Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Noul pact de stabilitate: parodie sau miracol?

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

După întâlnirea istorică a miniștrilor de Finanțe din zona euro, reuniți pe 20 martie pentru a pune la cale reformarea Pactului de Stabilitate și Creștere Economică, șefii de stat și de guvern europeni s-au întâlnit la Bruxelles să parafeze decizia miniștrilor și astfel să consfințească intrarea uniunii monetare într-o nouă eră.

Articolul integral...


O agendă de securitate pentru secolul XXI

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

Până la formarea statului român modern, teritoriile locuite de români s-au aflat la intersecția a trei mari blocuri geopolitice - blocul geopolitic rus, care presa către Europa Centrală și Balcani, blocul geopolitic central-european (Austria-Germania), care presa către Balcanii de Vest și Marea Neagră, și blocul geopolitic turc, care presa către Europa Centrală, prin Balcani și Țările Române. Un loc aparte în această ecuație l-au avut gurile Dunării, disputate de Rusia și Imperiul Otoman. Creșterea sau descreșterea gradului de dominație în zonă a fiecăruia dintre cele trei blocuri geopolitice s-a reflectat în evoluțiile politice, economice și sociale din regiune.

Articolul integral...Editorial

Mass-media, aproape de victorie...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

La alegerile trecute, Gigi Becali, oierul patron al clubului de fotbal Steaua și mare latifundiar, a obținut un scor de-a dreptul surprinzător, peste cel al unor partide sau politicieni cu tradiție. La actualele alegeri parțiale pentru București, pe locul al treilea, cu un procent impresionant, se află "inspectorul" Piedone. Ce au în comun cei doi? Simplu: ei sunt creații ale mass-media. Amândoi sunt complet lipsiți de substanță, incapabili de un program coerent.

Articolul integral...Politica externa

Strategia Lisabona - motorul unei economii moderne și dinamice
Paradoxurile societății ruse
Revoluția portocalie de la Chișinău a fost... roz
Planuri secrete pentru petrolul Irakului
Dilema croată
Irakul după doi ani de război
Nominalizarea lui Paul Wolfowitz la șefia Băncii Mondiale
Mic îndreptar de integrare europeană

Interviu

Interviu cu dl Codru Vrabie

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

Codru Vrabie este expert în probleme de anticorupție al Transparency International.

TI este singura organizație neguvernamentală de nivel mondial care are ca obiectiv combaterea corupției. Fondată în anii '90, coaliția mondială împotriva corupției facilitează relațiile dintre reprezentanții societății civile, mediul de afaceri și reprezentanții guvernelor, monitorizează rezultatele obținute de instituțiile publice în procesul de combatere a corupției și sugerează soluții de remediere a deficiențelor. TI este prezentă în România din 1999.

Articolul integral...Politica interna

Reforma justiției și Strategia Națională Anticorupție
Primăria Bucureștiului, o miză a alegerilor anticipate
Destinul politic al lui C.V. Tudor s-a epuizat

Economie

România-FMI - etapa de "încordare a mușchilor"

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

În ceea ce privește relațiile României cu instituțiile internaționale, fie că este vorba de cele pe latură economică, FMI, Banca Mondială, fie că este vorba de cele de natură politică, Uniunea Europeană, Consiliul Europei, sau militară - NATO, mass-media din România are o poziție intransigentă: fie este de partea guvernului României, fie este de partea "ălora". Lucrurile sunt însă, ca de obicei, mai nuanțate.

Articolul integral...


Prețul corect al petrolului - 100$ barilul?

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

În ciuda creșterii din ce în ce mai mari a cererii, majoritatea analiștilor consideră că prețul actual al petrolului nu este deloc legat de aceasta. Există chiar unele comparații cu boom-ul dotcom-urilor din anii '90. Lee Raymond, președintele Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră, este tranșant: "Petrolul este materie primă și istoria ne arată că niciodată materiile prime nu au putut păstra un preț ridicat."

Articolul integral...


Sesiunea de examene a BNR pe anul 2005
Pragul de jos al dolarului...
În SUA, Sindicatele sunt "asasinate"
Dragonul vrea petrol
Expansiunea economică rusă

Idei contemporane

Capitalismul de stat în socialismul real

Autor: Simina RADU-BUCURENCI | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

Europa Centrală și de Est nu a oferit numai exemplul comunismului pus în practică, ci și interesante teorii, de sorginte marxistă, pentru a critica aceste regimuri. Analiza contemporană de cel mai înalt nivel a regimurilor autointitulate socialiste se bazează pe teorii cum ar fi cea a capitalismului de stat sau a dictaturii asupra nevoilor. Spectrul comunismului nu mai bântuie Europa, ci mediile academice americane și vest-europene.

Articolul integral...


Modele europene de administrație publică: Marea Britanie
Democrația creștină în răsăritul Europei
Euroregiunile - realitate și confuzii
Blestemul roșu al ziarului Scânteia

Sanatate

Despre dioxină

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

 

Articolul integral...


Beneficiile pomului de Crăciun

Politici regionale

Siderurgia românească, dominată de investitorii ex-sovietici

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

Investițiile în siderurgia românească par să fi devenit afacerea preferată a investitorilor din spațiul ex-sovietic. Supremația este deținută de oamenii de afaceri ruși, însă în ultimul timp au început să devină interesați de combinatele create în perioada comunistă și o serie de magnați ucraineni. Județul Cluj ilustrează cel mai bine această tendință. În întregime, societățile siderurgice au devenit proprietatea investitorilor veniți din Est.

Articolul integral...


RAFO = JAFO
Armata Română, între NATO și acuzații de corupție
Europa va trece și pe la Calafat
Regionalizarea între spaimă, compromis și necesitate

English

Justice Reform and National Anti-corruption Strategy

Autor: Lavinia GRIGORE | Publicat în numărul 24, în aprilie, 2005

Minister of Justice Monica Macovei is one of the few dignitaries to have indeed started fighting against corruption. Completion of a professional and independent audit on the anti-corruption strategy of the past four years was one of the recommendations included by the European Union in the safeguard clause. The Freedom House Report points to the main flaws in the Romanian legal system.

Articolul integral...


Bucharest City Hall, consequential to early elections
Corneliu Vadim Tudor's political fate has been out of breath

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: