Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

O nouă revoluție portocalie?

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

"România va răspunde întotdeauna prompt oricăror solicitări de sprijin din partea Republicii Moldova și ori de câte ori va fi nevoie", declara președintele Traian Băsescu la încheierea întâlnirii avute la Chișinău cu președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. La prima sa vizită oficială în afara țării, președintele României a lansat un mesaj pe cât de neașteptat, pe atât de important pentru orientarea viitoare a politicii noastre vizavi de Moldova.

Articolul integral...


Alianță sau partid?

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

După alegeri, PD este autorul celor mai mari gafe, fie că este vorba de numirea unor persoane nepotrivite (blonda de la Integrare, Silvian Ionescu, Gheorghe Dobre), fie că este vorba de lansarea unor teme de discuție insuficient gândite (cazul Videanu și ideea lui de a pune pe toată lumea să-și declare averile, dar cauționând modul în care au fost adunate acestea până în 2005). Ultima mare prostie ar fi nominalizarea unui candidat la Primăria Capitalei, în condițiile în care liberalii și-au anunțat deja candidatul.

De partea cealaltă, PNL pare a fi pe cai mari. Nu a avut până acum probleme serioase cu nominalizările făcute, iar în sânul său domnește consensul - chiar suspect - asupra unificării.

Articolul integral...Editorial

Un discurs de învestitură fără detalii concrete

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

Trei președinți americani au ținut discursuri de învestitură în timp de război: James Madison, Abraham Lincoln și Richard Nixon. Toți trei s-au concentrat pe provocările cărora poporul american trebuia să le facă față în perioada războiului. Actualul președinte, George W. Bush, la învestirea celui de-al doilea mandat al său, nu a pronunțat nici măcar o dată cuvântul"Irak". Chiar dacă războiul este costisitor și prețul pentru acesta crește, Bush nu a cerut americanilor să facă sacrificii pentru "victoria pe care le-a promis-o".

Articolul integral...Politica externa

Republica Moldova și spectrul "revoluției portocalii"

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

Republica Moldova se pregătește de alegeri. Scrutinul parlamentar din 6 martie va fi un punct de cotitură în politica țării, aflată acum într-un puternic impas de orientare externă și de incapacitate de asigurare a suveranității naționale. Transnistria, provincie separatistă dominată de populația rusofonă, a ieșit practic de sub controlul Chișinăului, iar tentativele din vara trecută ale guvernului Voronin de a-și reimpune suveranitatea au eșuat. Criza din iulie-august 2004 a reamintit de războiul din 1992 nu atât prin gravitatea stării conflictuale, cât mai ales prin simbolistica agitată. Balonul s-a dezumflat brusc, fără a fi clar cine avea dreptate, cine urmărea ce și mai ales cine trage sforile. Un rol important l-a jucat Ucraina care a dat licențe de export firmelor din Transnistria și a lipsit astfel Chișinăul de singurul instrument de presiune exact când începuse să exercite presiunea asupra separatiștilor. A cui o fi fost ideea?

Articolul integral...


Sindromul "post-orange"
Rusia și adierile "vântului de la Răsărit"
Sudul Serbiei: o zonă cu potențial de conflict foarte ridicat
Croația: Drumul spre UE, amenințat de mișcările de extremă dreapta
Aderarea Turciei = Distrugerea Uniunii Europene? (II)
Iran: următoarea țintă strategică
Obiectiv: Iranul! Sau Siria?
Alegerile din Irak
Orientul Mijlociu înainte și după Arafat (II)
Serviciile de informații la ora marilor întrebări

Interviu

Un Nostradamus modern: Ion Istrate

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

Interviu cu Ion Istrate pe marginea cărții "România în Lume și în Timp, trecut, prezent și viitor", în care vorbește despre o serie de evenimente, unele catastrofale, care se vor desfășura în viitor, unele, chiar, la nivel planetar. Articolul integral...Politica interna

Sfârșitul dominației PSD
Vadim, singur printre extremiști

Economie

+16%

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

Reformele fiscale lansate de autoritățile de la București au fost făcute fără consultarea cu Fondul Monetar Internațional. Recentele poziții ale reprezentanților Fondului relevă nemulțumirea și îngrijorarea. Prim-ministrul României replică verbal foarte vehement, susținând că "nu FMI face politica în România"... În vremea aceasta, noul ministru de Finanțe își face temele conștiincios pentru a propune un buget în conformitate cu cerințele FMI.

Articolul integral...


Potențiale amenințări la adresa economiei americane în 2005
+16%

Idei contemporane

Liberalismul creștin-democrat

Autor: George ANGLIȚOIU | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

În discursul de învestitură, noul premier liberal a proclamat sfârșitul tranziției în România. Afirmație falsă pentru că tranziția nu poate lua sfârșit atunci când decidentul politic o anunță ca atare, ci în momentul în care realitatea de zi cu zi o confirmă de la sine.

Articolul integral...


România rurală se integrează în Europa

Tehnologie

Telefonia prin VoIP

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

VoIP - Voice over IP- este este o modalitate prin care semnalul audio analog este convertit în semnal digital care să poată fi transmis prin Internet. De ce este acest lucru util? Pentru că poate transforma Internetul într-un instrument de efectuare a convorbirilor interurbane sau internaționale gratuite. Astfel, folosind Internetul se poate renunța la serviciile companiei de telefonie.

Articolul integral...English

Alliance or Party?

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 22, în februarie, 2005

Since the elections, PD is the author of the most serious blunders, related either to appointing the wrong people (the blonde for the Integration Ministry, Silvian Ionescu, Gheorghe Dobre), or to launching insufficiently considered topics for discussion (e.g. Videanu and his idea of having everyone state their wealth, but paying no heed to the way these assets were obtained, until 2005). The last really stupid thing to do is to nominate a runner for the City Hall-, after the Liberals have already announced theirs.

On the other hand, PNL seems to be on top of things. It has had no serious problems so far with the nominations it made, whereas within the party there is an agreement that some may deem dubious, as far as the merger with PD goes.

Articolul integral...


The end of PSD Domination

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: