Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Editorial

Cum alegem între două rele

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

O dată la patru ani suntem invitați să participăm, ca spectatori neputincioși, iar apoi în calitate de aparenți decidenți, la ritualul politic al campaniei electorale, la jocul alegerilor.

Deși legea permite o perioadă-limită de timp pentru campania electorală, întreg anul 2004 pare a sta sub semnul alegerilor din toamnă, electoratul fiind pus în situația penibilă a unor spectatori de tenis ale căror gâturi au anchilozat într-o mișcare continuă de la stânga la dreapta, pentru a urmări un joc (destul de slab, de altfel) început încă de acum șase-șapte luni. Consecința? Un electorat care seamănă din ce în ce mai mult cu emblematicul Cetățean Turmentat al lui Caragiale, marcat de întrebarea "Eu cu cine votez?" - cel puțin asta par să ne arate sondajele de opinie a căror marjă de eroare este bulversată de procentul foarte mare al nehotărâților.

Articolul integral...Politica externa

Prin cenușa imperiului

Autor: Dragoº TÃBÃRAN | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

La numai câteva luni de la istorica extindere a NATO spre estul Europei, pe Nistru apar din nou, ca în 1992, norii negri ai conflictului. Autoproclamatele autorități de la Tiraspol, nerecunoscute de nimeni, decid să profite de vacanța de vară pentru a readuce școlile moldovenești cu predare în grafie latină sub controlul lor.

Articolul integral...


Ce aduce nou Comisia Barroso?
Marea Britanie: testul din iunie
Americanii și votul negativ
Apocalipsă nucleară în Orientul Mijlociu
"Foaia de parcurs" - ultima soluție pentru Orientul Mijlociu
Irak: revolta șiiților
Măcelul din Sudan - Bosnia Africii

Interviu

Adrian Cioroianu: "Nu trebuie să politizăm totul"

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Adrian Cioroianu: Eu am considerat potrivit să intru în politică abia atunci când aveam un rost, cum se spune, după ce realizasem ceva în domeniul meu de activitate. Țin minte că în primăvara lui 1999, când am primit prima propunere de a intra în PNL, am spus dnei Mona Muscă și dlui Valeriu Stoica, foarte sincer, că eu liberal sunt și fără carnet PNL, așa că să mă lase să termin doctoratul și după aceea vom sta de vorbă serios. Ceea ce s-a și întâmplat.

Articolul integral...


Cozmin Gușă: "Deocamdată nu există nici un conflict între Traian Băsescu și Theodor Stolojan"

Politica interna

Alegeri și alegeri

Autor: Cornel CODIȚĂ | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

România se pregătește de alegeri. Interesul publicului este tot mai puternic direcționat către bătălia prezidențială. Atât liderii partidelor politice, cât și comentatorii întăresc impresia că aceasta este cu adevărat bătălia care contează. Așa să fie oare?

Articolul integral...


Ursul carpatin, din primăvară până-n toamnă
România între alternativa politică și mlaștina populistă
Vechiul PSD a trecut pe stil nou
După eșecul de la locale, PSD a trecut la tratament intensiv
Alianța D.A. se pregătește de guvernare

Idei contemporane

Soviet Reloaded: Educația - victima ultimelor bastioane totalitare din Europa

Autor: Raul MARIAN | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

Când timpurile te depășesc, trecutul este singura scăpare. Când în mileniul trei multiculturalismul a devenit pentru întreg continentul european o valoare incontestabilă, iar dreptul la cultură și educație, un drept inalienabil al omului, doi ultimi "mohicani" sovietici se încăpățânează în proiecte naționalist-totalitare care țin mai degrabă de secolul XIX. Ei par a nu înțelege că astăzi o națiune se construiește prin alte mijloace decât în Evul Mediu. Războiul Rece s-a încheiat, iar Uniunea Sovietică a încetat să mai existe în urmă cu mai bine de un deceniu, dar aceste știri nu au ajuns încă nici în Belarus, nici în Transnistria. În Europa timpului prezent, două regimuri totalitare și-au îndreptat opresiunea spre cultura și educația propriilor națiuni.

Articolul integral...


Politica economică PSD

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

Guvernarea PSD poate fi foarte bine caracterizată ca una paradoxală. Deși politica sa economică a fost slabă și inconsistentă, economia și nivelul de trai au crescut. Din păcate însă, nici acum România nu poate fi catalogată ca având o economie de piață funcțională, decât cu dispensă politică de la forurile europene...

Articolul integral...


Funcția ideologică a limbajului?

Autor: Amalia POPEANGĂ | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

Limbajul este, probabil, una dintre cele mai importante și fascinante "unelte" ale politicii, iar capacitatea de a transmite prin intermediul acestuia valori și atitudini este fundamentală vieții publice, devenind cu atât mai relevantă în timpul campaniilor electorale.

Articolul integral...


Elitele
Jocurile petrolului
Migrația - o sfidare necesară construcției europene
Politica de vecinătate europeană, un plan Marshall al Uniunii Europene?
Euroscepticismul prosperității
Istoria creșterii și descreșterii celor trei trandafiri

Sanatate

Tratamente noi în boala Alzheimer

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului. Ea atacă lent, dar sigur toate celulele nervoase ale cortexului cerebral și câteva structuri nervoase învecinate, ducând la tulburări de afectivitate, memorie, recunoaștere și incoordonare motorie. În final, boala producepierderea totală a memoriei și funcțiilor mentale.

Articolul integral...Tehnologie

Ți-am scris un film pe-o rază albastră...

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

Organizația Blu-ray Disc Founders (BDF) a anunțat aprobarea versiunii 1.0 a BD-ROM și a specificațiilor tehnice ale acestuia, punându-le la dispoziția producătorilor. Aceste specificații au fost anunțate în timpul programat și reprezintă un pas extrem de important deoarece oferă producătorilor specificațiile tehnice necesare introducerii în producție a noului format de stocare. "Totul este pregătit pentru ca firmele să poată oferi publicului larg BD-ROM playere, recordere și software aferent la sfârșitul lui 2005", a declarat Maureen Weber, general manager la HP Optical Storage Solutions.

Articolul integral...English

Choosing from two evils

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 18, în septembrie, 2004

Once every four years, we are invited to take part, as helpless spectators, and then as apparent decision-makers, in the political ritual of the electoral campaign, in the elections game. Articolul integral...


Romania, between political alternative and the populist swamp
Old PSD shifts to new style
After failure in the locals, PSD in intensive care
D.A. Alliance prepares to rule

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: