Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Politica externa

Un nou pas spre puterea absolută: Putin, după Beslan

Autor: Laurențiu CONSTANTINIU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

Pe Boris Elțân nu pare să-l fi preocupat prea mult problema democrației. Pentru el, mai importantă s-a dovedit a fi stoparea accesului la putere al comuniștilor, care, la rândul lor, în decurs de 10 ani, nu au putut renunța la ideea revanșei. De aici duritatea, repeziciunea și caracterul incomplet al reformelor, care, în opinia liderului de atunci de la Kremlin, puteau conferi ireversibilitate procesului de reformă, chiar cu sacrificarea calității acesteia.

Articolul integral...


Beslan - 3 (11) septembrie rusesc

Autor: Raul MARIAN | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

În urmă cu câteva luni, într-un articol ce analiza atacurile teroriste din Spania, începeam prin a sublinia coincidența datei de 11, care părea să devină o zi preferată pentru astfel de atrocități. Acum, în urma masacrului de la Beslan, septembrie, ce ne amintește de atacurile teroriste din Statele Unite, pare a se transforma într-o lună fatidică. Însă coincidențele se opresc aici, deoarece alegerea de către teroriști a respectivei date nu a fost determinată de intenția de a copia într-un fel sau altul ceea ce s-a întâmplat la 11 septembrie 2001, ci de"oportunitatea" reprezentată de începerea anului școlar în Rusia, deși termenul "oportunitate" este foarte cinic.

Articolul integral...


Butoiul cu pulbere al Caucazului
Încotro se îndreaptă Rusia?
În meciul de pe Bâstroe - Ucraina-România 1-0
Litigiul româno-ucrainean, în perspectivă istorică
Rolul Parlamentului European în conservarea biodiversității
Noua Comisie Europeană - Între evoluție și revoluție
Șoc și groază - propaganda terorii
"Foaia de Parcurs": ultima soluție pentru Orientul Mijlociu
Israelul își urmărește punctual lista priorităților

Interviu

Gheorghe Dinică - de șef al Protocolului Național

Autor: Cezar DOBRE | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

Gheorghe Dinică: "O cât de mică neatenție în desfășurarea unei activități oficiale (ordinea de precădere, plasamentul, derularea programului unei vizite etc.) se poate solda cu urmări neplăcute și, desigur, cu admonestările de rigoare, iar în cazul unor greșeli grave, se ajunge și la primirea «altor însărcinări»".

Articolul integral...Politica interna

Telenovelă de coșmar pentru Adrian Năstase

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

În prima sâmbătă din octombrie Opoziția a reușit să administreze o lovitură decisivă Puterii, schimbând printr-o mișcare abilă mai mult sau mai puțin planificată regulile jocului și spărgând blocajul mediatic la care era supusă de atâta vreme de o mass-media aservită. Cu această ocazie, România a cunoscut o premieră TV. Prima dată când un lider politic a plâns în transmisiune directă pe toate canalele... Și nu orice lider, ci tocmai șeful Opoziției democratice, pe care nu reușise să-l îngenuncheze nimeni. Traian Băsescu a izbucnit în plâns la anunțul făcut de colegul său de Alianță, Theodor Stolojan, prin care acesta se retrăgea din cursa prezidențială pe motive de sănătate. Articolul integral...


România și geometria complexă a drapelului european

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

Trecătorii pe lângă "epicentrul" Europei, Piața Schuman din Bruxelles, privesc cu uimire către un cort bizar amplasat în spațiul verde în jurul căruia se aglomerează clădirile câtorva dintre cele mai importante instituții europene. Cortul, asemănător unui circ ambulant, este creația arhitectului olandez Rem Koolhaas, care și-a propus să reformeze nici mai mult nici mai puțin decât controversata identitate europeană. Acea identitate europeană devenită pe cât de complicată pe atât de greu de interiorizat pentru cetățeanul simplu al Europei celor 25.

Articolul integral...


Alegerile preliminare din PSD: Regele este gol
Toamna asta trandafirii par mai ofiliți ca niciodată
Pentru a putea câștiga alegerile, Alianța D.A. trebuie să-și arate forța
Războiul promisiunilor electorale
Prezidențialele, pierdere colaterală pentru UDMR
Prețul corect: ce (nu) poți cumpăra cu un miliard de euro?

Economie

BNR încotro?

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

BNR are acum un nou Consiliu de Administrație, ales mai mult sau mai puțin legal. Ca prea multe lucruri din această țară, și acesta, de maximă importanță, a fost tratat în disprețul legii. Reprezentanții opoziției au adoptat o poziție pragmatică: văzând că PSD este dispus să facă orice pentru a-și impune oamenii în Consiliul de Administrație al BNR, au preferat să nu mai atace legalitatea acestui demers și să-și impună propriii oameni.

Articolul integral...Idei contemporane

Intervenția umanitară internațională, între obligație morală și proiect ideologic

Autor: Cătălin BARBU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

Acțiunea umanitară a devenit unul dintre pilonii noii arhitecturi internaționale create prin restrângerea conceptului de suveranitate a statelor în condițiile avansării proceselor de globalizare și descentralizare. Modelul de acțiune umanitară al acestui început de secol are la bază principii etice și este apropiat de sistemul drepturilor omului. El nu poate rămâne neutru în fața genocidului și trebuie să evalueze impactul pe termen lung al fiecărei operațiuni pentru a putea opri ajutorul acordat - dacă se consideră că aceasta va prelungi criza sau va pune în pericol respectarea drepturilor omului.

Articolul integral...


Modele europene de administrație publică: Franța
Cine ne va conduce în 2050?
Un model politic de odinioară
Istoria creșterii și descreșterii celor trei trandafiri
Reîmproprietărirea americanilor

Sanatate

Omul și alimentația

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

Există națiuni al căror nume este asociat cu unele produse alimentare și altele care fac din mâncare o artă. Însă pentru majoritatea oamenilor, a mânca este de cele mai multe ori o necesitate, iar uneori o plăcere.

Articolul integral...Tehnologie

HDTV - Televiziunea de înaltă definiție

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

În câteva din articolele anterioare din această rubrică am amintit de mai multe ori despre televiziunea de înaltă definiție. Întrucât ea capătă o răspândire din ce în ce mai mare, fiind anunțate și în Europa stații TV care vor emite în acest format, iată despre ce este vorba. Televiziunea de înaltă definiție, HDTV, oferă o imagine și unsunet de cea mai bună calitate. Rezoluția sporită oferă o claritate departe de standardele actuale. Filmele își păstrează lățimea originală, oferind o experiență de vizionare aproape de cea de la cinematograf, iar evenimentele sportive câștigă în spectaculozitate.

Articolul integral...Mari corporatii

Motorola

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

Motorola este una dintre cele mai cunoscute companii de comunicații din lume, iar rolul ei ca pionier în dezvoltarea acestei industrii este recunoscut de toată lumea. Totul a început în 1928, sub numele de Galvin Manufacturing Corporation, o companie ce producea adaptoare de curent, dispozitive ce permiteau aparatelor electrice care funcționau pe baterii să funcționeze la priză. De la walkie-talkie-ul de aproape trei kilograme la stațiile de emisie-recepție minuscule de astăzi, Motorola a fost unul dintre cei mai importanți furnizori de aparatură de comunicații pentru sectoarele critice precum poliție, salvare sau construcții. În anii '30-'40, Motorola a adus divertismentul în casele americanilor prin aparatele de radio și, apoi, TV. De asemenea, procesoarele Motorola au stat la baza dezvoltării companiei de calculatoare Apple care și-a păstrat astfel multă vreme supremația, dar și a altor echipamente care utilizează microcipuri. O dată cu primul DynaTAC în 1983, Motorola a participat la scrierea istoriei telefoniei mobile.

Articolul integral...English

Editorial: A dreadful soap opera for Adrian Năstase

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 20, în octombrie, 2004

In the first weekend of October the Opposition managed to deal a decisive blow to the Power, by changing, in a skilful move, more or less planned, the rules of the game, and braking through the media bloskage that it had been subject to, for so long, by the subdued mass media. On this occasion, Romania was faced with a TV novelty. The first time that a political leader cried, live on all TV channels... And not just any political leader, by the very head of the democratic Opposition, one of the most ambitious politicians, whom nobody had ever succeeded in kneeling down. Traian Băsescu burst into tears at the announcement made by his Alliance colleague, Theodor Stolojan, regarding his withdrawal from the presidential race, for health related reasons.

Articolul integral...


This autumn, roses look more withered than ever
Preliminary Elections in PSD: The king is naked
To be able to win elections, D.A. Alliance needs to prove its strength
The right price: what can('t) you buy with one billion Euro?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: