Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Editorial

Avantajele extinderii: Oportunități în noua Europă

Autor: Virginia MIRCEA | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Extinderea UE a avut loc oficial pe 1 mai 2004. Din punct de vedere economic extinderea este deja o realitate. Statele est europene au cules beneficii enorme din procesul de integrare al economiilor lor cu Europa Occidentală. Nevoia de a se pregăti pentru calitatea de membru a generat reforme economice în toată regiunea.

Articolul integral...Politica externa

Doua dosare fierbinti pe agenda UE: România si Cipru

Autor: Anton COMĂNESCU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

În dimineata zilei de miercuri 27 aprilie, Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European ar fi trebuit sa discute împreuna cu Comisarul pentru Extindere, Günter Verheugen si cu baroneasa Emma Nicholson, asupra a doua probleme arzatoare: România si Cipru.

Articolul integral...


Intrarea în NATO: final glorios sau startul unor noi căutări?
Problemele integrării
Periferia Uniunii Europene și politica "Noilor Vecini"
Bulgaria și România - o analiză comparativă
Kosovo, un butoi cu pulbere care stă să explodeze
Naționaliștii, din nou, la putere: Slovacii nu l-au reales pe naționalistul Meciar, ci pe fosta mână dreaptă a acestuia
Ucraina devine cap de pod al NATO
Provocările interne și externe ale președintelui Putin
După 18 ani de închisoare, Mordechai Vanunu nu regretă nimic
Un nou asasinat politic în Orientul Mijlociu

Interviu

Ion ILIESCU: "Îndeplinind criteriile de integrare în NATO, am făcut pași importanți în ceea ce privește realizarea obiectivelor pentru Uniunea Europeană."

Autor: Amalia POPEANGĂ, Cezar DOBRE | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

"Capătă tot mai multă pondere interesul personal, de grup, individualismul feroce. Eu fiind un om de stânga am anumite reticențe, și am văzut și reacții față de reticențele mele, dar aceasta este realitatea obiectivă, pe care trebuie să o luăm ca atare."

Articolul integral...


Vladimir TISMĂNEANU: "Nu mi-am schimbat poziția față de populismul autoritarist al FSN în acea perioadă, inclusiv mineriadele din 1990 și 1991."
Corina Crețu, Consilier prezidențial: "În primul rând cred că o femeie poate aduce un alt stil în politică. Și eu cred că România are nevoie, realmente, de un alt stil."
Sistemul penitenciar între constrângeri financiare și cerințele UE - Interviu cu magistrat Emilian Stănișor, Director general al DGP
Ionuț POPESCU: "Bruma de imagine pe care o am, o ofer unui partid. Problema este că, după ce devii membru al unui partid, în ochii celorlalți devii oarecum suspect."
Constantin NIȚĂ: "Este important ca oamenii să înțeleagă că PSD este un partid puternic, cu personalități de marcă și au de unde alege."

Politica interna

Munca și protecția socială

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Regimul social-democrat patronat de PSD și-a atins limita în materie de protecție socială. Lipsit de idei, proiecte și soluții, guvernul PSD și membri partidului au transformat protecția socială în pomană organizată. Fasole cu cârnați la sărbătorile naționale, bani sau miei de Paște sunt date poporului suveran care se calcă în picioare pentru a primi pomana. Iar când nu o primește... sărmanul primar al sectorului 5 abia a fost scăpat de bodyguarzi din fața unui grup de alegători. Astfel de gesturi "mitocănești" - spune președintele Ion Iliescu - sunt însă promovate și de guvern: țăranii primesc 2 milioane de lei/hectar, elevii și studenții 200 euro pentru a-și cumpăra calculator, cetățenii de la bloc bani pentru plata întreținerii, "restructurații" zeci de salarii compensatorii... În aceste condiții, ce rost mai are să muncești?

Articolul integral...


Adevărat a început campania electorală

Autor: Andrei ŢĂRANU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

În alegerile locale se petrece un fenomen ciudat și deosebit de interesant - apare o dublă legitimitate a candidatului, legitimitate care provine din capacitatea acestuia de a se subsuma unei dualități formale, pe de o parte, el reprezintă partidul, și depinde prin importanța ideologică și de recunoașterea acestuia, iar pe de altă parte partidul își încredințează numele candidatului, care prin meritele și importanța sa locală înghite simbolic partidul în sine.

Articolul integral...


La alegerile locale din iunie, PSD se pregătește să înroșească harta României
Ghici cine vine la primărie?

Idei contemporane

Revoluția tăcută a extremei drepte

Autor: Raluca ȘTIREANU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Colapsul comunismului poate astfel legitima revirimentul extremei drepte, mai mult, anumite aspecte ale comunismului care ar mai avea încă susținere socială pot fi recuperate prin mișcările și partidele de extremă dreaptă, întărind astfel susținerea acestui fenomen. La fel ca și în cazul fascismului clasic, neofascismul este un fenomen tăcut. Își clădește simpatia socială și succesul electoral treptat, prin mijloace legale - cele ale propagandei și presuasiunii - astfel încât el pare a fi controlabil. Astfel încât o modalitate de prevenire a erupției acetui fenomen cu consecințe imprevizibil de grave este cunoașterea celor care au înclinații de extremă și mai ales motivațiile lor, precum și rezolvarea acestor chestiuni prin politici socio-economice adecvate.

Articolul integral...


Implicarea CREDD în programul Leonardo da Vinci

Autor: CREDD | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Centrul Român pentru Educație și Dezvoltare Durabilă, organizație non-guvernamentală care editează revista Cadran Politic, a obținut finanțare în cadrul programului Leonardo, pentru proiectul "WOMEC - Dezvoltarea Capacităților Manageriale ale Femeilor din Sistemul Educațional".

Având în vedere faptul că în zona Europei de manifesta un curent puternic menit sa duca la creșterea eficientei educaționale prin ridicarea standardelor programelor educaționale, se acordă o atenție deosebită dezvoltării capacităților manageriale in educație, aceasta fiind considerată o prioritate a reformelor la nivel național.

Creșterea capacității manageriale ar trebui să dacă parte din procesul de formare al tuturor directorilor de școală, cu accent deosebit pe ariile specifice ale luării deciziei, administrării resurselor, planificării strategice, etc. Unitățile de învățământ trebuie că înțeleagă că, dacă în trecut au acționat izolat și cu aplecare către propriile nevoi și cereri, în prezent, pentru a supraviețui, trebuie să se integreze într-un mediu social și economic al interdependențelor, în care managerii trebuie să manifeste un spirit întreprinzător și dinamic în egală măsură. Ne-am oprit asupra femeilor din învățământul pre-universitar ca grup țintă, deoarece acestea pot fi considerate categorie dezavantajată. Deși femeile reprezintă mai mult de 70% din totalul personalului din învățământul preuniversitar totuși, majoritatea posturilor de conducere sunt în continuare ocupate de bărbați.

Prin intermediul acestui proiect de mobilitate, un număr de 5 persoane se vor deplasa în Marea Britanie, în septembrie-octombrie 2003. Partenerii noștri sunt The Training Partnership Ltd., un partener de renume implicat în programe comunitare strategice și care deține capacitatea instituțională, abilitățile și experiența necesară pentru formarea formatorilor în domeniul managementului educațional. Necesitatea acestui proiect derivă din nevoia de a ne forma beneficiarii în metode și tehnici noi de formare, dezvoltate și promovate în sistemul educațional european, astfel încât România să se poată alinia la standardele educaționale europene.

Echipa va participa la cursuri despre tehnici de trainingpentru managerii de școli, în management administrativ al centrelor de educație, în management strategic și management de resurse umane De asemenea, beneficiarii vor face vizitede documentare la unitățile de învățământ preuniversitar din Marea Britanie. Trainingul va fi validat de The Training Partnership Ltd. care va certifica perioada de pregătire de două săptămâni în organizația lor. (The Training Partnership Ltd. deține dreptul de a oferi certificate ITD - certificate naționale în Marea Britanie autentificate de Institutul de Formare și Dezvoltare). Acreditarea și validarea va fi făcută și cu sprijinul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Ministerului Român al Educației și Cercetării.

Articolul integral...


Autoritățile locale și descentralizarea serviciilor publice

Sanatate

Rimonabant - un medicament promițător

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Un medicament - patru acțiuni

 

Rimonabant (Acomplia), noul medicament al firmei Sanofi-Sinthelabo, realizează simultan scăderea în greutate cu reducerea diametrului abdominal, renunțarea la fumat, corectarea sindromului X metabolic (care favorizează apariția aterosclerozei) și previne diabetul zaharat de tip 2 (al adultului). Și toate acestea în condițiile unei singure administrări pe zi și cu efecte adverse benigne.

Medicamentul se află în fază avansată de testare. Rezultatele primelor două trialuri (studii clinice) realizate pe cca. 1800 de voluntari sunt promițătoare . Dacă se vor confirma și după celelalte 5 studii clinice adiționale care sunt în desfășurare,și care însumează aprox. 11.000 de pacienți, firma intenționează ca, în 2005, să solicite aprobarea FDA (Food and Drug Administration -instituția care aproba intrarea pe piața americană a medicamentelor) pentru producerea și comercializarea acestui medicament .

 

O nouă clasă de medicamente

 

Rimonabant este primul reprezentant al unei noi clase de medicamente. El este un inhibitor selectiv al receptorilor endocanabinoizi tip 1. Acești receptorise află pe suprafața celulelor cerebrale și a celor graseși influențează pofta de mâncare, dependența de tutun, cheltuiala de energieși metabolismele lipidic și glucidic (ciclurile biochimice de transformarea grăsimilor și zaharurilor din organism). Receptorii endocanabinoizi sunt transmițători endogeni (produși de corpul uman) cu structură asemănătoare canabinoizilor din natură, inclusiv substanța activă din marijuana, care influențează apetitul și alimentarea.

Prin blocarea receptorilor cerebrali care stimulează pofta de mâncare, pacienții pot renunța la fumat și pot respecta diete cu un conținut redus de calorii fără a experimenta senzația de foame.

Efectele adverse constatate până acum sunt, în pricipal, greața și amețeala, dar și acestea moderate ca intensitate și de scurtă durată. Efectele secundare apărute la administrarea dozei maxime folosite (20 mg/zi) au fost comparabile cu cele din grupul placebo.

 

Rezultatele studiilor clinice

 

Rimonabant a fost testatîn două studii clinice privind reducerea factorilor majori de risc cardiovascular. Este vorba despre studiul STRATUS - US (Smoking Cessation in Smokers Motivated to Quit), care a urmărit întreruperea fumatului la fumătorii motivați să renunțe, și studiul RIO-LIPIDS (Weight Reducing and Metabolic Effects in Overweight/Obese Pacients with Dyslipidemia), privind reducerea greutății și efectele metabolice la pacienții supraponderali sau obezi cu dislipidemie.

Primul studiu a implicat aproape 800 de fumători care au încercat renunțarea la fumat, fiind comparate trei loturi - primele două cu administrare de Rimonabant (5 mg respectiv 20 mg/zi), iar al treilea cu administrare de medicament placebo (fără efect medicamentos). Studiul a durat 10 săptamâni, începând cu 2 săptămâni înainte de renunțarea la fumat. Încetarea administrării de tutun a fost evaluată în ultimile 4 săptămâni ale studiului. Eficacitatea cea mai mare a avut-o doza maximă de medicament (20 mg/zi), rata de reușită fiind de 27,6% față de de celelalte două loturi unde procentul de reușită a fost de cca. 16%. În plus, pentru cei a căror greutate corporală înainte de eliminarea tutunului a fost normală, numărul celor care au luat în greutate după întreruperea fumatului a fost semnificativ mai mic ( cu 77% ) față de grupul placebo.

Al doilea studiu a durat un an. S-au observat reducerea greutății cu cca. 9 kg și micșorarea dimametrului abdominal cu aprox. 9 cm sub administrare de Rimonabant. De asemenea, medicamentul a determinat creșterea HDL- colesterolului (fracțiunea de colesterol care protejează vasele circulatorii de ateroscleroză) cu 25%și scăderea trigliceridelor cu 15 % , în timp ce LDL-colesterolul (fracțiunea de colesterol care favorizează apariția atrosclerozei) a scăzut semnificativ statistic.

S-a mai observat că administrare a 20 mg/zi de Rimonabant a scăzut cu peste 50% numărul celor care au dezvoltat sindrom X metabolic (caracteristic aterosclerozei) față de grupul placebo. Totodată incidența diabetului zaharat de tip 2 (al adultului) în rândul pacienților tratați cu doză mare de medicament (20 mg/zi)a scăzut cu peste 50% față de placebo( 41%).

Datorită mecanismului aparte de acțiune a medicamentului, Rimonabant poate fi administrat simultan cu alte medicamente utilizate în lupta antifumat (ca nicotină sau bupropion - Zyban).

Articolul integral...


Gras sau slab ?

Tehnologie

Semnătura electronică

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Nu de foarte mult timp, și în România se poate folosi semnătura electronică pentru autentificarea documentelor. Astfel companiile utilizatoare realizează economii importante. Deocamdată, singurii care au introdus această tehnologie sunt cei de la E-Sign. E-Sign România S.A. este lider în serviciile de infrastructură a cheii publice (PKI) și în securitatea tehnologiei informațiilor. E-Sign România este prima autoritate de certificare (AC) din România care permite afacerilor și consumatorilor să comunice și să încheie cu încredere tranzacții prin rețelele digitale. Prin cooperarea cu ADACOM, membră a VeriSign Affiliate Trust Network, E-Sign implementează produse și servicii pentru piața românească.

Articolul integral...Mari corporatii

Rolex

Autor: Cristian BANU | Publicat în numărul 14, în mai, 2004

Firma Rolex a fost înfințată în 1905, la Londra, de germanul Hans Wilsdorf. Inițial, compania s-a numit Wilsdorf & Davis, Davis fiind cumnatul lui Hans. La vremea aceea, majoritatea manufacturilor produceau numai ceasuri de buzunar, deoarece tehnologia nu le permitea realizarea de mecanisme atât de mici încât să poată funcționa pe ceasuri de mână.

Articolul integral...English

For the elections in June, PSD is preparing to turn the Romanian map red
Guess who will conquer the City Hall?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: