este, într-adevăr, un oraș de cinci stele. În domeniul investițiilor străine, Timișoara se situează pe locul secund în țară, după București, reușind să atragă în ultimii ani firme importante pe plan internațional. Dar Timișoara este un oraș vestic nu numai prin așezare, ci și prin mentalitatea de vocație occidentală a locuitorilor.

Articolul integral...


Vecinătatea UE dezmorțește economia ardeleană
Autostrada, împotmolită în politică

English

The Law on "hiding dignitaries' wealth"

Autor: Lavinia GRIGORE | Publicat în numărul 25, în mai, 2005

Senators convinced us, this late April, that they are not worthy of the confidence "bestowed" on them by voters. We should say that, considering the manner of approaching and finalising debates on the bill tabled by the Justice Minister, referring to the new wealth statement forms, they have proved they are worthy of our despise, not only of our distrust.

Articolul integral...


Lustration Law, between good timing and impossibility
Revolution without reform in the PSD convention

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: