Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Noua armă politică a lui Bush: CURTOAZIA

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Recentul turneu european al președintelui american George W. Bush, un adevărat maraton diplomatic, nu a surprins prin conținut și prin temele abordate, însă a scos la iveală o nouă abordare a Casei Albe în privința promovării intereselor americane în actualul context geopolitic.

Articolul integral...


Tsunami Blaga curăță Poliția Română

Autor: Laura GAFENCU | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, unul dintre politicienii fideli actualului președinte, s-a remarcat prin calitățile sale de organizator.Blaga face parte din garda nouă de politicieni adusă de Traian Băsescu, ascensiunea sa fiind una destul de rapidă, la fel ca ascensiunea lui Traian Băsescu. Se poate spune că ascensiunea sa coincide cu cea a lui Traian Băsescu. Și asta pentru că Vasile Blaga a fost omul de încredere al lui Traian Băsescu încă de când acesta din urmă a preluat președinția PD. Pe atunci un partid pe cale de dezmembrare. Acum însă, PD se află la putere, iar Vasile Blaga a fost numit în două poziții-cheie - șef al Administrației Prezidențiale, unde nu a stat prea mult, și ministru al Administrației și Internelor. Două poziții-cheie în lupta împotriva corupției.

Articolul integral...Editorial

România nu are brand de țară...

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

În România "avem de toate", corupție generalizată care sperie Occidentul și ține departe investitorii străini, birocrație, droguri, prostituție, adopții ilegale, clasă politică preocupată de propriile interese, politicieni de rang înalt cu "doctorate" în afaceri imobiliare sau băgați în tot felul de potlogării cu bani publici... Articolul integral...Politica externa

Un summit strategic

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Deși toți liderii americani și ruși au insistat mereu că Yalta, Malta sau mai nou Bratislava nu sunt întâlniri menite să schimbe hărți, zone de influență sau istoria, evenimentele ulterioare demonstrează contrariul. Summitul de la Bratislava a pus pe tapet probleme importante de securitate internațională, dar pentru prima oară a pus sub semnul întrebării și parteneriatul strategic dintre Rusia și Statele Unite. Dincolo de declarații fulminante, de retorică (uneori agresivă), Moscova și Washingtonul au multe interese comune. Cel puțin pe termen scurt și mediu. Dar și divergențe.

Articolul integral...


Siria, Palestina și Iranul: prieteni noi, prieteni vechi
Adâncirea "faliilor" în Irak
Sharm-el-Sheikh: speranțe de pace în Orientul Mijlociu
Amenințarea teroristă în Asia Centrală
Republica Moldova, la ora marilor întrebări
Să dea Domnul să dureze!
Mic îndreptar de integrare europeană

Politica interna

...Toți oamenii președintelui
PNL-PD: Amânarea unificării - o formă de refuz
Sorin Oprescu, medicul PSD
Guvernul Tăriceanu față cu reacțiunea
UDMR - prin pași mici, câștiguri mari

Economie

Cristian Pârvulescu, președintele Pro Democrația

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Cristian Pîrvulescu, președintele Pro-Democrația: "În contextul constituțional și politic actual, subiectul alegerilor anticipate rămâne doar o ipoteză de lucru."

Articolul integral...


Economia românească se trezește

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Până acum, grosul opiniilor referitoare la viitorul economiei românești a fost de un populism patetic. "Analiștii" economici prevăd apocalipse, tsunami-uri... Citind presa de la noi îți vine parcă să te sinucizi. Și totuși, luate la bani mărunți, deciziile de până acum - cele în plan economic - nu fac decât să aducă un plus de normalitate și rațiune în politicile economice. Fie că sunt ideile FMI, fie că sunt idelile ministrului de Finanțe sau ale specialiștilor Alianței, per ansamblu măsurile luate sunt pozitive.

Articolul integral...


La 1 martie, vor răsări (scriptic) primii lei grei
În SUA, sindicatele sunt "asasinate"

Idei contemporane

Les liaisons dangereuses: Naționalism, comunism și alte sentimente

Autor: Simina RADU-BUCURENCI | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Naționalismul și-a pus amprenta asupra ultimelor două secole, dar și celelalte -isme ale lumii moderne au influențat ideea și sentimentul național. Naționalismul secolului al XXI-lea rămâne un nod gordian al cercetărilor sociale tocmai din cauza multiplelor întrepătrunderi cu alte ideologii, punând sub îndoială posibilitatea găsirii unei definiții cu aplicabilitate generală sau, și mai problematic, a unei teorii exhaustive a fenomenului

Articolul integral...


Un nou funcționar public - prefectul
Extrema dreaptă - între explicații - stereotip și realitate
Scrisorile persane, de la Montesquieu la Kenneth Pollack
Ironia teoriei neoconservatoare

Sanatate

Taxotere - în tratamentul cancerului de prostată

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Taxotere, medicamentul de rezervă în formele severe, metastazate ale cancerului de prostată, aparține clasei de chimioterapice numite taxiode. Rolul său este de a inhiba diviziunea celulelor canceroase. Nivelul de acțiune este citoplasma celulară pe care practic o "îngheață" oprind ciclul celular și ducând astfel la moartea celulelor bolnave.

Articolul integral...


Vaccin anticancer

Tehnologie

Viitorul radioului

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Bătrânul radio este pe cale să cunoască o nouă tinerețe. În prezent, se prefigurează 2 tendințe de evoluție: radioul prin internet și, cel mai nou, radioul pe telefonul mobil.

Articolul integral...Politici regionale

Marii investitori încep să ajungă pe la Cluj-Napoca

Autor: Claudiu PĂDUREAN | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Clujul pare să se desprindă cu greu de era Funar, care a durat 12 ani. Deocamdată, cele mai importante modificări s-au petrecut la nivelul simbolurilor. Au dispărut din oraș celebrele coșuri de gunoi tricolore, iar pe Bulevardul Eroilor, adică pe "floașter"-ul din centrul orașului, cum spun clujenii cu vechime care mai moștenesc ceva din vocabularul Imperiului Austriac, băncile vopsite în culorile drapelului național au fost înlocuite cu altele, de culoare roșie. Celebrele gropi arheologice din fața statuii lui Matei Corvin ar urma să fie acoperite, susține noul primar al Clujului, Emil Boc. Însă lucrurile au început să se schimbe și la nivelul administrației publice. Pentru prima dată în ultimul deceniu, primarul nu mai este în război nici cu Consiliul Local, nici cu cel județean și nici cu Prefectura. Toate aceste instituții sunt controlate de reprezentanții coaliției PD-PNL-UDMR-PUR, așa că epoca ciolanelor așezate pe mesele consilierilor răzvrătiți împotriva primarului pare să fie de mult apusă.

Articolul integral...


Mărirea și decăderea industriei oltene
La Galați se dă ora exactă a oțelului românesc

English

The Tsunami Blaga sweeps the Romanian Police

Autor: Laura GAFENCU | Publicat în numărul 23, în martie, 2005

Minister of Administration and Home Affairs, Vasile Blaga, one of the politicians true to the incumbent President, stands out through his management skills.Blaga is one of the new politicians promoted by Traian Băsescu, with a fairly quick rise, just like Traian Băsescu. One may even say that his rise coincides with Traian Băsescu's. Because Vasile Blaga was Traian Basescu's confidante ever since the latter took over the helms of PD. At the time, PD was a party on the verge of collapse. Now, PD is in Power, and Vasile Blaga was appointed to two key offices: head of the Presidential Administration, where he did not stay for too long, and Minister of Administration and Home Affairs. Two key positions in the fight against corruption.

Articolul integral...


...All the President's people
PNL-PD: Deferring merger - a form of decline
Sorin Oprescu, PSD's surgeon

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: